Antonescu: Sunt convins că Iohannis are calități pentru a fi un prim-ministru bun. Nu știu ce fel de președinte ar fi

Antonescu: Sunt convins că Iohannis are calități pentru a fi un prim-ministru bun. Nu știu ce fel de președinte ar fi
Publicat: 03/06/2014, 10:00
Actualizat: 03/06/2014, 14:36

Antonescu a spus, într-o intervenție telefonică la Realitatea Tv, că nu a ieșit din politică, însă a renunțat la candidatura pentru prezidențiale chiar dacă apreciază că este sau ar fi fost „de departe candidatul cel mai redutabil al dreptei”.

„Eu nu am spus că eram singurul om care să-l bat pe Victor Ponta, sper să-l bată orice candidat sau contracandidat va avea din partea dreptei sau din partea unei societăți care încearcă să respire liber. Eu am spus doar că aveam în acest moment cele mai multe atuuri”, a precizat Antonescu.

El a afirmat că retragerea sa nu are de a face cu Traian Băsescu și „cu nimeni și nimic din afara PNL” sau din afara conștiinței sale „perfect libere”.

„Puteam eu să-mi permit față de partidul pe care l-am condus, și care este PNL – cu 15 procente, cu 3 procente, cu 100 de procente, nu contează, e o instituție în istoria acestei țări – puteam să-mi pemit ca până în luna august în fiecare seară la dumneavoastră să vină un liberal care să spună «Antonescu e cel mai bun, Antonescu trebuie să candideze, Iohannis nu are nicio șansă». Altul să se ducă la un alt post de televiziune și să spună, cum spuneau cei doi domni (Ludovic Orban și Teodor Atanasiu, n.r.) «Iohannis trebuie să candideze că îmi spune mie lumea pe stradă că Antonescu nu și Iohannis da». Eu nu puteam să fac asta pentru că nu avem timp, pentru că nu puteam expune partidul la așa ceva și pentru că, din punctul meu de vedere, a apăra până la capăt imaginea acestui partid e mai important decât să mă bat pe o candidatură care avea șansele ei”, a afirmat Antonescu.

Fostul președinte al PNL a precizat că nu a făcut „niciodată un țel în sine din a fi președintele României”.

„Am mari îndoieli că un om cinstit ajuns președintele României nu va fi supus unor mari dezamăgiri, dar atâta vreme cât am simțit în spatele meu toată echipa de care eu eram responsabil ca lider, unită, am dat toate bătăliile și am fost primul în prima linie. De aia, sigur am cicatrice, de aia tenul meu nu mai e așa de fin. A fost o onoare pentru mine să duc această bătălie în primul rând”, a declarat Antonescu.
De asemenea, el a afirmat că în momentul în care „în spate trupele se răsfiră și opțiunile se împart” singura șansă ca partidul să aibă o opțiune unită și să câștige timp și singura șansă ca „în ceea ce se cheamă dreapta sau opoziția anti-Ponta să se facă repede un aliniament comun” era retragerea sa.

Antonescu a precizat că nu știe dacă gestul său va fi suficient.

„Eu am socotit de cuviință că asta era de făcut și asta am făcut. De ce nu l-am sunat eu pe Klaus Iohannis să-l anunț? Pentru că la această decizie aveam dreptul, pe deplin, numai eu. Klaus Iohannis nu era luat pe nepregătite, de vreme ce unii oameni deja umblau prin oraș vorbind că nu mai pot traversa că-i prind cetățenii și spun să-l pună pe Iohannis, nu pe Antonescu. Klaus Iohannis era în temă cu asta. Nu am avut din păcate o discuție tranșantă atunci când am discutat ultima oară, luni seara, cu Klaus Iohannis și l-am întrebat: vrei să intri, vrei să candidezi la Președinție, crezi că ești mai bine plasat, facem o discuție despre asta? Mi-a spus că nu, n-ar vrea, dar totuși să facem niște studii până prin luna august. Și atunci, decât să fac studii până în luna august, prefer să încerc acum, prin ce ține de mine, să dau șansa grăbirii lucrurilor și adunării cât mai largi în primul rând a PNL, dar poate mai mult decât atât, în spatele unui candidat care să aibă o șansă, care candidat presupun că va fi Klaus Iohannis, dar în legătură cu care rămâne să vedem ce se va întâmpla”, a mai afirmat fostul președinte al PNL.

El a menționat că Ludovic Orban sau Teodor Atanasiu nu ar fi „umblat prin oraș povestind cum le cere lor lumea să schimbe candidatul dacă nu ar fi știut că domnul Iohannis dorește să candideze”.

„Astea sunt lucruri pe care cei cu oarecare experiență politică și, slavă Domnului, am destulă, le știu”, a mai spus Antonescu.

Fostul lider al PNL a precizat că în partid există o oscilație între ideea că succesul politic se poate realiza prin muncă de partid și cea a „liderului salvator”.

„Mirajul pentru oamenii cu cote de încredere înaltă, oamenii care stau bine în sondaje, tentația că asta ar putea suplini acest tip de muncă (de partid prin rețele electorale, n.r.) a existat totdeauna. Am beneficiat și eu de ea, e normal să beneficieze și Klaus Iohannis. 20% era posibil, 20% nu s-a realizat, iar eu am spus că mă retrag din fruntea partidului pentru că nu știam că, de exemplu, Klaus Iohannis e dispus să intre în bătălie. Am spus că mă retrag doar din fruntea partidului pentru că proiectul pe care eu l-am gândit și de la înființarea și de la ceea ce s-a câștigat ca poziție în administația locală de exemplu, ca armament de băgat în depozitul partidului pentru bătălia electorală, dacă acesta ar fi fost folosit, am fi reușit să-l folosim la maximum, cu peste 20% altul era proiectul și acel proiect continuam să-l angajez ca președinte de partid. Pentru acest proiect în care astăzi suntem condamnați să ne retragem cred că e bine să schimbăm liderul partidului”, a mai declarat Antonescu.

El a fost întrebat dacă ar garanta pentru Klaus Iohannis ca președinte al României, astfel încât acesta să primească votul în alegeri.

„Sunt convins că are calități pentru a fi, sau a fi fost, un prim-ministru bun. Cred că și un lider de partid bun poate să fie. Nu știu, nici eu, mult mai mult decât dumneavoastră în acest moment, ce fel de candidat și ce fel de președinte ar fi Klaus Iohannis. Evident că o să încerc să aflu mai repede decât dumneavoastră, evident că pornesc cu încredere, pentru că e vorba totuși de un om care dacă despre care eu cred că poate fi un bun prim-ministru, există bune șanse să fie și un bun președinte. Însă răspunzând exact, și nu cu texte din papagaliceala de partid, v-am spus exact ceea ce cred în acest moment. Oricum, îl cunosc suficient de bine pe domnul Ponta ca să știu ce fel de președinte ar fi și atunci îl susțin pe domnul Iohannis dacă o fi sau pe domnul Predoiu, după care nu mă înnebunesc foarte tare, din motiv de Ponta”, a mai declarat fostul președinte al PNL.

De asemenea, el a precizat că va sprijini candidatura lui Iohannis, ori a contracandidatului lui Victor Ponta, cu tot ceea ce are de dat ca sprijin într-o asemenea campanie, până în ultimul minut.

Antonescu a afirmat că decizia sa de a nu mai candida la alegerile prezidențiale este una cât se poate de serioasă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic