Blaga se gândește să schimbe PDL cu PDP. În partid se discută din nou despre plecarea lui Boc din Guvern. EXCLUSIV

Blaga se gândește să schimbe PDL cu PDP. În partid se discută din nou despre plecarea lui Boc din Guvern. EXCLUSIV
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 20:10

Emil Boc șiVasile Blaga au decis să își anunțe candidaturile la șefia PDL înaceeași zi într-o încercare de a arăta că în partid are loc ocompetiție civilizată și nu o luptă dură pentru putere. Anunțulcandidaturilor va fi făcut înainte de 12 aprilie, data-limităprevăzută de statut, însă marea necunoscută rămâne momentul în careBoc va demisiona din fruntea Guvernului.

Pregătirileîn vederea intrării oficiale în lupta pentru șefia PDL i-au adus pecei doi pretendenți la funcția de președinte al partidului la primaînțelegere dinaintea competiției. Vasile Blaga și Emil Boc au bătutpalma în vederea modului în care își vor anunța candidaturile.Ambele moțiuni vor fi lansate în aceeași zi, cel mai probabil în 11aprilie, dar în conferințe de presă separate. Motivul pentru careambele moțiuni vor fi lansate practic concomitent ține atât demesajul pe care Blaga și Boc vor să îl dea filialelor: acela detemperare a tensiunilor, cât și de asigurarea că niciunul dintrecei doi nu își va lua prin surprindereadversarul.

Blaga și”Dreapta Populară”

Lansareacandidaturii tocmai în penultima zi în care, conform statutului,pot fi depuse moțiuni îl va avantaja pe premierul Boc, al căruiprogram este încă în lucru, în timp ce moțiunea actualului secretargeneral este aproape finalizată. Surse din conducerea PDL auprecizat pentru gândul că Vasile Blaga va intra încompetiție cu moțiunea intitulată „Dreapta Populară”, denumire lacare s-a ajuns după renunțarea la varianta propusă de cătrepreședintele PDL Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde. Agreată inițial,denumirea „Dreapta Română” a fost abandonată după ce Vasile Blaga apus problema rezonanțelor „legionare” ale respectivei titulaturi.Varianta „Dreptei Populare” îi aparține președintelui PDL Iași,senatorul Mihaela Popa, denumirea moțiunii urmând să aibăimplicații și în posibila schimbare a numelui partidului. Unadintre propunerile cu care se va prezenta Vasile Blaga și care afost discutată intens în tabăra secretarului general este aceea dea schimba denumirea formațiunii din Partidul Democrat Liberal (PDL)în Partidul Democrat Popular (PDP), acțiune ce ar urma să aibă locdupă congresul din luna mai.

Boc, laGuvern până la Paști

La moțiuneapremierului lucrează intens ministrul de Externe Teodor Baconschi.Numele încă nu a fost stabilit, dar cu certitudine că și acestdocument va face trimitere la „creștin-democrație”. Lucrurile suntmai complicate pentru Boc, deoarece, conform unor surse,președintele Traian Băsescu ar vrea ca premierul să demisioneze dela Palatul Victoria înainte de Convenția Națională din 14 mai.Sursele citate au precizat că Băsescu i-ar fi spus lui Boc că ar fimai bine să plece chiar înainte de a-și anunța candidatura la șefiaPDL. Ar fi un mesaj adresat nu numai pedeliștilor de rând, ciîntregului electorat, și anume faptul că Boc nu se teme de ocompetiție cinstită cu Blaga și că îl poate învinge fără să fieacuzat că s-a folosit de fonduri guvernamentale ca să îi mituiascăpe șefii de filiale. „În orice caz, noul guvern va fi instalatînainte de Paști”, au precizat sursele citate.

„Reformiștii” se retrag pe platformă

Din luptapentru șefia partidului va lipsi grupul „reformiștilor”, fapt ce vaface confruntarea dintre Blaga și Boc una cât se poate de directă.”Vor fi două și numai două moțiuni. Cea a lui Vasile Blaga efinalizată. La Emil Boc se lucrează intens”, a explicat pentrugândul unuldintre vicepreședinții democrat-liberali. După ce și-au anunțatinițial intenția de a candida pe o platformă comună pentrupreședinția PDL, europarlamentarii Cristian Preda și MonicaMacovei, împreună cu deputatul Sever Voinescu ,dau deja semnalelerenunțării la ideea unei candidaturi directe, urmând să acordesprijinul unuia dintre cei doi pretendenți. Cei trei au făcutmiercuri primul pas în vederea retragerii onorabile din competiție,lansând pe blogurile personale o platformă cu 35 de idei pentru caPDL să devină „un partid popular modern”, precizând că doresc omoțiune „deschisă și argumentată”. „În acest moment, unii colegidin PDL caută 35 de semnături pentru a-și susține candidatura. Lorși tuturor celorlalți colegi și prieteni din partid, vrem să leoferim 35 de idei. Poate că este vremea semnăturilor, dar noicredem că este vremea dezbaterilor”. Discuțiile cu privire lamoțiunea pe care o vor alege cei trei nu au reușit însă să-i punăde acord nici pe cei trei democrat-liberali, Monica Macoveipreferându-l pe Boc, Cristian Preda respingând ideea susțineriipremierului, iar Sever Voinescu oscilând între cele douătabere.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Lovitură cruntă pentru cei cu centrale de apartament! Vor fi intezise? Nu mai au nicio...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...