Băsescu: Federația Rusă este un partener al teroriștilor din estul Ucrainei care au doborât avionul malaezian. Putin nu poate fugi de responsabilitate

Redactor:
Anca Simina
Băsescu: Federația Rusă este un partener al teroriștilor din estul Ucrainei care au doborât avionul malaezian. Putin nu poate fugi de responsabilitate
Președintele Traian Băsescu susține că Federația Rusă este, în opinia României, un partener al teroriștilor din estul Ucrainei care au doborât avionul malezian, catastrofă în care și-au pierdut viața 298 de oameni.

Președintele Traian Băsescu a pledat pentru impunerea unor sancțiuni urgente ale UE împotriva Federației Ruse despre care a spus că este, în acest moment, „un partener al teroriștilor” din estul Ucrainei, care au doborât avionul malaezian cu 298 de persoane la bord.

„Cine este responsabil în analiza noastră pentru ce se întâmplă acolo: primii, teroriștii care și acum ocupă Donențk și Lugansk și, în mod egal, responsabilitatea aparține Federației Ruse, pentru că, îmi pare rău să o spun și am responsabilitatea greutății acestor afirmații, Federația Rusă a devenit un partener al acesor teroriști prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu. Este concluzia la care am ajuns și asta e explicația de ce nu ne-am grăbit să facem afirmații. Federația Rusă este partenerul acestor teroriști prin acțiunile pe care le întreprinde. Putin nu poate fugi, nu se poate ascunde de responsabilitatea punerii la dispoziție a specialiștilor și echipamentelor care au doborât aeronava”, a spus președintele”, a spus Băsescu.

Șeful statului a susținut că Uniunea Europeană trebuia să facă mai mult în ceea ce privește conflictul din Ucraina, spunând că sacțiunile trebuia introduse „de multă vreme”, pentru a descuraja „lejeritatea cu care Rusia alimentează conflictul generat de teroriști în estul Ucrainei”.

„Care este responsabilitatea Uniunii Europene? Putea să facă mai mult? Răspunsul meu este «da», sacțiunile trebuiau introduse de multă vreme, aspre, economice, care să descurajeze lejeritatea cu care Federația Rusă alimentează conflictul generat de teroriști în estul Ucrainei”, a spus Băsescu.

El a mai afirmat că „e timpul ca Europa să pună pe primul plan situația cetățenilor ei, siguranța cetățenilor”.

„Nu l-am descurajat la timp pe Putin. Dacă eram fermi și puneam valoarea omului înainte de orice, n-am fi putut lua măsurile de descurajare din timp. Azi e Ucraina, mâine se ajunge la frontiera balticilor, Poloniei, României. Cred că Europa trebuie să vină la valorile ei reale pornind de la valoarea oamenilor. A aplica cu mănuși măsurile din etapa a treia e o eroare, cu cât întârziem mai mult cu atât vom plăti mai scump neluarea măsurilor de stopare a entuzaismului domnului Putin de a-și recuceri imperiul URSS”, a mai spus șeful statului.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII ALE PREȘEDINTELUI

– Consiliul European a însărcinat Consiliul să găsească forma juridică de a se trece la aplicarea de sancțiuni.

– Consiliul European transmite consiliului sarcina de a decide o primă listă a entităților și persoanelor inclusiv din Federația Rusă.

– Comisia Europeană a primit sarcină să prezinte proiectele de cooperare UE-Rusia.

– Aș spune că asta înseamnă de la sfârșitul lunii iulie intrarea în a treia etapă de sancțiuni.

– Cheia este cât de concesivi vor fi reprezentanții statelor în stabilirea listelor. Pentru a vă da u  răspuns cu privire la poziția României, a vrea să fac o analiză a situației din Ucraina. În opinia noastră, în estul Ucrainei se desfășoară un război hibrid, un război prin interpuși al Federației Ruse.

– Există și acțiuni teroriste frecvente.

–  Cine este responsabil în analiza noastră pentru ce se întâmplă acolo: primii sunt teroriști, responsabiliatatea aparține Federației Ruse. Federația Rusă a devenit un partener al acestor teroriști. Este concluzia la care am ajuns și asta e explicația de ce nu ne-am grăbit să facem afirmații. Federația Rusă este partenerul acestor teroriști prin acțiunile pe care le întreprinde.

– Responsabilitatea aprține grupării teroriste din estul Ucrainei. În mod egal Federația Rusă care a pus la dispoziție specialiști este parte a actului terorist.

– Putin nu se poate ascunde de responsabilitatea punerii la dispoziție a specialiștilor și echipamentelor care au doborât aeronava.

– Nu l-am descurajat la timp pe Putin. Dacă eram fermi și puneam valoarea omului înainte de orice, n-am fi putut lua măsurile de descurajare din timp. Azi e Ucraina, mâine se ajunge la frontiera balticilor, Poloniei, României. Cred că Europa trebuie să vină la valorile ei reale pornind de la valoarea oamenilor. A aplica cu mănuși măsurile din etapa a treia e o eroare, cu cât întârziem mai mult cu atât vom plăti mai scump neluarea măsurilor de stopare a entuzaismului domnului Putin de a-și recuceri imperiul URSS

Inchide