Băsescu: Am propus la Consiliu analiza extinderii termenului de utilizare a fondurilor până în 2016

Băsescu: Am propus la Consiliu analiza extinderii termenului de utilizare a fondurilor până în 2016
Publicat: 24/05/2012, 08:12
Actualizat: 24/05/2012, 13:20

Șeful statului a declarat că a propus la Consiliul European să se analizeze posibilitatea de extindere a perioadei de utilizare a fondurilor europene până în 2016, flexibilizarea utilizării banilor de pe un program pe altul, precum și ca finanțări BEI să nu fie considerate componentă a deficitului.

„Pentru a diminua riscul ca România să nu cheltuiască toată suma alocată pe fondurile structurale, am propus Comisiei și Consiliului să analizăm în perioada următoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu trei ani, deci nu până în 2015, ci până în 2016. Astfel am diminua în mod considerabil riscul ca România să nu utilizeze toți banii și să ne putem apropia de un procent de 100% al alocației din bugetul 2007-2013”, a menționat Băsescu.

Președintele Băsescu a mai spus că o altă propunere care vizează creșterea economică a României este legată de posibilitatea de a transfera fonduri de pe un program pe altul.

„Aici am exemplificat cu programul de la MDRT, care avea un grad de absorbție, pe 4 mai, de 19,6%, un program care merge foarte bine și programe în care avem un nivel de absorbție de 2,3,4 procente. În aceste condiții, am cerut flexibilizarea reglementărilor, care să ne permită alocarea de bani de pe un program pe altul”, a explicat el.

Șeful statului a menționat în context problema POSDRU. „Avem problema POSDRU, vă dau un exemplu, nu vreau să credeți că spun să se ia bani de la POSDRU, dar s-ar putea să avem probleme în derularea acestui program. Și atunci, decât să rămânem cu banii necheltuiți, dacă vor fi cumva probleme, mai bine îi mutăm pe programul de dezvoltare regionala în timp util, astfel încât să îi putem cheltui în perioada n+3 ani sau n+2, dacă nu vom obține n+3, dar eu cred că vom obține”, a arătat el.

Președintele a menționat că vede flexibilizarea utilizării banilor de pe un program pe altul ca o soluție de creștere pe termen lung, simultan cu continuarea reformelor structurale.

De asemenea, șeful statului a solicitat să se analizeze posibilitatea ca banii de la BEI utilizați pentru investiții ori să nu fie considerați componentă a deficitului bugetar, ori să existe o relaxare a obiectivelor de deficit. El a menționat că finanțările de la BEI nu pot fi utilizate la capacitate, întrucât cresc deficitul bugetar, existând astfel restricții în utilizarea lor.

„Am cerut să se analizeze posibilitatea ca banii de la BEI, utilizați pentru investiții, ori să nu fie considerați componentă a deficitului bugetar, ori să avem o relaxare a obiectivelor de deficit bugetar, pentru că nu sunt bani care se duc în consum, ci bani care contribuie la creștere”, a spus el.

Președintele Băsescu a precizat că la acest summit – care a avut între teme soluțiile de creștere economică – nu au existat concluzii, fiind doar o discuție premergătoare Consiliului European din iunie și că, de aceea, face referire doar la punctul de vedere pe care l-a exprimat în Consiliu și nu la opiniile generale.

Președintele a subliniat că soluția corectă într-o strategie care vizează creșterea economică la nivel european înseamnă consolidare fiscală, reforme structurale și investiții.

Pe de altă parte, șeful statului a amintit că în timpul Guvernului Ungureanu a fost lansată o invitație pentru guvernele statelor membre privind o discuție pe tema fondurilor structurale, sub deviza „Prietenii coeziunii”, care a fost reînnoită de Guvernul Ponta, pentru data 1 iunie. „Pentru a nu crea impresia că se izolează Estul de vechea Europă, am informat toți participanții că oricine vrea să participe la întâlnirea de la 1 iunie de la București este binevenit, inclusiv președintele Barroso. (…) Nu e o intenție a Bucureștiului de a aduna Estul pentru o coaliție, ci este o invitație deschisă către toate statele membre, până la urmă discutăm probleme care ne frământă și pe unii și pe alții”, a adăugat Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului