Băsescu întoarce în Parlament înțelegerea Guvernului cu Rompetrol

Băsescu întoarce în Parlament înțelegerea Guvernului cu Rompetrol
Publicat: 02/07/2013, 14:24
Actualizat: 19/03/2015, 10:21

Înțegerea prin care Guvernul s-a arătat dispus să vândă grupului Rompetrol 26% din compania Rompetrol Rafinare SA, deținută de stat prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, pentru 200 de milioane de dolari a fost întoarsă de președintele Traian Băsescu în Parlament. Șeful statului reclamă Parlamentului că, prin aprobarea acestei înțelegeri comerciale sub forma unei legi încalcă separația puterilor în stat, Guvernul fiind, în opinia sa, cel care trebuie să își asume relația cu Rompetrol, grupul vândut de Dunu Patriciu companiei de stat kazahe KazMunaiGaz.

„Stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzacții între Ministerul Finanțelor Publice și The Rompetrol Group N.V., printr-o hotărâre adoptată de Guvern, potrivit competenței sale de administrare a proprietății statului. Totuși, Guvernul a ales calea unei inițiative legislative, pe care a depus-o în Parlament. Având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea în sensul respingerii acestei legi”, arată Băsescu, în scrisoarea trimisă Parlamentului.

Prin același memorandum, OPSPI se angaja de asemenea să facă „toate demersurile” pentru a încheia toate procesele deschise împotriva Rompetrol Rafinare SA. În plus, cele două părți conveneau să facă un fond de investiții kazah-român sub forma unei societăți comerciale în care grupul Rompetrol să dețină 80% din acțiuni, iar statul român pachetul minoritar de 20%, companie care să investeasă în energie.

În luna mai, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, avertiza că dacă memorandumul legat de tăierea datoriilor va fi respins de Parlament „ne întoarcem la formula totul sau nimic”. „Dacă Parlamentul respinge așa-numitul hair-cut, tăierea de datorii, rămâne să ne reîntoarcem la formula ori totul ori nimic. Eu ma îndoiesc că cineva din partea Guvernului, dacă exista o șansă să se obțină mai mult, nu o fructifică. Nu cred că cineva își asumă riscul să nu o joace. Nu cred că Niță și ceilalți își joacă destinul politic și destinul civil”, spunea Vosganian.

Din totalul sumei de 200 de milioane negociată de Guvern, 175 milioane dolari reprezintă prețul acțiunilor vândute, iar 25 milioane dolari prima convenită de către părți pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorității absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care îi va permite să adopte orice decizie în legătură cu această companie.

Statul român urma să își păstreze o participație nediluabilă de 18% pe o perioadă de trei ani, iar după expirarea acestei perioade să aibă posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Bubuie cazurile de Covid! Incidența în Constanța a ajuns la 15,49!
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Începe războiul! Un fost premier al României spune exact când va începe
Românii primesc sume importante de bani. Cine se încadrează și care sunt formalitățile
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...