BNR, obligată să aducă AURUL în țară? Inițiativa lui Dragnea și Nicolae, adoptată cu șapte voturi „pentru” și două „împotrivă”

BNR, obligată să aducă AURUL în țară? Inițiativa lui Dragnea și Nicolae, adoptată cu șapte voturi „pentru și două „împotrivă
Publicat: 26/03/2019, 13:45

Senatorii din Comisia de buget-finanțe au dat raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României. S-au înregistrat șapte voturi „pentru”, două „împotrivă” și o abținere.

Pe 28 februarie, președinte Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și senatorul PSD Șerban Nicolae au depus un proiect prin care Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Mai exact, proiectul de lege depus miercuri vizează modificarea și completarea Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.

„La articolul 30, după alineatul (3) se adaugă un alineat nou, alin. (4), având următorul cuprins: «Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constiuită ca rezervă»”, prevede proiectul de act normativ care vizează și modificarea denumirii acestui capitol din „Administrarea rezervelor internaționale” în „Administrarea rezervelor”.

Proiectul de act normativ mai vizează ca în caz de diminuare a rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, BNR să prezinte „Parlamentului și Guvernului, de îndată”, un raport privind situația rezervelor și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

Legea de funcționare a BNR prevede în prezent că „dacă există pericolul diminuării rezervelor internaționale, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs”, BNR „va prezenta Guvernului și Parlamentului un raport privind situația rezervelor internaționale și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere”.

Atât proiectul de act normativ, cât și actuale lege includ următoarea frază: „Raportul va conține recomandările Băncii Naționale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației.”

Expunerea de motive arată că proiectul vizează modificarea deoarece economia României este în parametrii pozitivi, tendință estimată să continue.

„Evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenabilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale. În mod cert, rezultatul acestei evoluții îl determină politicile macro-economice guvernamentale, în cadrul legislativ aplicat și măsurile prudențiale corective adoptate de Ministerul Finanțelor Publice și Banca Națională a României. Față de perioada anterioară aderării României la Uniunea Europeană, pe fondul atingerii statutului de economie funcțională de piață, dar și față de perioada de criză internațională, situația actuală este semnificativ îmbunătățită, îndreptățind o abordare diferită în privința unora dintre practicile prudențiale. Perspectivele se mențin pe linia unei evoluții similare, fără pericolul unor crize semnificative, blocaje sau alte influențe negative majore”, menționează Expunerea de motive prezentată de Dragnea și Nicolae.

Cei doi subliniază că acesta este contextul care i-a făcut să aprecieze că poate fi modificată politica BNR privind constituirea și administrarea depozitelor de aur, deținute în tezaurul propriu sau în străinătate, ca parte a rezervelor constituite din aur și operațiuni externe.

Proiectul de lege urmează să fie introdusă în plenul Senatului, prim for sesizat, dezbătut și votat în procedură de urgență, decizională fiind Camera Deputaților.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului