Băsescu despre candidatura la prezidențiale a lui Dan Barna: Are o abordare de penal. Pentru a-și atinge scopul murdărește o instituție

Redactor:
Diana Grigore
Băsescu despre candidatura la prezidențiale a lui Dan Barna: Are o abordare de penal. Pentru a-și atinge scopul murdărește o instituție
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, duminică, despre Dan Barna, că are o abordare de penal și că nu poate avea pretenția de a candida la prezidențiale, după ce liderul USR a afirmat despre magistrații CCR că sunt „vârful de lance al penalilor din politica românească".

„Are o abordare de penal, nu cei nouă judecători ai CCR sunt penali, ci abordarea domnului Barna. Pentru a-și atinge scopul, el murdărește o instituție, în condițiile în care votul de la CCR a fost 8 la 0. (…) Trebuie să știe că o asemenea declarație este o declarație de penal, de om care nu are nimic cu legea, când la un scor de 8 la 0 spui că sunt penali toți pentru că nu au dat cum a vrut politicianul. Nu poți să ai pretenția să fii președinte al României când părerea ta despre CCR care îți da o decizie cu 8-0 când spui că CCR este vârful de lance al penalilor. Nu poți”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Fostul președinte a afirmat că judecătoarea Simina Tănase, propusă de Klaus Iohannis, nu s-a prezentat la votul privind validarea referendumului din lașitate.

„Am o singură precizare de făcut, judecătoarea lui Iohannis, al noulea judecător, doamnă Simina Tănase, care din lașitate nu s-a prezentat”, a subliniat Băsescu.

El a afirmat că nicio Curte Constituțională din lumea civilizată nu va accepta propunerea USR, ca persoanele condamnate penal să nu mai poată candida pentru funcții publice.

„Este clar că nu va acceptă nicio Curte Constituțională din lumea civilizată. Problema este în altă zonă, zonă de nerespectarea drepturilor fundamentale. Până la urmă omul care a avut o condamnare, societatea îi mai da o șansa eliberându-l. Peste tot în lumea civilizată societatea mai da o șansa individului. Ceea ce a propus Iohannis și USR nu se încadrează în acest gen de generozitate a societății”, a mai spus Traian Băsescu.

Reacția fostului președinte vine în contextul în care, joi, liderul USR Dan Barna a afirmat că magistrații CCR au dovedit prin decizia de a respinge proiectele PNL-USR și PSD-ALDE de revizuire a Constituției, că sunt „vârful de lance al penalilor din politica românească”.

Judecătorii Curții Constituționale au avut, joi, în dezbatere proiectele legislative de modificare a Constituției României și au declarat că prevederile privind interzicerea amnistiei și grațierii persoanelor care au comis fapte de corupție încalcă limitele de revizuire a Legii fundamentale.

 

Tags:
Inchide