Băsescu despre revenirea salariilor pentru bugetari la nivelul anterior: În niciun caz nu e populism

Redactor:
Miruna Badea
Băsescu despre revenirea salariilor pentru bugetari la nivelul anterior: În niciun caz nu e populism
Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că decizia de revenire a salariilor la nivelul anterior tăierilor nu a fost luată din populism, ci deoarece s-au îndeplinit condițiile stabilite.

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV, că decizia de revenire a salariilor la nivelul anterior tăierilor nu a fost luată din populism, ci deoarece s-au îndeplinit condițiile stabilite.

Întrebat pe tema declarațiilor făcute privind revenirea la nivelul salarial anterior pentru bugetari, președintele a spus că anunțul făcut nu a fost „în niciun caz din populism”.

„Dar toți trebuie să participăm la o guvernare responsabilă, iar mesajul meu nu putea fi decât responsabil. Un președinte care și-a asumat măsuri de austeritate, iar când s-au îndeplinit condițiile nu cere relaxarea lor, poate fi considerat un președinte care a mințit poporul”, a explicat președintele.

Traian Băsescu a prezentat și argumente în sprijinul revenirii la nivelul salarial anterior.

Președintele a arătat că, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, numărul salariaților în sectorul public era, în aprilie 2009, de 1.396.129, iar în ianuarie anul acesta de 1.196.067.

„Deci, de la intrarea în acord, s-a produs o reducere cu 200.000 de salariați în sectorul bugetar”, a spus președintele.

El a mai explicat că, în 2009, „anvelopa salarială, totalul salariilor era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era să ajungem la 7% din PIB”.

„Am atins 7%, de fapt, cu acuratețe 6,94%, la sfârșitul anului trecut. Deci condițiile de revenire s-au îndeplinit la 31 decembrie. În numele prudenței, și Guvernul Boc și Guvernul Ungureanu au zis: «Discutăm după primul trimestru, să vedem ce se întamplă». Dar parametrii conveniți cu fondul s-au atins”, a spus președintele.

„Ca șef al statului, eu nu pot să mint că nu s-au îndeplinit condițiile de revenire a salariilor. Și eu cred că niciun guvernant nu își permite”, a spus președintele.

Totodată, el a subliniat că nu a luat decizia revenirii la salariile anterioare pentru bugetari, ci doar a cerut Parlamentului și Guvernului să analizeze posibilitatea revenirii acestora la nivelul anterior.

 

×
Proteste violente la Belgrad!

Mii de sârbi sunt din nou in fața Parlamentului pentru a protesta față de măsurile pe care autoritățile le iau împotriva răspândirii coronavirusului.

Publicată de Gandul pe Vineri, 10 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide