AUDIO Interviurile Gândul. Testul Antonescu pentru Iohannis: trei întrebări „extrem de importante” pentru viitorul PNL

AUDIO Interviurile Gândul. Testul Antonescu pentru Iohannis: trei întrebări „extrem de importante pentru viitorul PNL
Publicat: 14/07/2014, 14:17
Actualizat: 05/07/2016, 20:04

„O mașină la care ar trebui umblat pe la motor și cauciucuri”, descrie Partidul Național Liberal Crin Antonescu, care adaugă într-un interviu acordat gândul că această responsabilitate revine noului pilot – Klaus Iohannis.

Antonescu îl provoacă pe Iohannis să răspundă la câteva întrebări „extrem de importante” înainte ca în Delegația Permanentă a partidului să voteze candidatul PNL la prezidențiale.

„În legătură cu un proiect Klaus Iohannis candidat la președinție, nu sunt implicat într-un asemenea proiect, pot să și-l susțin în momentul când voi avea elementele necesare pentru asta. În acest moment eu nu cunosc răspunsul la câteva întrebări extrem de importante: care sunt articulațiile proiectului prezidențial al lui Klaus Iohannis, care este varianta domniei sale privitoare la conducerea PNL după o asemenea candidatură, care sunt variantele domniei sale privitoare la conducerea Guvernului sau unui Guvern în care PNL să participe, sunt întrebări la care trebuie să am răspunsul pentru a discuta despre acest proiect”, sunt întrebările lansate de Antonescu pentru Iohannis într-un interviu pentru gândul.

PUTEȚI ASCULTA LA FINALUL ARTICOLULUI FRAGMENTE DIN INTERVIUL CU FOSTUL PREȘEDINTE PNL, CRIN ANTONESCU

Liberalul își dorește ca votul în Delegația Permanentă să fie unul deschis, pentru a se vedea clar pe cine susține fiecare membru al Delegației. El a adăugat că nu își face o campanie internă în PNL pentru a obține votul colegilor săi, dar că aceștia îi cunosc programul de prezidențiabil.

Fostul președinte al PNL susține că în urma fuziunii cu PDL, noul partid ar trebui să se numească tot PNL, mai ales că acest lucru este prevăzut în Statutul liberalilor după introducerea „amendamentului Quintus”. Antonescu a amintit de „gafa” lui Iohannis de la Congres, când a anunțat că noul partid se va numi PNL, fără să aibă însă și acceptul celor de la PDL.

Lipsa sa din echipa de negociere a fuziunii este pusă de Antonescu pe seama alegerii făcută de Iohannis, care nu l-a inclus în această delegație a PNL care s-a întâlnit cu PDL.

Fostul președinte PNL îl avertizează pe Iohannis că trebuie făcută o analiză la nivelul fiecărei filiale, deoarece mulți șefi de organizații nu au performat la alegerile europarlamentare.

„Nu te duci într-o cursă mai grea cu o mașină care a mers prost într-o cursă mai ușoară. Ar trebui umblat pe la motor, cauciucuri, dar repet asta este responsabilitatea noului pilot”, a punctat pentru gândul Antonescu.

INTERVIUL INTEGRAL CU FOSTUL PREȘEDINTE PNL, Crin ANTONESCU

Gândul: Peste două zile este convocată o Delegație Permanentă a PNL în care se va decide și fuziunea cu PDL. Vom avea marți numele viitorului partid, vom afla când se va înregistra el la Tribunal?

Crin Antonescu: Îmi pare rău să vă spun, dar nu am mai multe informații decât au fost date public în declarațiile reprezentanților celor două partide după întâlnirile de negocieri. Bineînțeles că există foarte multe întrebări la care va trebui să avem un răspuns sau sper să avem un răspuns, pentru că în fond suntem cu zece – unsprezece zile înaintea unui Congres care urmează să ia o decizie capitală. Nu este vorba doar de numele partidului, deși este important, e vorba de ideile esențiale ale programului său politic, de elemente de statut și de formulele practice pe care până la fuziunea juridică partidul va funcționa în realitate.

În această Delegație Permanentă se vor discuta punctual aceste probleme? Puteți da un vot pro-fuziune până nu aveți răspunsul la aceste întrebări?

Crin Antonescu: Da, eu cred că e neapărat necesar ca toate elemente să fie furnizate și analizate. Până acum, repet, reprezentanții celor două partide, participanții la discuții au fost destul de economi cu informațiile și, cel puțin, la Delegația Permanentă sper să avem o informare completă.

Se poate realiza o fuziune, neștiind ce nume va purta viitorul partid?

Crin Antonescu: Mandatul fuziunii a fost acceptat și în Congresul recent al PNL și înțelg în organismele de conducere ale PDL. Probabil, că acest Congres, convocat în 26 iulie, ar trebui să facă ceva mai mult, ceva mai concret. După părerea mea, alături de celelalte elemente, va trebui neapărat să știm care va fi numele partidului care va rezulta din această fuziune. Altfel, cred că nu am face decât să reiterăm o decizie generală, de principiu, pe care am mai luat-o dată la Congres. Tot la Congresul recent a existat și o prevedere statutară expresă în noul Statut.

Este „amendamentul Quintus” legat de numele PNL. Se poate peste acest articol din Statut în cadrul procesului de fuziune?

Crin Antonescu: Sigur că teoretic orice Congres poate să abroge prevederi statutare precedente și să adopte altele, dar în realitate nu cred că e posibil să se întâmple așa ceva. Asta ar însemna să contrazicem o decizie pe care toată lumea a înțeles-o, care a fost luată cu două săptămâni în urmă.

Potrivit acestui amendament, viitorul partid rezultat din fuziunea PDL – PNL va trebui să poarte numele PNL.

Crin Antonescu: Din punctul al deciziilor luate la ultimul Congres, da.

Dumneavoastră de ce nu faceți parte din echipa de negociere cu PDL? De ce v-ați retras după ce ați început negocierile?

Crin Antonescu: Este un motiv foarte simplu. Componența actualei delegații de negociere a fost stabilită de noul Birou, la propunerea noului președinte.

V-ați fi dorit să faceți parte din această echipă de negociere?

Crin Antonescu: Nu este vorba de dorință, nu am niciun fel de suferință pentru că nu fac parte din această echipă de negociere, dar, pe de altă parte, nu neg faptul că ar fi fost poate important și chiar folositor pentru PNL să fac parte din această echipă. Nu e niciun fel de supărare sau suferință pentru faptul că nu fac parte. Explic doar de ce nu am nici informațiile legate de mersul acestor negocieri, mai mult decât s-a dat în explicații publice, adică aceleași care s-au dat în Biroul Permanent.

Dumneavoastră spuneați că până la Congres trebuie să existe și o lămurire a anumitor evenimente petrecute în ultimii ani. Un eveniment invocat de dumneavoastră a fost legat de suspendarea președintelui din 2012. Vom avea o astfel de clarificare până la Congres?
Crin Antonescu: Nu știu, mai probabil nu, dar eu cred, fără a face un subiect controversat, fără a dori să generez un obstacol în calea unui proiect care în fond se referă la viitor, cred că totuși aceste lucruri, dacă nu acum, mai târziu vor trebui clarificate. Este vorba totuși de momente din istoria recentă care au semnificație majoră, nu sunt accidente de parcurs.

Sunteți într-o competiție internă în PNL cu Klaus Iohannis. De ce în clipa de față vă doriți să fiți prezidențiabilul PNL, de ce vă doriți funcția de președinte al României?

Crin Antonescu: Eu nu-mi doresc nici candidatura, nici funcția de președinte. Eu nu mă retrag, nu las fără răspuns o solicitare din partea multor colegi ai mei. Până la urmă, chestiunea e destul de simplă, PNL nu are o altă desemnare oficială decât cea care s-a făcut la Congresele din interiorul USL. Această chestiune urma să fie tranșată, în momentul în care domnul Iohannis a dorit să o tranșeze la Congres, după părerea mea un pic cam precipitat. După părerea mea, o asemenea candidatură, învestitură a partidului trebuie precedată totuși de prezentarea unui proiect al candidaturii, lucru care nu s-a întâmplat încă. La Congres, o parte din delegați au cerut și candidatura mea. Eu nu am respins, nu am lăsat să las acești oameni fără alternativă, este dreptul lor și într-o delegație permanentă, probabil în jurul datei de 21 – 22 iulie se va tranșa și această chestiune.

