Băsescu, despre reorganizare: Orice variantă este mai bună decât cea existentă. Nu mă tem că minoritarii maghiari iau Harghita și Covasna în spate și fug cu ea în Ungaria

Redactor:
Gândul
Băsescu, despre reorganizare: Orice variantă este mai bună decât cea existentă. Nu mă tem că minoritarii maghiari iau Harghita și Covasna în spate și fug cu ea în Ungaria
Președintele Traian Băsescu s-a declarat astăzi deschis oricărei negocieri pe tema reorganizării administrative, susținând că orice variantă care se va găsi va fi mai bună decât cea existentă.

• Nu sunt unuldintre cei care se tem că minoritarii maghiari iau Harghita șiCovasna în spate și fug cu ea în Ungaria.

• Fac un apel lacetățenii români să nu ia în considerare declarații iresponsabileale oamenilor politici. Cetățenii români sau de alte etniisă aibă certitudinea că nimeni nu vrea să distrugă tradiții,obiceiuri și limba minorităților. Nimeni nu vrea să rămânem agățațiîn niște tradiții organizatorice care nu mai corespund cerințelorde dezvoltare.

• Nu resping osoluție de mijloc. Sunt pregătit să discutăm osoluție.

• Eu consider pozițiaUDMR, cu care nu avem același punct de vedere, că deocamdată nu aufăcut declarații în spiritul tuturor de a menține Coaliția. Lemulțumesc pentru asta.

• N-aș vrea ca să fiu eucare să dea subiect de dezbatere și dezinformare. Sunt maimulte variante care se analizează. Orice variantă este maibună decât cea existentă. Orice variantă care reduce birocrația șicosturile de administrare a statului.

• Discuțiile au fostconstructive, iar spiritul care a dominat discuțiile au fost pentrua menține coaliția pentru a nu crea instabilitate politică.

• Dacă privim larealitățile de zi cu zi nu putem spune că suntem fericiți curelațiile de la nivelul județelor, unde fiecare contract poate fipus sub semnul întrebării. Județele au devenit moșii pentrupartide, pentru președinții de Consilii județene.

• Regret că nu am găsit oformulă de dialog cu USL, pentru că nu este doar o problemă apartidului de guvernământ, ci de mare interes pentru fiecarecetățean.

• În ceea ce priveștereorganizarea, ea este susținută practic de toate structurileCoaliției, modul e încă subiect de negociere. După ziua deluni voi putea formula un punct de vedere cum se va facereorganizarea. Cert este că ea se va face.

• Vă pot spune că o primăanaliză anual se poate realiza o economie de peste 100 de milioanede euro, cu salariile și cheltuielile aferente ale acestorinstituții. După alegerile locale, care ar urma să se desfășoare pejudețele mărite ar continua analiza a viabilității comunelor. Suntmulte care nu sunt viabile, nu-și pot asigura nici salariile.Ar trebui ca după o analiză la nivelul fiecărui județ maresă înceapă un proces de comasare a comunelor pentru a obțineunități administrative viabile.

• În ceea ce priveștereorganizarea administrativă, există suportul a două formațiunipolitice pe varianta propusă de mine și susținută de guvern. ExistăUDMR și minoritățile care consideră că procesul trebuie să ținăcont și de distribuția minorităților în teritoriu. Sunt maimulte variante. Luni vom avea un punct de vedere ferm al UDMR și alminorităților dacă vom putea merge într-un ritm accelerat. Dacăajungem la un consens, până la 31 decembrie să se termine procesulde reorganizare a deconcentratelor.

• Eu consider principiileConstituției României fiind extrem de bune, sănătoase, dar arenevoie de o serie de ajustări.

• Cred că în Parlament,nu am îndrăznit să fac o asemenea propunere, dar în discursul pecare îl voi avea voi face un apel la parlamentari să găsimo formulă să inserăm în Constituție și faptul că primul furnizor deprosperitate pentru orice cetățean este munca. Amprezentat aceste puncte de vedere Coaliției și am primit asigurareacă se vor mobiliza pe timpul vacanței parlamentare să lucreze laproiectul de revizuire a Constituției.

• Ce mi se pare jenant,am avut mari speranțe legate de noul CSM. Poziția cu privire lacaracterul licit prezumat vine de la CSM. Mă tem că noulCSM s-a îmbolnăvit repede de raciile vechiului CSM.

• Dacă dai în cap unuiape stradă de ce să ai alt tratament. Voi menține în proiectul ce-lvoi transmite parlamentului ambele propuneri. Pentruaverile licite este o garanție în Constituție, nu trebuie să dăm ogaranție și hoților. Interesul public este ca statul să recuperezebanii furați.

• Mai aflăm din acestcomunicat că persoanele publice, miniștri și parlamentari, prinreducerea imunității au un drept fundamental afectat.

• Nu am făcut întâmplătoraceastă propunere. Este vorba de decizia Consiliului European dinluna februarie, confiscarea produselor , a instrumentelor avândlegătură cu infracțiunea, decizia este obligatorie pentru toatestatele membre și trebuia implementată până în 2007.Singurul statmembru al UE care prin Constituție contravine Consiliului esteRomânia. Nu voi revizui textul proiectului și voi insistaca parlamentul să ia în considerare propunerea așa cum ea a fostînaintată.

• Aș vrea să fac câtevacomentarii legate de comunicatul Curții Constituționale. Spreexemplu, în ceea ce privește articolul 44, aliniatul 8, din care înpropunerea mea am eliminat caracterul licit al averii se prezumă,vreau să înțelegeți că averea este protejată, dar nu avemdreptul să protejăm și hoția.

• În ceea ce priveștediscuțiile cu Coalița, am stabilit ca în cel mai scurt timp,imediat după sosirea la Cotroceni a hotărârii CurțiiConstituționale, să înaintez propunerea de revizuire aConstituției.

• În momentul în care mis-a citit această propunere mi-am dat seama că nu aveam în față doioameni responsabili. Reflectă dezinters față de interesul național,lipsă de maturitate și responsabilitate.

• După marele comitet decriză, următoarea propunere este legată de formarea unui guvern detehnocrați și organizarea de alegeri anticipate în noiembrie.Este notabil entuziasmul incompetenților din toate mediile,politic, presă, când le spui de alegeri anticipate dar vreau să văexplic de ce m-am relaxat după ce domnul Ponta mi-a citit trăznăileastea ca vârf al competenței lor. În clipa aceea amconsiderat că nu mai am în față parteneri de discuții. Mecanismulînseamnă cel puțin 3-4 luni de guvern interimar. Dacă o țară înjurul căruia se întâmplă atâtea lucruri neplăcute financiar, iarRomânia își poate permite să stea cu guvern interimar asta nu potgândi decât oameni fără responsabilitate. Presupunând că aș fi fostde acord, mecanismul ar fi demisie promptă a actualului guvern,istalarea în 10 zile a guvernului de tehnocrați.

• Am făcut apel îndiscuțiile cu cei doi lideri ai USL la găsirea unor compromisuri,dacă oferta publică pe care au făcut-o era într-adevăr sinceră:reducerea numărului de parlamentari în paralel cu reorganizareaadministrativă.

• Am avut întâlniri cuparte din USL și cu alianța de guvernare. Obiectivul meu a fost săîncerc compromisul în raporturile dintre alianta de guvernare șiopoziție. Din păcate, opoziția a venit la aceste discuții într-ocheie pur electorală.

Președintele Traian Băsescu susține astăzi, la ora 19.00, odeclarație de presă, la finalul consultărilor cu partidele pe temarevizuirii Constituției și a reorganizării administrative.

Consultările de la Cotroceni au început cu o ofertă apreședintelui Traian Băsescu pentru USL: parlamentbicameral în schimbul acceptării noii hărți a României cu optjudețe. Propunerea vine în condițiile în care în tabăraputerii UDMR se opune proiectului propus de PDL și de șefulstatului.

Președintele Traian Băsescu le-a spus lui Victor Ponta și luiCrin Antonescu, singurii reprezentanți ai USL trimiși la Cotroceni,că i se pare rezonabilă ideea de a menține parlamentul bicameral încondițiile în care una dintre camere este reprezentanta regiunilor.”Este condiționat acest compromis pe care îl fac eu în fațaromânilor de crearea celor opt județe mari”, a spus Băsescu.

Dacă întrevederea cu liderii opoziției a fost deschisă presei petot parcursul său, discuțiile cu reprezentanții puterii s-au purtatcu ușile închise. La final, liderii UDMR au plecat de la Cotrocenifără a face vreo declarație.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide