ARMISTIȚIUL DIN BIROUL LUI CRIN. Ce au negociat Ponta și Antonescu ca să fie pace în USL

ARMISTIȚIUL DIN BIROUL LUI CRIN. Ce au negociat Ponta și Antonescu ca să fie pace în USL
Publicat: 21/12/2012, 22:58
Actualizat: 21/12/2012, 22:58

După o rundă de negocieri joi noaptea, liderii USL Crin Antonescu și Victor Ponta au avut o discuție decisivă în această dimineață în biroul lui Crin Antonescu despre viitorul USL, la finalul căreia cei doi au ajuns la un acord de principiu. După această ultimă reuniune, comisiile parlamentare au primit undă verde pentru a audia miniștrii.

Tensiunile între cei doi parteneri de forță din interiorul USL au plecat de la schimbările făcute pe turnantă la structura Guvernului. Deși cei doi lideri ai USL au încercat să mascheze supărările fiecărei părți, între PNL și PSD s-au purtat negocieri dure joi noaptea și vineri dimineață. Miza o reprezintă resursele financiare ale viitoare guvernări, liberalii simțind, conform unor surse din PNL, că „dorința PSD-ului este de a trage totul de pe masă”.

„Au crezut că acceptăm orice și pot face orice schimbare de ultimă oră. Am cerut de urgență schița Ordonanței pentru reorganizarea Guvernului și de acolo am aflat ce schimbări doreau să facă fără să ne anunțe”, au declarat pentru gândul surse din conducerea PNL.

Astfel, liberalii au aflat că PSD a primit la Marile Lucrări Publice, instituție condusă de pesedistul Dan Șova, CNADNR de la Ministerul Transporturilor. Vicepreședintele PNL, Relu Fenechiu, s-a enervat după ce și-a dat seama că pe lângă componenta de autostrăzi o poate pierde și cea legată de drumurile europene. După ce ieri s-a convocat de urgență un Birou Permanent Național al PNL, au început negocierile cu PSD. La capătul lor, Fenechiu a primit doar promisiunea că zona de drumuri naționale va trece în subordinea sa, doar după ce se va găsi formula juridică pentru spargerea CNADNR.

„Regret că nu am autostrăzile, aveam proiecte. Mă pregătesc pentru acest minister de opt ani”, a spus la finalul audierilor în Parlament, noul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu. El a admis că se va sparge CNADNR, Compania Națională de Autostrăzi urmând să revină lui Dan Șova. De altfel, în timpul audierilor cei doi miniștri au arătat că lucrurile nu sunt clare, membrii comisiilor de specialitate punându-i de câteva ori în încurcătură în privința repartizării instituțiilor aflate în subordine.

O altă temă aflată în dispută a fost cea a subordonării prefecților. Rămas fără componenta Turism la minister, dar și fără prea mulți bani la Dezvoltare Regională, ministrul Administrației și Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a cerut ca prefecții să treacă în subordinea sa. El s-a lovit de opoziția liberalilor care nu au acceptat să piardă prefecții, care se aflau la Ministerul de Interne, unde este propus liberalul Radu Stroe. Pentru a împăca ambele tabere, Ponta a găsit o soluție de compromis și a cerut ca prefecții să nu fie la Administrație, ci în coordonare sa directă. Oricum, Victor Ponta a spus de la bun început în cadrul discuțiilor că prefecții reprezintă Guvernul în teritoriu și că aceștia răspund în primul rând în fața sa și nu a miniștrilor de resort. MInistrul de Interne, Radu Stroe, a spus însă că prefecții rămân la Interne.

Liberalii au avut câștig de cauză în situația de la Ministerul Sănătății, unde mai multe direcții de sănătate au rămas în coordonarea ministrului și au trecut la Consiliile Județene.

Problema ANAF a rămas un subiect deschis pentru perioada următoare, ea rămânând în acest moment la Ministerul de Finanțe. Cu toate acestea, în programul de guvernare al USL, se prevede formarea unei mega-structuri, care să aibă în coordonare ANAF, Vămile și Garda Financiară.

Premierul Ponta a ținut însă să precizeze că șeful ANAF va fi numit de el, după cum prevede legea.

Victor Ponta a insistat însă și ca Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, să fie ordonator de credite și să nu depindă de semnătura ministrului de Finanțe, Daniel Chițoiu. Premierul a declarat că a gândit ministerul Bugetului ca pe o „cămară la care să aibă cheile”.

Crin Antonescu i-a reproșat lui Victor Ponta că pesediștii au încercat să facă schimbări în structura Guvernului fără să-i anunțe în prealabil.

În replică, pentru a-i amenința pe liberali, mai mulți lideri social-democrați au purtat discuții exploratorii ieri seară cu cei din UDMR.

Audierile în comisiile parlamentare ale miniștrilor propuși în viitorul Cabinetul Ponta au fost amânate,ieri, din cauza unor neînțelegi în USL, motivele având legătură, potrivit unor surse, cu atribuțiile miniștrilor și cu subordonarea unor instituții în Guvern.

Joi seară, după anunțul privind amânarea audierilor miniștrilor propuși, au început să circule informații referitoare la disputele din interiorul USL legate de atribuțiile miniștrilor delegați.

Ulterior, Victor Ponta a plecat de la Parlament și fost asaltat de jurnaliști cu întrebări referitoare la motivele disputelor, respectiv subordonarea ANAF și trecerea Autostrăzilor la Ministerul Marilor Proiecte.

După plecarea lui Ponta, au apărut informații referitoare la inițierea unor discuții ale PSD cu UDMR și cu PPDD.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că nu crede că PSD a început negocieri cu UDMR sau PPDD.

Antonescu a declarat, joi seară, USL face bine, că PNL nu a cerut ministere în plus și că audierile miniștrilor propuși vor începe vineri, menționând că nu au fost întrunite toate condițiile, inclusiv politice, pentru ca acest lucru să se întâmple joi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?