Atenție, dispar parlamentari! USL oscilează între cifrele magice 299 și 325. EXCLUSIV

Atenție, dispar parlamentari! USL oscilează între cifrele magice 299 și 325. EXCLUSIV
Proiectul de lege privind reducerea numărului de parlamentari a trezit tensiuni în rândul membrilor PSD și PNL

Proiectul de lege privind reducerea numărului deparlamentari a trezit tensiuni în rândul membrilor PSD șiPNL, din cauza raportului stabilit între senatori și deputați.

Decizia finală va fi luată mâine dimineață de Victor Ponta șiCrin Antonescu, care vor prezenta proiectul de lege al Opozițieiprivind reducerea numărului de parlamentari. Dacă USL a optat clarpentru un Parlament bicameral, necunoscuta rămâne numărul deparlamentari propus.

Pe masa de lucru a liberalilor și social-democraților se aflădouă variante: fie un Legislativ format din 299 demembri, fie unul format din 325 demembri. Surse din USL au declarat pentru gândul că, încazul ambelor variante, cei care vor avea de pierdut vor fideputații. Astfel, în varianta cea mai probabilă, cea cu 299 deparlamentari, proiectul de lege al USL prevede căvor fi 104 senatori și 195deputați. Parlamentul actual are 471 de membri, dintrecare 137 sunt senatori, iar 334 sunt deputați. Dacă proiectul USLar deveni realitate, ar dispărea 34 de senatori și 135 dedeputați.

„Nu vă faceți griji, PDLnu va accepta”

Proiectul de lege a trezit nemulțumirea deputaților USL, carecred că s-au făcut jocurile pentru senatori. „Am auzit că proiectulde lege prevede reducerea drastică a numărului deputaților, în timpce la numărul senatorilor s-a umblat foarte puțin. Trebuie să vedemproiectul final pentru a prezenta poziția”, a declarat un deputatsocial-democrat. „Nu cred că vor reduce numărul de parlamentari cuun an de alegerile parlamentare. Vor doar să-i provoace pe cei dela PDL”, a precizat un alt parlamentar al USL. Aleșii PSD și PNLsunt însă siguri că proiectul nu va avea șanse de reușită,așteptând ca PDL să se opună. „Nici cei de la PDL nu vor reducereanumărului de parlamentari, chiar dacă susțin contrariul. Cei de laputere nu pot risca să rămână fără votul propriilor parlamentari,amenințați că nu vor mai avea loc unde să candideze în 2012”, auprecizat sursele citate. În privința migrației politice, proiectulUSL prevede că un parlamentar care și-a prezentat demisia dintr-unpartid își pierde automat și calitate de membru al foruluilegislativ. Liderii USL vor depune mâine la Parlament mai multeproiecte pentru modificarea legii electorale. Esența acestoraconstă în reducerea numărului de parlamentari,interzicerea migrației politice și alegerea parlamentarilordin primul tur, fără redistribuirea mandatelor.

Inchide