Antonescu și Blaga resuscitează Alianța DA. PLANUL PNL-PDL pentru prezidențiale

Antonescu și Blaga resuscitează Alianța DA. PLANUL PNL-PDL pentru prezidențiale
Publicat: 28/05/2014, 08:02
Actualizat: 06/07/2016, 11:12

Crin Antonescu și Vasile Blaga resuscitează Alianța DA, în perspectiva alegerilor prezidențiale, cooptând în proiectul antiPSD și Forța Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Liderii celor trei partide poartă în această periodă o serie de discuții pentru formalizarea unei colaborări. Termenul limită ar fi congresul PNL din luna iunie, în cadrul căreia liberalii să își dea votul pe noul proiect, urmând ca ulterior pedeliștii și cei de la FC să-l supună și ei votului partidului.

În acest moment, discuțiile, coordonate de Crin Antonescu, se îndreaptă către o alianță electorală pe modelul Alianței DA, fiind exclusă o fuziune.

După o serie de discuții informale, Crin Antonescu și Vasile Blaga vor oficializa miercuri negocierile. În ciuda disputelor pe care le-au avut cu liberalii, mandatul pedeliștilor este unul flexibil, aceștia fiind dipuși să renunțe chiar la propriul candidat la prezidențiale, Cătălin Predoiu, dacă acesta nu va avea o cotă electorală care să-i pună probleme lui Victor Ponta. Varianta de lucru luată în calcul este ca prezidențiabilul Alianței să fie decis în urma unor sondaje, democrat-liberalii care ar fi mai împăcați cu Klaus Iohannis, nespunând nu nici unei eventuale candidaturi a lui Crin Antonescu.

Liderul PNL a fost reevaluat în ultima perioadă, datorită disponibilității sale la negociere, precum și a anunțului de afiliere a liberalilor la PPE.

Mai mult, varianta prezidențiabilului Antonescu rămâne în picioare și în PNL, în condițiile în care Klaus Iohannis ezită, deocamdată, să-și asume un astfel de statut. Înainte cu câteva zile înainte de europarlamentare, primarul Sibiului a declarat la GÂNDUL LIVE că ar fi mai pregătit pentru funcția de premier, decât pentru cea de președinte.

Întâlnire Antonescu – MRU

Înainte de întâlnirea de mâine, Crin Antonescu a avut astăzi o întâlnire cu președintele Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta a declarat, la final, că discuțiile pentru coagularea dreptei sunt într-o fază incipientă și nu este vorba despre fuziuni, făcând un apel la liderii politici să fie „decenți”.

„Suntem într-o fază incipientă, apelul meu către colegii noștri din partidele de opoziție este de a nu pronunța nume, de a nu mai livra atacuri dintr-o parte în alta, de a fi decenți, respectând votul de duminică. Ceea ce ne trebuie în acest moment este un proiect pentru România, nu facem propuneri, nu ne autopropunem, nu vorbim despre nume de persoane, interesul nostru este în primul rând interesul național”, a spus Ungureanu.

Liderul FC și-a exprimat speranța că partidele din zona de dreapta sunt responsabile și și-au „învățat lecția din votul de duminică”. „Pe seama lucrurilor care s-au întâmplat, pe seama constatării dezastrului electoral, trebuie să facem ceva pentru a nu lăsa țara în mâna PSD”, a mai afirmat Ungureanu.

Udrea, scoasă din calcule

Chiar dacă în ultima perioadă a lansat insistent în spațiul public mesajul unificării partidelor de dreapta, Elena Udrea este lăsată deocamdată deoparte. În calculele PNL, PDL și FC cooptarea în această fază PMP într-o construcție antiPSD este exclusă. Pe de o parte din cauza respingerii acestei variante de către PDL, pe de altă parte și a reticenței lui Crin Antonescu care nu-și dorește nicio asociere cu Traian Băsescu în acest moment.

Mai mult, în scenariul pe termen mediu, PMP ar putea oferi susținere noii Alianțe și prezidențiabilului acesteia, fără a fi cooptat în structură.

Până atunci însă, pe Facebook, Elena Udrea a exprimat disponibilitatea PMP de a face parte din orice proiect al dreptei și de a susține orice candidat al acesteia. „Mișcarea Populară este gata să facă parte din orice proiect al dreptei unite. Mai mult, acceptă orice inițiativă de unificare indiferent din partea cui vine. Va susține chiar orice candidat care poate să învingă candidatul PSD, fără să importe din ce partid face parte”, scrie Udrea, sceptică însă că o astfel de inițiativă se va formaliza.

Motivul, spune ea, „incapacitatea politicienilor de a genera un proiect comun, dublată de frustrările și parti pris-urile jurnaliștilor și analiștilor de dreapta, care fac exact ce critică la liderii politici: unitatea dreptei, dar cum vrem noi și în jurul cui vrem noi”.

„Decât să rămânem înțepeniți în supărări din trecut e mai important să fim uniți”, a susținut ulterior Udrea, care este de părere că „nu există proiect care să ia 51% la alegeri fără electoratul lui Traian Băsescu”.

Până una alta, răspunsul primit de la Vasile Blaga are legătură doar cu „frustrările” invocate de fosta colegă de partid. „Poate o fi fustrată, nu știu”, a ca comentat președintele PDL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?