Băsescu: „Și Crin Antonescu, și Victor Ponta, și Vasile Blaga să aibă grijă de infractorii pe care îi au în partide”

Redactor:
Anca Simina
Băsescu: „Și Crin Antonescu, și Victor Ponta, și Vasile Blaga să aibă grijă de infractorii pe care îi au în partide”
La câteva numirea noului ministru al Transporturilor, pe care a catalogat-o drept "un pas înainte", președintele Traian Băsescu a reclamat, de la Palatul Cotroceni, situația economică a țării, reproșând guvernului creșterea șomajului cu aproape 2%, reducerea investițiilor și faptul că "nu are capacitate de analiză", în timp ce miniștrii "stau în studiourile tv".

La câteva ore de la numirea noului ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, pe care a catalogat-o drept „un pas înainte”, președintele Traian Băsescu a reclamat, de la Palatul Cotroceni, situația economică a țării, reproșând guvernului creșterea șomajului cu aproape 2%, reducerea investițiilor și faptul că „nu are capacitate de analiză”, în timp ce miniștrii „stau în studiourile tv”.

„E timpul ca domnul Victor Viorel Ponta să guverneze, nu să televizeze și să se lupte politic. Convingerea că pot supraviețui la nesfârșit prin aroganță, prin bătălia cu președintele îi face să nu dea atenție problemelor țării”, a comentat Băsescu, inventariind porțiunile de autostradă, podurile și liniile de metrou abandonate și etichetându-l pe Ponta drept „un om extrem de limitat în a înțelege cum funcționează statul”.

Chiar dacă susține că nu mai este „dădaca niciunui partid parlamentar”, președintele a avertizat că își va face un obicei din a ieși cu critici la adresa „incompetenților din Guvern”, resuscitând astfel modelul ultimilor ani de coabitare cu liberalul Călin Popescu Tăriceanu.

Traian Băsescu a profitat de context și pentru a-i da replica lui Crin Antonescu care a ieșit din sală în timpul discursului său la ceremonia de învestire în funcție a Ramonei Mănescu. „N-o să ajungă niciodată președinte. Nu poți să vrei să fii președinte când nu știi să respecți funcția asta”, și-a făcut șeful statului pronosticul electoral. De la pupitrul Cotrocenilor, a parat și acuzațiile legate de controlul DNA: „DNA luptă împotriva hoților. Și Crin Antonescu, și Victor Ponta, și Vasile Blaga să aibă grijă de infractorii pe care îi au în partide”.

„Șomajul se apropie de 8%. E un prag extrem de riscant”

Între ironii – „liderii USL s-au întors nervoși din concediu” – și critici aspre – „încep să mă conving că sunt incompetenți” -, Băsescu a început inventarierea tuturor tronsoanelor de drum unde s-au oprit lucrările din cauza nefinanțării, a podurilor rămase neterminate, a marilor restanțe guvernamentale din infrastructură.

„Un semnal de alarmă special îl trag pentru autostrada Transilvania. S-a procedat ca și la Nădlac- Arad. S-a făcut anularea contractului fără să se pună ceva în schimb. Asta înseamnă miliarde de lei băgați acolo, iar Guvernul nu finalizează pentru alte câteva milioane. Asta înseammnă incapacitate de a vedea priorități minimale”, consideră Băsescu.

De la autostrăzi nefinalizate la poduri, de la viaductul de  a Suplacu de Barcău la metroul București, Băsescu a început lista neagră a lipsurilor Guvernului Ponta, cu aluzie inclusiv la noul ministru al Transporturilor. „Metroul în Drumul Taberei este o calamitate. Poate prin cooperarea dintre primarul sectorului 6, domnul Mănescu, și soția sa, ministrul Transporturilor, doamna Mănescu, vor reuși să reia lucrările la metrou”, a spus șeful statului.

Cu lipsa de încrederere în Guvern dată drept ceritudine, președintele a scos inclusiv cifrele. „Investițiile străine au scăzut cu 19,4% pe primele șase luni ale anului. Șomajul este în creștere. Când acest guvern a preluat guvernarea șomajul era de 6,7%. În luna iunie, ajunsese la 7,6%, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de șomeri. Cifra pentru iulie va fi undeva în jur de 8%. Este un prag extrem de riscant. Nici în perioada crizei România nu a avut acest nivel al șomajului”, a reclamat Băsescu Guvernului.

Pentru a-și întări teza, a reluat inclusiv restanțe deja cunoscute. „Guvernul nu a finalizat o formă acceptabilă pentru acordul de parteneriat cu Comisia Europeană. În plus, la ultimul Consiliu European s-au alocat 6 miliarde de euro care trebuie cheltuiți în intervalul 2014-2015, destinați reducerii șomajului în rândul tinerilor. La ora asta Guvernul ar fi trebuit să aibă programe pregătite”, a adăugat el.

„Ponta să guverneze, nu să televizeze”

Chiar și cu pactul de coabitare încă în picioare, Traian Băsescu avertizează că ieșirile critice la adresa Guvernului vor redeveni o obișnuință. „Voi avea tot mai des intervenții care să arate realitățile. Cred că cel mai important ar fi ca Guvernul să lase luptele politice să guverneze”, a spus președintele, cu argumentul că „țara e pe un drum periculos”.

Înainte să i-o reproșeze adversarii, Băsescu s-a și disculpat, anunțând că nu e „în campanie”, „nici pentru Mișcarea Populară”. Argumenul său: nu mai e „dădacă”. „Dragii mei, oricâte procente aș avea – într-adevăr, sunt în creștere – nu mă mai ajută la nimic. Nu mai sunt dădaca unui partid parlamentar, nu mai folosesc la nimic. Victor Ponta ar trebui să fie calm”, crede Traian Băsescu.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide