Băsescu către guvernul Ponta: Vă felicit pentru votul impresionant, 284 vă apropie de 322 care v-a adus noroc data trecută

Publicat: 08/05/2012, 00:09
Actualizat: 08/05/2012, 13:22

Președintele Traian Băsescu a avertizat Guvernul Ponta că parteneriatul cu el este valabil atâta vreme cât nu se va începe „un proces de restaurație”. Înainte de a face o listă a așteptărilor de la noul Cabinet, șeful statului i-a felicitat ironic pe useliști pentru votul impresionant obținut la învestitură în Parlament. „284 vă apropie de 322, o cifră celebră, care v-a adus noroc data trecută”, a comentat Băsescu, imediat după ce miniștrii au depus jurământul și referindu-se la suspendarea sa în 2007 de către PSD și PNL.

Un guvern în opoziție față de președinte

„Aș vrea să vă spun la ce m-aș aștepta de la un guvern, fie el și de opoziție față de mine. M-aș aștepta. în primul rând la o continuare a ceea ce s-a făcut bun în mod deosebit în reforma statului și poate că legea sănătății și chiar a reorganizării administrative pot fi promovate până la alegerile din noiembrie. În același timp, m-aș aștepta să nu înceapă un proces de restaurație. În ultimii ani, în procesul de reformare a statului s-a dat prioritate unor zone de legislație și de activități sociale și economice care au fost așezate pe o legislație modernă: noua lege a salarizării, legea pensiilor, cele patru coduri, legea micii reforme, legea educației și codul muncii. De asemenea, m-aș aștepta la o consolidare la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, adică o izolare a instituțiilor statului de partide și nu a tuturor instituțiilor statului, mă refer la parchete, la Parchetul General și DNA, serviciile de informații, ICCJ și la CSM”, a spus șeful statului, după ce miniștrii Cabinetului Ponta au depus jurământul.

Băsescu a trasat drept sarcină noului guvern crearea de locuri de muncă, insistând asupra sectorului de minerit. „Deficitele structurale majore pe care le avem la fondul de pensii și sănătate provin exact din faptul că nu reușim să creăm un număr mare de noi locuri de muncă. Aici, probabil investițiile în minerit, și nu am nicio reținere să spun din nou, exploatările de aur, de cupru sunt o soluție datorită creșterii prețului acestor materiale. Modul cum să fie făcut e o problemă a guvernului. Aici cred că avem o soluție cu resurse proprii, nu trebuie să stăm în așteptarea unui investitor care să vină să facă un mall.Avem obiectul muncii aici”, a spus președintele.

Șeful statului a adăugat că se așteaptă de la noul guvern „la o bună colaborare în tot ce înseamnă probleme de interes național” . „Puteți fi siguri că în mine aveți un partener. În același timp, am rugămintea să înțelegeți că nu am dreptul moral să rămân impasibil dacă un proces de restaurație în educație, spre exemplu, s-ar produce sau în noua legislație a muncii sau în legislația pentru justiție. Altfel, în ceea ce mă privește, vă asigur de toată bună credința atâta timp cât lucrurile merg înainte”, a insistat Băsescu.

Ultimul pedelist

Traian Băsescu a pus punct ceremoniei de la Cotroceni ironic cum a și început. După ce a spus că nu e șampanie, el i-a reproșat indirect lui Victor Ponta racolările din ultima periadă din rândurile pedeliștilor. „Domnule prim-ministru, a mai rămas vreun pedelist că văd o doamnă în portocaliu acolo, e ultimul”, a spus șeful statului.

Soția lui Victor Ponta, Daciana Sârbu, era îmbrăcată în portocaliu.

Momente tensionate

Un moment tensionat la ceremonia de la Cotroceni a fost după ce ministrul de Externe, Andrei Marga, a depus jurământul. Șeful statului a ezitat să dea mâna cu el, având un schimb de replici destul de încordat, mai ales după încruntarea cu care îl privea pe Marga și după cum președintele vorbea gesticulând cu arătătorul ridicat.

Miniștrii guvernului Ponta au depus în această seară jurământul la Cotroceni. Noua echipă care se va instala la Palatul Victoria a venit în fața președintelui Traian Băsescu după ce a primit votul de încredere al Parlamentului, 284 de senatori și deputați aprobând Cabinetul propus de Ponta, iar 92 votând împotrivă. Voturile obținute în Parlament au fost cu 53 peste câte erau necesare învestiturii, iar la calculul hârtiei a rezultat că opt parlamentari PDL, UDMR sau independenți au votat alături de cei 276 ai USL, UNPR și minorităților.

Gândul a transmis LIVE TEXT ceremonia de la Cotroceni.

UPDATE 23.07 Traian Băsescu: Domnule prim-ministru, a mai rămas vreun pedelist că văd o doamnă în portocaliu acolo, e ultimul

UPDATE 23:04 Traian Băsescu: M-aș aștepta la o bună colaborare, în mine aveți un partener. Nu am dreptul moral să rămân impasibil dacă un proces de restaurație s-ar produce în noua lege a educației.

UPDATE 23:o1 Traian Băsescu: M-aș aștepta să nu înceapă un proces de restaurație.

UPDATE 23:00 Traian Băsescu: Încep prin a vă felicita pentru votul de azi. 284 e impresionant vă aduce aproape de 322 care v-a adus noroc data trecută. Vă spun la ce m-aș aștepta de la un guvern de opoziție față de mine.

UPDATE 22:54 Președintele s-a întreținut jovial câteva momente cu ministrul Comunicațiilor, Dan Nica, pe care în urmă cu doi ani, când acesta era la MAI, îl acuza că a folosit politic Internele.

UPDATE 22:45 Băsescu a schimbat câteva cuvinte râzând cu miniștrii Agriculturii, Daniel Constantin, Muncii, Mariana Câmpeanu, și Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

UPDATE 22:41Președintele a avut un schimb de replici încordat cu ministrul de Externe, Andrei Marga, cu care a ezitat să dea mâna.

UPDATE 22:35 Ceremonia de depunere a jurământului a început. Primul care a depus jurământul a fost premierul Victor Ponta.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Ce noi restricții intră în vigoare în România! Decizia autorităților după explozia numărului cazurilor de...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
IATĂ noile MĂSURI pe care sunteți OBLIGAȚI să le RESPECTAȚI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
TOATĂ GERMANIA e în stare de șoc: Nimeni nu ar fi crezut așa ceva vreodată:...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021