Vă bateți pentru această candidatură, v-o doriți și dumneavoastră în afara faptului că v-au cerut-o colegii de partid?

Crin Antonescu: Eu nu am făcut și nu voi face niciun fel de campanie internă. Eu nu am contactat niciun președinte de organizație, niciun parlamentar liberal pentru a-i cere susținerea în vederea acestei candidaturi. De ce, e simplu. În ceea ce mă privește lucrurile sunt cunoscute de ani buni în PNL. Eu am mai candidat o dată la președinție din partea acestui partid în 2009, am fost candidatul oficial al USL, implicit al PNL, câțiva ani de zile, proiectul meu pentru președinție se cunoaște foarte bine. Nu cred că cineva în PNL nu are toate aceste informații când ia o decizie. Nefiind insistența mea, nefiind nicidecum ambiția mea, cred că simpla prezență în această competiție, simplul fapt că nu m-a retras le dă tuturor posibilitatea să facă opțiunea pe care o cred mai bună în săptămânile următoare.

Pare un non-combat.

Crin Antonescu: De vreme ce am acceptat solicitarea sau susținerea pentru candidatură a unor colegi, este evident că nu este vorba de un non-combat.

Dar nu vă faceți campanie internă, nu doriți să vă atrageți voturile membrilor Delegației Permanente.

Crin Antonescu: Un om care a condus cinci ani de zile acest partid, care a fost în situație de candidat atâta vreme, nu mai are ce campanie să mai facă. Oamenii știu în această privință totul despre mine. Este rândul celor care doresc o altă candidatură sau cei care se împotrivesc candidaturii mele să facă o campanie intensă în partid și o fac ceea ce e dreptul lor.

S-a discutat despre sondajele interne în privința intenției de vot. Dumneavoastră ați spus că nu vi se pare relevante aceste sondaje. Dacă actuala conducere vine cu un sondaj în care arată că Iohannis este cotat de două ori mai bine decât dumneavoastră, vă retrageți sau rămâne un vot politic?

Crin Antonescu: Ceea ce eu doresc eu cu adevărat și din plin este ca responsabilitatea unei decizii politice majore să fie luată de fiecare membru al Delegației Permanente. Să nu mai fie pasată, fie pe președintele partidului, fie pe doi-trei oameni din jurul lui, fie pe rezultatul unui sondaj indiferent cum e el. Nu știu când și ce fel de sondaj vom avea, eu nu mă împotrivesc cercetărilor sociologice, am spus doar că un sondaj pe termen scurt sau doar telefonic nu sunt relevante și că până la urmă orice sondaj sau orice cercetare sociologică vom face toți, tot o decizie politică vom lua. Ceea ce îmi doresc, pentru ca toți să fim cu conștiința împăcată ca responsabilitatea să fie luată de toți oamenii, care prin statut sunt în situația de a lua această decizie în PNL, în Delegația Permanentă.

Va fi un vot secret în Delegația Permanentă?

Crin Antonescu: Nu știu. Din punctul meu de vedere, cred că ar putea fi, deși evident nu se poate imagina că acest lucru îmi conferă mie vreun avantaj, eu cred că ar putea fi și un vot nominal. Ar fi foarte bine să fie un vot nominal, pentru că voturile nominale atunci când este vorba de decizii importante angajează responsabilitatea nominal și rămân acolo fixate în anale. Presupun că pot fi invocate prevederile statutare, în sensul că o alegere de persoane presupune vot secret.

Relația dumneavoastră cu Klaus Iohannis – Crin Antonescu cum o descrieți?

