Băsescu vrea împărțirea României pe regiuni până în 2012. Cum ar arăta harta țării conform proiectului UDMR

Redactor:
Raul Florea
Desființarea județelor și împărțirea administrativă a României pe regiuni revine în discursul lui Traian Băsescu, șeful statului anunțând că va demara discuțiile cu partidele politice, astfel încât teritoriul să fie restructurat până în anul 2012

Desființarea județelor și împărțirea administrativă a Românieipe regiuni revin în discursul lui Traian Băsescu, șeful statuluianunțând că va demara discuțiile cu partidele politice, astfelîncât teritoriul să fie restructurat până în anul 2012. „Țara, așacum este organizată, nu poate stimula dezvoltarea. Avem decizii pesuprafețe mult prea mici, mă refer la județe, și avem deciziiextrem de greu de negociat. Interesul unui județ ca un drum să fiede la sud la nord, iar județul următor vrea unul de la est, lavest, că pe acolo, pe Valea Trotușului, sunt primarii lui. Vatrebui să reorganizăm administrativ țara pentru a permiteinvestițiilor să se deruleze” ,a precizat Băsescu, joi, la oîntâlnire pe teme economice, subliniind că măsura este necesară înciuda faptului că nu va fi acceptată prea ușor de populație.

Declarațiile președintelui vin în contextul în care un proiect delege referitor la împărțirea țării în 16 regiuni se află deja îndezbaterea Parlamentului. Inițiativa, aparținând grupului UDMR, afost deja aprobată de Senat, prin adoptare tacită, aflându-se detrei luni în atenția deputaților.

Cel mai sensibil punct al inițiativei este cel care priveștereunirea județelor Mureș, Harghita și Covasna într-o singurăregiune, care ar reconstitui în linii mari regiunea istorică aȚinutului Secuiesc. Transilvania ar include, în total, șaseregiuni: Arad-Caraș Severin-Timiș, Bihor-Sălaj-Satu Mare,Hunedoara-Alba, Sibiu-Brașov, Maramureș-Cluj-Bistrița Năsăud șiHarghita-Covana-Mureș.
Moldova ar fi structurată în trei regiuni, ștergându-se din punctde vedere administrativ delimitarea istorică cu Muntenia:Suceava-Botoșani, Iași-Neamț-Bacău-Vaslui, Brăila-Galați-Vrancea-Buzău.
Alte șapte regiuni ar urma să prindă contur în urma reorganizăriijudețelor din sudul țării: Dolj-Mehedinți-Olt, Gorj-Vâlcea,Argeș-Dâmbovița-Prahova, Giurgiu-Teleorman, Călărași-Ialomița,Constanța-Tulcea și București.

Click pentru a mări

La mai bine de trei luni de când a trecut de pe masa senatorilor pecea a deputaților, proiectul semnat de către toți parlamentariiUDMR se află în stand-by, așteptând intrarea pe ordinea de zi aComisiei de administrație.

„Noi am gândit aceste regiuni statistice care trebuie redesenate.Insistăm pe varianta depusă de noi. Susținem în continuare căMureș, Harghita și Covasna ar trebui să fie o regiune, darsubliniez că nu este vorba de o împărțire în funcție de componentaetnică, ci în primul rând tradiții și de zona geografică, așa cum,de exemplu, avem zona Făgărașului”, a precizat pentru gândul lideruldeputaților UDMR, Mate Andras-Levente, adăugând că țintainițiativei coincide ca termen cu cea a președintelui Băsescu:”Deocamdată, din februarie până acum, acest subiect nu a fost otemă în discuție în coaliție, dar se vor mai duce tratative. Pânăîn 2012 proiectul trebuie adoptat, iar Parlamentul este cel care vadecide prin vot”.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide