• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Băsescu, despre telegrama Wikileaks prezentată de Gândul: Nu neg conținutul. Interesul meu a fost să testez SUA și UE

Băsescu, despre telegrama Wikileaks prezentată de Gândul: Nu neg conținutul. Interesul meu a fost să testez SUA și UE
Președintele Traian Băsescu spune că în telegrama Wikileaks sunt prezentate pozițiile sale

Președintele Traian Băsescu nu contestă conținutul telegramei Wikileaks, prezentate ieri de gândul, șeful statului susținând că îngrijorările exprimate față de situația din zonă după invazia din Georgia a avut ca scop „testarea” Statelor Unite și a Uniunii Europene, în cazul că o criză similară s-ar petrece în cazul Transnistriei.

„O pot credita pe fond, nu știu dacă e o telegramă reală sau nu. Dacă aceasta este o telegramă adevărată, eu nu neg conținutul. În primele opt puncte vorbește despre pozițiile mele. Îmi aduc aminte că am vorbit. Am vorbit despre o presiune asupra României de a se implica într-un eventual conflict cu Transnistria. Am vorbit, am fost foarte clar în discuțiile cu senatorul, spunând că România va fi într-o situație extrem de dificilă dacă ceea ce s-a întâmplat în Georgia se întâmpla și în Transnistria, pentru că în Republica Moldova sunt 4,5 milioane de români. Noi nu putem sta indiferenți, dar, în același timp, am subliniat că nu ne vom pune aliații într-o situație de criză printr-o implicare dincolo de niște limite. Interesul meu a fost să testez dacă SUA, UE vor rămâne la fel de pasive ca față de Georgia și în situația în care s-ar întâmpla același lucru și în Transnistria”, a spus Băsescu, la TVR.

Șeful statului s-a declarat deranjat de deranjat de faptul că s-a interpretat ca fiind o poziție a sa comentariul ambasadorului care apare la punctul 9 din telegramă.

„Discuția cu senatorul american a avut loc în prezența ambasadorului Taubman. Ce a fost necinstit – acele afirmații nu îmi erau atribuite, erau concluziile ambasadorului. Ce este foarte urât din partea comentatorilor. Aici, pe primele 8 puncte vorbește despre pozițiile mele, mi le recunosc, dar acolo unde se vorbește de un eventual conflict militar nu e comentariul meu, e al ambasadorului Taubman”, a spus Băsescu.

Citește și O TELEGRAMĂ WIKILEAKS EXPLOZIVĂ. Traian Băsescu a transmis SUA că ia în calcul UN CONFLICT MILITAR ROMÂNIA-RUSIA în Transnistria – EXCLUSIV

Rusia nu are de ce să fie îngrijorată

În ceea ce privește Rusia, șeful statului a apreciat că aceasta nu are de ce să fie îngrijorată de amplasarea scutului antirachetă în România, fiind vorba de un sistem defensiv.

Pe de altă parte, el a precizat că acordul privind scutul antirachetă va fi făcut public complet, neexistând niciun act adițional secret, a declarat în această seară, la TVR, președintele Traian Băsescu. Șeful statului a precizat că ministerele de externe român și american lucrează astfel încât acordul să poată fi făcut public săptămâna viitoare.

Băsescu a vorbit și despre costurile privind instalarea elementelor din scutul antirachetă la Deveselu, în Olt. „Costurile pentru instalarea echipamentelor le suportă SUA. Costurile cu funcționarea bazei revin partajat în funcție de cât utilizează fiecare”, a spus șeful statului adăugând că „acordul are prevederi legate de protecția mediului și protecției cetățenilor”.

Băsescu a admis că odată cu amplasarea sistemului antirachetă România devine „o țintă prioritară” pentru cei care au în vedere atacuri la adresa statelor NATO, însă acest lucru este contrabalansat de apărarea pe care scutul o oferă. Mai mult, șeful statului a apreciat că „cel mai mare risc e să ai o țară care nu se poate apăra de astfel de lovituri”.

„În acord e stipulat că utilizarea sistemului se face în conformitate cu dreptul internațional în autoapărare. Foarte mulți spun ce ne trebuie bătaia asta de cap. Eu i-aș întreba, în condițiile în care toate studiile arată că riscurile balistice cresc, ne putem permite să nu luăm în considerație riscurile zilei, când avem două reactoare nucleare în funcțiune, combinate chimice în funcțiune?”, a spus Băsescu.

Citește și După „războiul lalelelor”, Băsescu anunță „războiul lactatelor” cu Olanda

Citește și Băsescu: Eu am rugat-o pe fiica mea să înscrie Mișcarea Populară la OSIM

Inchide