Băsescu atacă USL la Constituție: Revizuirea să țină seamă de referendumul din 2009. Respectăm voința poporului sau suntem o majoritate deasupra legii?

Băsescu atacă USL la Constituție: Revizuirea să țină seamă de referendumul din 2009. Respectăm voința poporului sau suntem o majoritate deasupra legii?
Publicat: 07/03/2013, 11:28
Actualizat: 06/07/2016, 19:03

Cu securea războiului aparent îngropată în Aula Acadmiei Române, președintele Traian Băsescu și președintele Senatului, Crin Antonescu, și-au dat replici tăioase la o dezbatere despre revizuirea Constituției. De la microfon, Traian Băsescu a acuzat comisia Antonescu de „abordare nedemocratică” în revizuirea Constituției, pentru că nu pornește de la rezultatul referendumului din 2009: Parlament unicameral și maximum 300 de parlamentari. „Majoritatea nu este deasupra legii. Poți să ai și 90%”, a spus șeful statului, ironizându-l pe Antonescu cu titulatura de „părinte al Constituției”.
Din primul rând al aulei, Crin Antonescu s-a amuzat alături de Valeriu Zgonea, de Petre Roman și de Tudor Chiuariu. „Dar minoritatea? O fi minoritatea”, replicat în privat liderul PNL.

Băsescu: „Surpriza mea este că toată lumea anunță revizuirea, nu și obiectivele”

Președintele Traian Băsescu și-a început discursul acuzând USL că nu dorește să țină seama de rezultatul referendumului din 2009 fără de care, a apreciat șeful statului, actuala majoritate se plasează „deasupra legii”.

„Orice plecare de pe alte baze la revizuire este, după părerea mea, eronată, nedemocratică și ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fără să țin cont de actul de suveranitate din decembrie 2009, deasupra voinței poporului. S-a constituit o comisie parlamentară de revizuire și o comisie a societății civile și încă nu știm care sunt obiectivele. Niciuna dintre entitățile anunțate ca fiind părinții Constituției nu au spus ce vor să modifice. Va fi un moment de afirmare a democrației: respectăm voința poporului sau suntem o majoritate deaupra legii?”, a spus Băsescu.

Șeful statului a apreciat că actuala Constituției este „excepțională în principii”, însă „păcatele sale vin din neclarități în formulare”. Băsescu a amintit că a transmis Parlamentului un proiect de revizuire care ținea cont rezultatele referendumului privind parlamentul unicameral și 300 de membri, fără a „tulbura substanța Constituției”.

„Surpriza mea este că toată lumea anunță revizuirea, nu și obiectivele. S-a vorbit despre orice mai puțin despre aplicarea voinței poporului suveran. Orice modificare s-ar face, un lucru trebuie înțeles: nicio majoritate nu e deasupra legii sau Constituției. Poți să ai și o majoritate de 90%, ea trebuie să rămână în interiorul legii, în interiorul Constituției. Orice altă abordare este nedemocratică și pune sub semnul întrebării existența statului de drept. Avem această experiență, îi suportăm consecințele și trebuie să arătăm că am înțeles un lucru fundamental al democrației: majoritatea nu este deasupra legii”, a spus Băsescu.

Antonescu: „Am soluții, nu le detaliez acum”

Ajuns și el la microfon, Antonescu a refuzat, declarativ, „răfuiala”. „Deși am niște soluții, nu stă în intenția mea să le detaliez acum. Nu mă voi angaja în această polemică, nu acum, nu aici”, a spus liderul PNL, după ce președintele îi reproșase lipsa obiectivelor și nerespectarea referendumului din 2009 de către comisia pe care o conduce.

Antonescu a complimentat îndelung și „implicarea generoasă a Academiei Românie” în dezbatere, la câteva minute după ce Băsescu se declarase „plăcut surprins” că „Academia Română are prima inițiativă” la doi ani după ce a fost declanșat procesul de revizuire a Constituției .

„Dincolo de președinți care rămân președinți orice ar fi, Academia Română este încă o elită”, a replicat liderul PNL, când președintele nu mai era, însă, în sală. Cât despre raportarea la popor, detaliile nu i-a scăpat nici președintelui Senatului. „Nu o facem cum cred unii pentru viitorul președinte sau pentru comoditatea premierului în raport cu viitorul președinte. Constituția va fi revizuită sper pentru cetățeanul român, deci european, al secolului XXI”, a spus Crin Antonescu, amânând „detaliile” pentru dezbaterile din comisia parlamentară.

Înainte de dezbatere, la care au fost invitați atât membrii Academiei cât și ambasadorul Franței, Phillipe Gustin, cât și oameni politici, academicianul Ionel Haiduc avertizașe scurt”: „Dorim ca dezbaterea de azi să aibă un caracter științific, dincolo de conotațiile politice. De aceea au fost invitate instituții, nu partidele politice”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței