Băsescu, vizitat de Chevron anterior primei mențiuni publice despre importanța gazelor de șist

Băsescu, vizitat de Chevron anterior primei mențiuni publice despre importanța gazelor de șist
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 22/08/2013, 17:05

Președintele Băsescu a vorbit pentru prima oară, cu ocazia discursului de miercuri din Parlament, despre potențialul economic al exploatării gazelor de șist din România, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declarând pentru MEDIAFAX că șeful statului a fost vizitat anterior de reprezentanții Chevron.

„În opinia mea, în momentul de față, sunt foarte multe interese, nu spun ale politicului sau ale Guvernului, Doamne ferește, dar se manifestă interese ca România să devină tot mai dependentă energetic. Eu vă cer să priviți cu maximă responsabilitate nevoia României de a-și crește consistent capacitatea de a produce energie atât nucleară, energie din Marea Neagră, cât și energie din gaze de șist, dacă într-adevăr avem resurse”, a spus președintele, în discursul susținut, miercuri dimineață, în fața Parlamentului.

Aceasta a fost prima mențiune publică a șefului statului despre exploatarea gazelor de șist. Declarația a fost făcută după ce, potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely, Băsescu a fost vizitat de reprezentanții grupului petrolier american Chevron, liderul mondial în exploatarea gazelor de șist. Borbely a declarat pentru MEDIAFAX că reprezentanții companiei americane Chevron, lider în exploatarea gazelor de șist, l-au vizitat pe șeful statului pentru a discuta despre potențialul energetic al acestei resurse.

„Am avut o întâlnire cu cei de la Chevron, pentru că au fost și la președinte, au fost și la prim-ministru și au fost și aici”, a declarat Borbely agenției MEDIAFAX, întrebat cum comentează mențiunea din discursul președintelui.

Agenția MEDIAFAX a relatat despre întâlnirea dintre premierul Mihai Răzvan Ungureanu și reprezentanții Chevron, întrevedere ce a avut loc marți, 6 martie, și la care a asistat și ambasadorul Statelor Unite la București, Mark Gittenstein.

Referindu-se la problema exploatării gazelor de șist în România, ministrul Mediului a afirmat că, în prezent, compania Chevron este încă în faza de explorare, „de prospecțiuni”, la nivelul întregii Uniuni Europene.

„Deci în toate țările UE, în Polonia, în Germania și în alte țări e în această fază. Doi, sunt păreri împărțite, pentru că e vorba, din câte am înțeles, de o fracturare hidraulică, și aceasta, după unii, distruge pânza freatică”, a completat Borbely.

Ministrul a vorbit apoi despre problemele din legislația românească în acest domeniu.

„În momentul de față trebuie să clarificăm și legislația noastră internă, pentru că ei, când cer o licență de la ANRM, nu spun acolo ce fel de prospecțiune va fi. Spun «acord petrolier» și după aceea vin și spun «Domn’le, păi eu fac, de fapt, asta.». Eu zic că ar trebui clarificat de fapt de la început. El când vine e clar că vine, de exemplu, cu această modalitate. Și-atunci trebuie să clarificăm de la început, să știm care este problema pe care o discutăm cu ANRM-ul (Agenția Națională de Resurse Minerale, n.r.)”, a declarat Borbely.

În concluzie, potrivit ministrului, poziția oficială a autorităților de mediu din România pe această chestiune nu este deocamdată stabilită.

„Trebuie să vedem, pe baza studiilor care există, pe baza legislației care există, care anume va fi poziția noastră. Pentru că, în momentul acesta, noi nu avem absolut nicio solicitare. În momentul de față ei (Chevron, n.r.) o să vină, într-adevăr, pentru acord de mediu pentru prospecțiuni, și-atunci noi vom cere această procedură, le vom cere să facă un studiu de impact. Ei nu au, în momentul de față, un acord de mediu”, a declarat ministrul.

Totuși, Borbely a revenit și a spus că, în prezent, în baza unor autorizații emise de agențiile județene de mediu, reprezentanții Chevron fac „anumite prospecțiuni, anumite explorări”, pentru care însă nu este nevoie de acord de mediu eliberat prin procedura analizei studiului de impact.

„Am cerut de la ai mei să adune tot ce e de adunat, din tot ce avem. Am înțeles acum că este un studiu la nivelul Uniunii Europene, făcut de unii care sunt foarte implicați ăîn acest domeniu”, a încheiat ministrul Mediului.

Directorul pentru România al companiei Chevron, Thomas Holst, a anunțat, la sfârșitul anului trecut, la București, că gigantul petrolier american va începe în 2012 forajul în România, în căutarea de gaze neconvenționale.

„Am început prospecțiunile seismice în luna august și apreciem că vom fora prima sondă în a doua parte a anului 2012”, a afirmat atunci Holst.

În România, Chevron deține un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad.

Președintele Agenției Naționale pntru Resurse Minerale, Alexandru Pătruți, a spus și el la acea dată că rezervele sigure de gaze naturale ale României, estimate să acopere consumul pentru încă 15 ani, ar putea fi completate cu depozite de gaze neconvenționale.

„Avem o estimare a resurselor naționale de gaze neconvenționale, dar cercetările sunt încă la început și așteptăm desfășurarea lucrărilor de explorare care vor începe cu Chevron pentru a vedea în ce măsură pot fi confirmnate aceste estimări. O altă companie care caută gaze neconvenționale în România este MOL (Ungaria), în vestul țării. De asemenea, și Sterling (Canada) și-a manifestat interesul pentru explorarea de gaze neconvenționale într-un perimetru în Oltenia”, a afirmat atunci Pătruți.

Chevron a avut însă probleme cu operațiunile din Bulgaria. La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunțat că a anulat licența Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de șist și că pregătește o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecțiuni pentru petrol și gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenționale de forare și nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip și chimicale la mare presiune în formațiunile de șist și care, potrivit ecologiștilor, distruge pânza freatică.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Incredibil ce a spus Dani Oțil despre Antonia ! Alex Velea a reacționat imediat: „Nu...
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Netflix, în România: Tim Burton și Catherine Zeta – Jones filmează pe meleaguri mioritice
Marea CONFRUNTARE între ORBAN și CÎȚU! Se ALEGE PREȘEDINTELE PNL. LIVE
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Un nou efect advers după Covid-19. Ce le-a apărut în cap oamenilor
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...