Băsescu: „I-aș cere lui Kovesi să-i prelungească mandatul lui Morar șase luni”. UPDATE

Redactor:
Gabriel Pecheanu
Băsescu: „I-aș cere lui Kovesi să-i prelungească mandatul lui Morar șase luni”. UPDATE
Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că dorește să îi ceară procurorului general Codruța Kovesi prelungirea cu șase luni a mandatului procurorului-șef al DNA, Daniel Morar, care expiră peste două luni.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că dorește să îi ceară procurorului general Codruța Kovesi prelungirea cu șase luni, până la raportul CE din vară, a mandatului procurorului-șef al DNA, Daniel Morar, care expiră peste două luni.

Șeful statului a menționat, răspunzând unei întrebări, că cel de-al doilea mandat, ultimul, al lui Daniel Morar, expiră peste două luni, iar acesta nu va mai putea conduce DNA.

Întrebat dacă îi va da lui Morar un nou mandat la șefia DNA, Băsescu a răspuns: „Nu avem cum. Conform legii, șeful DNA, ca și procurorul general, nu pot avea decât două mandate de câte trei ani. Daniel Morar a avut un mandat, i l-am dat și pe al doilea în 2009. În februarie 2012 își încheie mandatul”.

Întrebat dacă acesta ar putea fi numit procuror general, Băsescu a spus: „Nu numim la televizor procurorii generali”.

„Dacă discutăm tehnic, opțiunea mea e să cer procurorului general să-i dea o prelungire până în iunie, un interimat. Poate să-i dea, pentru că aș vrea să rămână în funcție până la raportul MCV din vară, el fiind unul din principalii piloni ai raportului MCV din 2012. Cred că se va putea face acest lucru, din punct de vedere legal. După ce-și termină mandatul însă, vom vedea”, a adăugat Băsescu.

Întrebat dacă se teme de o reacție a partidelor, Băsescu a răspuns, râzând: „Dacă m-aș speria de revoltele partidelor, aș sta ascuns la Cotroceni și nu aș face decât să veghez”.

„Mai am un considerent, nu numai raportul din vară. Principiul pe care aș vrea să-l instalez, să-l instaurez, ar fi legat de echipă. Aș vrea să expire și mandatele adjuncților, astfel încât noul procuror șef de la DNA să poată să propună prin CSM, prin MJ și să ajungă la mine desemnarea unei echipe, nu a unui singur om. Procuror șef plus adjuncții, asta ar fi ideea – obiectiv pe care-l urmăresc și la Parchetul General”, a spus Băsescu.

Inchide