Băsescu întoarce în Parlament înțelegerea Guvernului cu Rompetrol

Băsescu întoarce în Parlament înțelegerea Guvernului cu Rompetrol
Publicat: 02/07/2013, 14:24
Actualizat: 19/03/2015, 10:21

Înțegerea prin care Guvernul s-a arătat dispus să vândă grupului Rompetrol 26% din compania Rompetrol Rafinare SA, deținută de stat prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, pentru 200 de milioane de dolari a fost întoarsă de președintele Traian Băsescu în Parlament. Șeful statului reclamă Parlamentului că, prin aprobarea acestei înțelegeri comerciale sub forma unei legi încalcă separația puterilor în stat, Guvernul fiind, în opinia sa, cel care trebuie să își asume relația cu Rompetrol, grupul vândut de Dunu Patriciu companiei de stat kazahe KazMunaiGaz.

„Stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzacții între Ministerul Finanțelor Publice și The Rompetrol Group N.V., printr-o hotărâre adoptată de Guvern, potrivit competenței sale de administrare a proprietății statului. Totuși, Guvernul a ales calea unei inițiative legislative, pe care a depus-o în Parlament. Având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea în sensul respingerii acestei legi”, arată Băsescu, în scrisoarea trimisă Parlamentului.

Prin același memorandum, OPSPI se angaja de asemenea să facă „toate demersurile” pentru a încheia toate procesele deschise împotriva Rompetrol Rafinare SA. În plus, cele două părți conveneau să facă un fond de investiții kazah-român sub forma unei societăți comerciale în care grupul Rompetrol să dețină 80% din acțiuni, iar statul român pachetul minoritar de 20%, companie care să investeasă în energie.

În luna mai, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, avertiza că dacă memorandumul legat de tăierea datoriilor va fi respins de Parlament „ne întoarcem la formula totul sau nimic”. „Dacă Parlamentul respinge așa-numitul hair-cut, tăierea de datorii, rămâne să ne reîntoarcem la formula ori totul ori nimic. Eu ma îndoiesc că cineva din partea Guvernului, dacă exista o șansă să se obțină mai mult, nu o fructifică. Nu cred că cineva își asumă riscul să nu o joace. Nu cred că Niță și ceilalți își joacă destinul politic și destinul civil”, spunea Vosganian.

Din totalul sumei de 200 de milioane negociată de Guvern, 175 milioane dolari reprezintă prețul acțiunilor vândute, iar 25 milioane dolari prima convenită de către părți pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorității absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care îi va permite să adopte orice decizie în legătură cu această companie.

Statul român urma să își păstreze o participație nediluabilă de 18% pe o perioadă de trei ani, iar după expirarea acestei perioade să aibă posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
APEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Veste teribilă pentru milioane de români! Va fi jale la începutul anului viitor. Nimeni nu...
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...