Băsescu a anunțat „reîntregirea” salariilor bugetarilor. Întrerupt de la balcoane: „DEMISIA! REGELE MIHAI!”. Reacția: „Mergeți la el și chemați-l”. VIDEO

Președintele Traian Băsescu adresează un mesaj Parlamentului, miercuri, fiind de așteptat ca temele abordate să fie legate de Constituție, opoziție, criza economică, Tratatul de guvernanță, reorganizare administrativă, totul în contextul apropierii alegerilor.

UPDATE 12.53 Gheorghe Ialomițianu: „Sigur că la un moment dat trebuie să dai înapoi ce s-a tăiat. Trebuie ca Guvernul să analizeze să vadă dacă aceste majorări sunt sustenabile pe termen mediu, dacă salariile reîntregite pot fi plătite și în 2013 și în 2014”

UPDATE 12.41 Protestatarii se descriu drept „intelectuali, membri ai unui ONG”, care au protestat împotriva lui Traian Băsescu și în Piața Universității.

UPDATE 12.41 A ieșit și Sulfina Barbu: „Nu mă surprinde deloc reacția protestatarilor. E încă o dovadă că e libertate”.

UPDATE 12.38 La ieșire, întrebat dacă a fost deranjat de protestatari, Băsescu a răspuns: „M-ați văzut voi pe mine vreodată deranjat de protestatari?”.

VEZI MAI JOS CELE MAI IMPORTANTE PUNCTE DIN DISCURSUL PREȘEDINTELUI:

UPDATE 12.27 S-a încheiat discursul.

UPDATE 12.26 „Închei spunându-vă că parteneriatul cu SUA rămâne un pilon important al economiei noastre. Vă mulțumesc și succes în alegeri, dacă nu ne mai vedem!”

UPDATE 12.23 „Cel mai probabil, în partea a doua a anului 2012, se va constata intrarea în recesiune a Europei. Dar nu ne va fi așa de greu ca în 2008, 2009, 2010, 2011. Suntem pregătiți să facem față unui eventual al doilea val de recesiune, pentru că România îndeplinește multe dintre criteriile Tratatului fiscal. Aveți de ce să fiți optimiști, România nu va face pași înapoi”

UPDATE 12.21Drumul către care ne îndreptăm încet, dar sigur este acela de a realiza Statele Unite ale Europei, altfel vom face ce facem acum, fiecare în parte. Încercăm să facem față efectelor globalizării, să găsim soluții pe termen mai scurt sau mai lung să ne scoatem țările din criză. Doar Statele Unite ale Europei pot face față economiilor SUA, Chinei, Indiei, Braziliei”

UPDATE 12.19 Băsescu a declarat că sunt cunoscute ezitările Ministerului Sănătății și ale CNAS de a face public pachetul minim garantat, că toți miniștrii Sănătății au fost ezitanți și nu și-au asumat responsabilitatea, iar în lipsa acestui pachet legea sănătății poate fi un eșec.

UPDATE 12.18 Băsescu a declarat că actualul Parlament trebuie să adopte în perioada următoare Legea sănătății și Legea de reorganizare administrativ-teritorială, arătând că acestea vor întregi reforma statului: „În opinia mea, este fundamental necesar ca, în perioada următoare, actualul Parlament să adopte două legi care vor întregi reforma fundamentală a statului. Aceste două legi sunt: Legea sănătății și Legea reorganizării administrativ-teritoriale”.

UPDATE 12.13 „Noul tratat fiscal al UE trebuie adoptat integral de România, aceasta este recomandarea mea pentru parlamentari”

UPDATE 12.05 „Criza mondială s-a transformat dintr-o criză a băncilor într-o criză a datoriilor suverane. Asta pentru că statele au cheltuit mult mai muilt decât au produs, s-a instaurat prosperitatea pe datorie. România are un mare avantaj din acest punct de vedere, pentru că are o datorie mică, mult sub 60% din PIB, cât ne permite tratatul de la Maastricht”

UPDATE 12.02 „Vă pot spune, după vizita la depozitul de gaze naturale din Marea Neagră, că într-un singur depozit sunt 110 de miliarde de metri cubi. Și mai sunt încă cinci depozite cu aceleași caracteristici. Astfel, putem asigura consumul pe termen lung al nostru și al câtorva vecini, dar cu o singură condiție: liberalizarea prețurilor”

UPDATE 11.55 „Avem resurse naturale și în IT, trebuie doar să orientăm corect investițiile. Să vă dau un exemplu: deși avem una dintre cele mai mari viteze de internet din lume, fiecare instituție are propria ei fibră optică. Electrica are propria fibră optică, CFR are propria fibră optică… Este o problemă pe care am ridicat-o și în CSAT”

UPDATE 11.52 Iată ce au scris protestatarii pe foile aruncate de la balcon:

CLICK PENTRU A MĂRI.

UPDATE 11.50 „Fără să creăm locuri de muncă în domeniile prioritare, riscăm să creăm o pătură largă de oameni săraci. Nimic nu este mai important astăzi decât să creăm locuri de muncă. Știu că se spune să nu ne atingem de resursele țării, dar, dacă nu dăm locuri de muncă oamenilor, nu vom da șanse de evoluție unui mare număr de român. Resursele noastre sunt reactoarele nucleare 3 și 4 de la Cernavodă. Locurile de muncă sunt cheia evoluției pozitive a oricărei familii, a oricărui cetățean. Dirijați banii către întreprinderile mici și mijlocii, pentru crearea de locuri de muncă. Fac un apel: redeschideți mineritul, care a devenit rentabil! Nu discut eu problemele comerciale. Dacă avem bani, să le deschidem cu banii noștri. Dacă nu, să acceptăm investițiile străine!”

UPDATE 11.45 „Trebuie să înțelegeți cât de important este pentru România să devină membră a zonei euro. În UE, dobânzile sunt de 1-1,2%, la noi – 6%”

UPDATE 11.40 „Voi încerca să pun referendumul din 2009 în practică. Cetățenii au cerut Parlament unicameral și 300 de parlamentari. Știu că va trebui făcut un efort cu Opoziția, dar țineți cont că votul a fost de peste 80%. Este foarte greu să justifici existența a două camere, când poporul este singurul suveran”

UPDATE 11.39 Băsescu: „Vreau un vot uninominal pur și corect, în care persoanele de pe locul 3 din colegii să nu mai ajungă în Parlament, iar persoanele de pe locul 1 să nu mai rămână acasă”

UPDATE 11.38 Pe foile aruncate de protestatari de la balcon scrie: „Regele Mihai, unicul conducător”.

UPDATE 11.34 PROTESTATARII AU FOST EVACUAȚI

UPDATE 11.31 „Bacalaureatul de anul trecut a fost proba eșecului guvernării României. Noua lege a educației creează premisele pentru oameni pregătiți: poți să nu ai țiței, poți să nu ai gaze naturale, dacă ai un sistem educațional, ai oameni pregătiți”

UPDATE 11.27 ÎN PARLAMENT SE STRIGĂ „DEMISIA! DEMISIA! REGELE MIHAI!”. Reacția președintelui: „Mergeți la el și chemați-l!”.

UPDATE 11.25 „Nu cred că mai doarme liniștit în România cineva care fraudează statul, nici măcar judecătorii corupți sau parlamentarii Puterii sau miniștrii”

UPDATE 11.23 Traian Băsescu sugerează că actuala guvernare este prima care a impus reforme adevărate, printre care a Justiției, celelalte guverne anterioare contribuind doar cu legi noi și păstrând structurile de pe vremea lui Ceaușescu.

UPDATE 11.19Sper ca de la 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor. Sunt convins că Puterea, Opoziția, premierul, Guvernul și Ministrul de Finanțe vor putea găsi resurse ca, la sfârșitul mandatului, să le spună bugetarilor că au salarii întregi, așa cum le aveau la începutul mandatului”.