Crin Antonescu: E o relație normală, dar o relație diferită față de relația anterioară. E și normal să fie așa. Eu am avut un proiect pe care l-am propus PNL, i l-am propus și lui Klaus Iohannis și Klaus Iohannis a intrat în acel proiect și PNL a acceptat acel proiect. El a început cu propunerea în sistemul de vot de listă a lui Klaus Iohannis în Congresul din 2013 ca prim-vicepreședinte și apoi în formularea ipotezei tandemului Antonescu – candidat la președinție, Klaus Iohannis – prim-ministru și succesor la capătul acestui an în orice variantă ne aflam în fruntea PNL. Acesta este proiectul care am mers în fața partidului și cu care am mers până la capăt din punctul meu de vedere. În legătură cu un proiect Klaus Iohannis candidat la președinție, nu sunt implicat într-un asemenea proiect, pot să și-l susțin în momentul când voi avea elementele necesare pentru asta. În acest moment eu nu cunosc răspunsul la câteva întrebări extrem de importante: care sunt articulațiile proiectului prezidențial al lui Klaus Iohannis, care este varianta domniei sale privitoare la conducerea PNL după o asemenea candidatură, care sunt variantele domniei sale privitoare la conducerea Guvernului sau unui Guvern în care PNL să participe, sunt întrebări la care trebuie să am răspunsul pentru a discuta despre acest proiect. Sigur că suntem într-o situație diferită, ceea ce nu înseamnă că suntem într-o situație de conflict sub nicio formă.

Dar nici de amiciție, prietenie.

Crin Antonescu: Amiciția sau prietenia sunt chestiuni care din punct de vedere politic înseamnă colaborare strânsă. Și aici, sigur, nu mai suntem în proiectul meu, suntem în fața unui eventual alt proiect, în care putem sau nu să fim foarte apropiați. Deocamdată Klaus Iohannis este președintele partidului, un președinte pe care l-am susținut, l-am adus în poziția în care să poată fi ales președinte, l-am votat și evident îl susțin, iar amiciția în plan personal ține de alți factori. Nici în proiectul în care am colaborat nu a fost o relație foarte strânsă, a fost o relație normală, amicală, dar exercitată rar și de la distanță, ceea ce putem spune că se menține și astăzi, nimic nou în această privință.

Deja se adună întrebări, multe necunoscute: nu știm cum va arăta fuziunea, ce nume va avea viitorul partid, ce proiect prezidențiabil are domnul Iohannis, ce proiect politic are în privința viitorului premier. Când vom avea răspunsurile?

Crin Antonescu: Rezultă faptul că este nevoia pentru opinia publică, pentru bătălia din toamnă, dar și pentru deciziile apropiate ale PDL și PNL să existe un răspuns mai amplu, mai concret.

Nu se poate provoca acest răspuns în interiorul PNL?

Crin Antonescu: Eu, în limitele libertății mele de exprimare, v-am răspuns cinstit la niște întrebări. Evident că vom discuta aceste lucruri, cât vom putea să le discutăm, și în forurile partidului.

Se poate ajunge la un vot în Congresul de fuziune fără ca aceste elemente să fie lămurite?

Crin Antonescu: Eu sper că nu, dar pe de altă parte, știu că mai nimic nu este exclus în politica românească. Acum fiind vorba de două partide, fiind vorba de un partid serios – PNL, sper că nu.

„Numele partidului reunificat va rămâne numele istoric PNL

Din discuțiile avute cu alți președinți de organizații PNL nu există vreo declarație că cineva va accepta ca viitorul partid să nu se numească PNL. Cu toate acestea, nimeni nu spune oficial că viitorul partid va purta numele de PNL. Este o poziționare strategică?

Crin Antonescu: Este o chestiune care ține și de dinamica negocierilor pentru că este inelegant și deja s-a produs o gafă majoră la Congres din partea președintelui nou ales. Nu este cazul să forțăm în declarații lucrurile care au un aspect delicat. Mandatul este clar și sper că numele partidului reunificat va rămâne numele istoric PNL, acest lucru trebuie anunțat împreună și nu ca o chestiune impusă partenerilor noștri care au și ei orgoliul și demnitatea lor.

Luați în calcul o candidatură independentă la președinția României?

Crin Antonescu: Nu, în niciun caz. Eu nu am devreme ce v-am descris nu dezvolt nici măcar în cadrul acestei competiții o ambiție și o campanie internă, ci nu fac decât să fiu cu conștiința împăcată că nu mi-am lăsat colegii fără posibilitatea de a alege, evident că nu poate fi vorba de o candidatură importantă.

