ANALIZA GÂNDUL. Cine pierde pe schema regiunilor de dezvoltare și cine vor fi viitorii „voievozi”

ANALIZA GÂNDUL. Cine pierde pe schema regiunilor de dezvoltare și cine vor fi viitorii voievozi
Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 23/04/2012, 22:26

Dincolo de partea plină a paharului arătată de Emil Boc care apromis că reorganizarea administrativă va rezolva rapid problemaabsorbției banilor europeni, lucrurile sunt departe de fi lămurite.Opțiunea de a înființa superjudețe pe scheletul actualelor regiunide dezvoltare încurcă în an preelectoral atât calculele oamenilorputerii, cât și pe cele ale opoziției, care văd cum le scapăprintre degete atât funcții, dar mai ales bani. Ridică însă, înacelași timp, miza pentru o eventuală bătălie electorală dată pecoordonatele propuse de PDL. Din toate calculele cel mai prost iesePNL.

Bătălii între colegi și aliați

Vehicule electorale până acum, prin rolul de decizie în ceea ceprivește distribuția resurselor financiare și umane, cei peste 40de șefi de consilii județene se văd, în scenariul prezentat de EmilBoc, nevoiți să renunțe la influența lor în favoarea unui numărdecidenți restrâns drastic. Mai mult, bătălia se va muta îninteriorul propriilor partide, deoarece topirea actualelor județeîn regiunile de dezvoltare care le vor prelua atribuțiile îi puneîn situația de a-și disputa supremația în fața colegilor mai vechisau mai noi. Varianta propusă de PDL pune cele mai mari problemenou-născutei USL. Și asta pentru că restrângerea la un număr de opta consiliilor județene/regionale diminuează disponibilitatea PSD dea lăsa loc pe funcții PNL, în condițiile în care concurența înpropriul partid va fi mult mai mare. De exemplu, în regiuneaSud-Est, tandemul de la Constanța Radu Mazăre-NicușorConstantinescu și-ar disputa influența cu baronul de Vrancea MarianOprișan. Situația ar fi similară în regiunea Sud-Muntenia unde încompetițe ar intra personaje de calibrul lui Liviu Dragnea sauConstantin Nicolescu, lăsându-i practic fără șanse pe liberaliiGeorge Filipescu(Călărași) și Dumitru Beianu (Giurgiu).

CLICK pentru aMĂRI

Situația nu este una tocmai roz nici pentru celelalte județeadjudecate de PNL. Astfel, șefia CJ Bihor deținută în prezent deliberali ar putea fi ușor de pierdut într-o bătălie electorală peregiunea Nord-Vest, unde PDL deține controlul asupra județelorBistrița Năsăud, Cluj și Maramureș. Situația este similară înregiunea vest, în care PDL și-a adjudecat Timișul, Aradul șiCarașul, enclavizând practic Hunedoara a PNL. La fel și la Brașovcare face parte din regiunea centru unde supremația este deținutăde UDMR prin Harghita, Covasna și Mureș.
Compensațiile sunt greu de obținut. Odată cu puterea dată pe mâna adoar câtorva oameni, reversal medaliei îl reprezintă diminuareanumărului de funcții, din schemă dispărând prefecții, iar șefiiserviciilor deconcentrate, monedă de schimb în alianțe fiindtranferați către primării.

Modificări legislative în cascadă

Greul nu se rezumă doar la aceste aspecte. Bătălia este și unalegislativă. Varianta propusă de PDL presupune modificarea multoracte normative, care au dat bătăi de cap politicienilor înparlament, fiind subiect de negociere la sânge. Primul pas ar filegea din 1968 privind organizarea administrativ-teritorială și ceaprivind dezvoltarea regională, după care la rând ar fi actulnormativ referitor la administrația publică locală, prin care artrebui să se stabilească noua structură la nivel de județ, modul dealegere a șefilor consiliilor regionale, precum și a consilierilor.Pe listă este și legea statutului aleșilor locali și cea aprefectului. Nu în ultimul rând trebuie luate la mână hotărârile deguvern privind organizarea ministerelor pentru a se decide la mânacui ajung serviciile deconcentrate, dar și legea finanțelor publiceprin care se stabilește cum sunt împărțiți banii.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Ora de iarnă 2021. Nu se mai dă ceasul? Anunț pentru toți românii
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021