UPDATE 11.14 „Vă mulțumesc pentru curajul de a adopta măsuri extrem de severe, cu riscul scăderii popularității. Politicienii trebuie să se ridice deasupra interesului lor politic, iar voi ați făcut-o. Dacă nu s-ar fi luat în 2010 măsuri, România ar fi putut ajunge în situația Greciei”

UPDATE 11.11 Președintele a început discursul, în ropote de aplauze: „Bine v-am găsit, din păcate în aceeași formulă, fără Opoziție. Regret că Opoziția nu este în Parlament, deoarece Parlamentul este garantul real al democrației în România”. Președintele a rugat Opoziția să revină în Parlament. El spune că se adresează Parlamentului deoarece în România au avut loc, în ultima vreme, „schimbări importante”: schimbarea Guvernului, semnarea tratatului cu Serbia de la Bruxelles și tensiunile dintre Putere și Opoziție.

UPDATE 11.09 În aceste momente, Traian Băsescu îi salută pe cei prezenți în sală, printre care fostul președinte al Senatului Nicolae Văcăroiu și proaspătul șef al SIE, Teodor Meleșcanu.

UPDATE 11.06 Traian Băsescu a intrat în plenul Parlamentului.

UPDATE 10.58 Președintele Traian Băsescu a ajuns la Parlament, fiind așteptat de președintele Senatului, Vasile Blaga, și președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase. La scurt timp, a ajuns și premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Cei patru s-au retras într-o sală de ședințe.

UPDATE 10.41 Corespondentul gândul în Parlament transmite că PDL București a adus 160 de oameni care vor sta în lojă și îl vor aplauda pe Traian Băsescu. Aceștia sunt întrebați la intrarea în Parlament din ce organizație fac parte și răspund „sectorul 1”, „sectorul 2”, după caz.


Șeful statului a trimis, recent, o scrisoare președinților Senatului și Camerei Deputaților, în care îi informează că dorește să adreseze un mesaj pe teme de politică internă, în Parlament, în data de 7 martie.

Este de așteptat ca președintele să abordeze subiecte precum funcționarea Parlamentului în condițiile protestului opoziției, ratificarea Tratatului de guvernanță, evoluțiile economice în contextul crizei, modificarea Constituției, reorganizarea administrativă, trecerea la Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari, toate acestea în perspectiva apropierii alegerilor locale și generale.

Președintele Traian Băsescu a participat, vineri, la Bruxelles, la semnarea Tratatului de guvernanță fiscală, declarând că el și-a îndeplinit datoria, iar ratificarea acestuia reprezintă responsabilitatea Parlamentului și a opiniei publice din România.

„Eu spun că trebui ratificat cât mai rapid. (…) Cei de acasă, politicienii și economiștii pot să facă ce vor cu acest tratat”, spunea el.

Pe de ală parte, este de așteptat ca ședința în care președintele va transmite mesajul să se desfășoare în absența parlamentarilor opoziției. La ora 12.00, președintele PSD, Victor Ponta, va participa, tot la Parlament, la dezbaterea USL – sindicate, pe teme de interes comun.

Parlamentul a decis, săptămâna trecută, că ședința va avea loc pe 7 martie la ora 11.

Lucrările Parlamentului au fost afectate, în ultima vreme, de protestul parlamentar al opoziției.

Cel mai recent mesaj către Parlament adresat de președintele Traian Băsescu a avut loc în iunie 2011, ședința de plen comun desfășurându-se în absența reprezentanților USL.,

El spunea atunci că este esențială pentru credibilitatea Parlamentului limitarea imunității parlamentarilor la declarații și atitudini politice pentru a da „cetățenilor relaxarea că parlamentarii nu sunt deasupra legii”.

Băsescu le-a cerut parlamentarilor să găsească o soluție pentru transpunerea în legislația românească a deciziei 212/2005 a Consiliul ui JAI referitoare la confiscarea averilor obținute illicit.

Președintele spunea că sunt motive temeinice pentru schimbarea structurii Legislativului, deoarece în actualul sistem bicameral cele două Camere se comportă ca într-un sistem monocameral, prin adoptarea tacită a legilor în prima Cameră.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Horoscop 13 iunie 2021. Zodia care are probleme în familie, cineva va suferi
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
America e în stare de ȘOC: Este tot mai umilită pe scena mondială!
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...