Ați promis că veți demisiona dacă PNL nu va lua 20% la europarlamentare, dar veți schimba înainte de asta șefii de organizații neperformanți. Nu sunt prea mulți șefi de organizații în actuala conducere, fără să aibă rezultate la alegeri?

Crin Antonescu: Ba da. Nu sunt mulți, sunt toți. Rezultatul slab, așa cum continuu să-l consider în raport cu ceea ce era posibil al PNL nu a fost asumat decât de o singură persoană. Respectiv persoana mea. Sigur că ar fi fost normal să aibă loc o analiză, sigur că sunt puțini, sunt câțiva președinții care și-au atins obiectivele, dar nu asta însemna ca toți ceilalți să demisioneze. Există cazuri, pe care nu aș vrea să le nominalizez, cazuri flagrante, există cazuri de oameni și organizații, care deși dețineau președinția Consiliului Județean, un număr important de primării, au fost organizații susținute de la centru, s-au situat inacceptabil de mult sub standardele pe care singuri și le-au impus.

Bineînțeles, așa cum se poate constata, nu și-au asumat responsabilitatea și îi putem regăsi chiar în lista noului comitet de conducere ales pe regulile de cooperare internă de la Congrese, ca să nu zic cooperații. Este o chestiune care nu mă miră foarte mult, deși pentru sănătatea partidului aceste alegeri ar fi trebuit analizate foarte bine.

Nu a existat niciun fel de analiză la nivelul conducerii PNL.

Crin Antonescu: Această analiză este o chestiune care ar trebui făcută, revine în responsabilitatea actualei conduceri, dar mă îndoiesc că va fi făcută, având în vedere că în mare măsură actuala conducere, care este și vechea, pentru că fie vot de listă, fie vot la liber, cam aceeași oameni care au condus până acum partidul, îl conduc și acum. Mă îndoiesc că această analiză va fi făcută și cred că nu e bine. Nu este bine pentru că alegerile prezidențiale, marea bătălie politică a acestui an, se pot duce mult mai bine dacă înțelegi unde ai avut vulnerabilitățile, dacă înțelegi ce trebuie reparat sau întărit într-o asemenea construcție. Nu te duci într-o cursă mai grea cu o mașină care a mers prost într-o cursă mai ușoară. Ar trebui umblat pe la motor, cauciucuri, dar repet asta este responsabilitatea noului pilot.

A fost o teamă a domnului Iohannis de a face această analiză pentru a-și atrage susținerea tuturor liderilor de organizații?

Crin Antonescu: Nu știu, nu pot răspunde la această întrebare, este o întrebare la care domnul Iohannis poate răspunde. Nu știu sigur răspunsul la această întrebare.

Credeți că este un punct vulnerabil al lui Klaus Iohannis că nu este de religie ortodoxă, ci este luteran?

Crin Antonescu: Nu ar trebui să fie, trăim într-o țară în care cetățenia română ne acordă tuturor aceleași drepturi, confesia luterană este una creștină, licită, o confesiunea foarte puternic răspândită în țări importante de pe lumea asta. Din punct de vedere electoral nu știu să dau răspunsul. Speranța mea sinceră este că electorii au ajuns la un grad de maturitate politică încât să înțeleagă faptul că nu alegi un președinte după confesiunea sa. Așa și domnul Tăriceanu este catolic, după câte cred, și niciodată nu cred că acesta este motivul care ar putea fi invocat împotriva unei candidaturi. Domnul Iliescu s-a declarat ateu și a câștigat zdrobitor și din perspectiva unui ortodox asta e mai rău decât să fii creștin luteran, eu sper ca aceasta să nu fie o temă în campania electorală.

Biserica Ortodoxă Română va sprijini un astfel de candidat?

Crin Antonescu: Nu pot să fac o asemenea apreciere, sper ca Biserica Ortodoxă Română, indiferent care ar fi candidații și ce confesiuni ar avea ei, să se ocupe de cele ce sunt ale Bisericii și să nu introducă un asemenea element în campania electorală. Dacă vom fi într-o asemenea situație vă voi spune impresiile mele atunci.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât