• Publicat:
Politică

Au început consultările la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier / Ludovic Orban: „Din punctul meu de vedere, se poate ajunge la anticipate” / Delegația PSD, primită acum de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis discută, la această oră, la Cotroceni, cu liderii partidelor politice, pentru desemnarea unui nou Guvern. Primii la discuții au fost premierul demis Ludovic Orban și delegația PNL.Începând cu ora 12.45 șeful statului discută cu reprezetanții PSD, urmând ca în cursul zilei să aibă consultări și cu reprezetanții USR, UDMR, PMP, Pro România, dar și cu grupul minorităților.

12.45. La consultările de la Cotroceni a intrat delegația PSD, formată din președintele interimar al partidului Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Claudiu Manda, Mihai Weber și Titus Corlățean.

Liderul interimar Marcel Ciolacu a declarat înaintea consultărilor că PSD și ProRomânia au conturat „cea mai mare majoritate parlamentară” în jurul propunerii ca Remus Pricopie să fie nominalizat pentru a forma viitorul guvern.

Mandatul nostru e clar – Remus Pricopie. Suntem două forțe care susținem aceeași propunere. Am conturat o majoritate parlamentară. Am dovedit prin vot, 261 de voturi la moțiune prin care a fost demis Guvernul Orban. PSD și Pro România au suficientă majoritate de a forma guvernul România. Am văzut că USR are o propunere, iar la PNL Orban s-a autopropus”, a spus Ciolacu.

12.30. PNL a fost  primul partid care s-a prezentat, joi, de la ora 12.00, la consultările cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui prim-ministru. Delegația liberalilor care a discutat cu șeful statului a fost  formată din liderul PNL, Ludovic Orban, Florin Cîțu, Robert Sighiartău și Iulian Dumitrescu.

Ludovic Orban a confirmat că propunerea liberalilor pentru funcția de premier este „persoana președintelui PNL, subsemnatul, Ludovic Orban” și că parlamentarii formațiunii vor vota pentru respingerea celor două propuneri de guvern, pentru a se ajunge la anticipate.

„Am prezentat președintelui României mandatul care a fost decis astăzi în reuniunea biroului politici național al PNL. Propunerea de premier constă în persoana președintelui partidului, respectiv subsemnatul, Ludovic Orban. De asemenea, i-am prezentat președintelui decizia PNL de a susține întrunirea condițiilor constituționale pentru declanșarea alegerilor anticipate„, a declarat premierul Orban.

PNL a decis să meargă la consultările de la Cotroceni cu aceeași formulă de miniștri. „Sunt foarte mulțumit de activitatea miniștrilor. Sunt oameni onești, au avut realizări spectaculoase, putem continua în aceeași formulă. Din punctul meu de vedere, se poate ajunge la alegeri anticipate”, a declarat Ludovic Orban după ieșirea de la consultări. 

Orban consideră că PNL are un sprijin în USR, PMP, ALDE și minorități. Ludovic Orban a anunțat, joi, că echipa de negociere a PNL va purta discuții cu partenerii politici „pentru a defini o poziție comună care să determine declanșarea anticipatelor”. Președintele liberalilor consideră că USR, PMP, ALDE, grupul minorităților au fost alături de liberali în multe cazuri.
Citește continuarea aici
 

Știrea inițială

Potrivit anunțului făcut de Administrația Prezidențială, prima delegație care va fi primită de Klaus Iohannis joi este cea a liberalilor. Reprezentanții PNL sunt așteptați la Cotroceni la ora 12:00.

La 12:45, Klaus Iohannis va primi la consultări delegația formată din membrii PSD.

Totodată, celelalte partide parlamentare vor fi primite de șeful statului după următorul program:
„• Ora 13:30 – Uniunea Salvați România (USR);

• Ora 14:15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

• Ora 15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);

• Ora 15:45 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

• Ora 16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;

• Ora 17:15 – Grupul parlamentar al minorităților naționale”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Consultările de la Cotroceni au loc după ce Parlamentul i-a retras încrederea Guvernului Orban, prin adoptarea moțiunii de cenzură inițiate de PSD și UDMR.

Potrivit articolului 103 din Constituția României, „președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

„Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului. Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor”, mai prevede Constituția.

PSD și Pro România vor merge la consultări cu propunerea de prim-ministru în persoana rectorului SNSPA Remus Pricopie, a anunțat miercuri Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis a afirmat, însă, că dacă partidele parlamentare vor refuza ideea declanșării alegerilor anticipate, atunci propunerea de premier pe care o va face va fi tot din partea PNL.

Liberalii îl vor susține tot pe Ludovic Orban pentru această funcție, au afirmat surse din partid, pentru Mediafax.

 

Inchide