BNR, obligată să aducă AURUL în țară? Inițiativa lui Dragnea și Nicolae, adoptată cu șapte voturi „pentru” și două „împotrivă”

Redactor:
Diana Grigore
BNR, obligată să aducă AURUL în țară? Inițiativa lui Dragnea și Nicolae, adoptată cu șapte voturi „pentru” și două „împotrivă”
Comisia de buget-finanțe a Senatului a adoptat, marți, raport de admitere a proiectului de lege inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, prin care Banca Națională a României este obligată să aducă în țară rezervele de aur care în prezent sunt păstrate în străinătate.

Senatorii din Comisia de buget-finanțe au dat raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României. S-au înregistrat șapte voturi „pentru”, două „împotrivă” și o abținere.

Pe 28 februarie, președinte Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și senatorul PSD Șerban Nicolae au depus un proiect prin care Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Mai exact, proiectul de lege depus miercuri vizează modificarea și completarea Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.

„La articolul 30, după alineatul (3) se adaugă un alineat nou, alin. (4), având următorul cuprins: «Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constiuită ca rezervă»”, prevede proiectul de act normativ care vizează și modificarea denumirii acestui capitol din „Administrarea rezervelor internaționale” în „Administrarea rezervelor”.

Proiectul de act normativ mai vizează ca în caz de diminuare a rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, BNR să prezinte „Parlamentului și Guvernului, de îndată”, un raport privind situația rezervelor și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

Legea de funcționare a BNR prevede în prezent că „dacă există pericolul diminuării rezervelor internaționale, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs”, BNR „va prezenta Guvernului și Parlamentului un raport privind situația rezervelor internaționale și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere”.

Atât proiectul de act normativ, cât și actuale lege includ următoarea frază: „Raportul va conține recomandările Băncii Naționale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației.”

Expunerea de motive arată că proiectul vizează modificarea deoarece economia României este în parametrii pozitivi, tendință estimată să continue.

„Evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenabilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale. În mod cert, rezultatul acestei evoluții îl determină politicile macro-economice guvernamentale, în cadrul legislativ aplicat și măsurile prudențiale corective adoptate de Ministerul Finanțelor Publice și Banca Națională a României. Față de perioada anterioară aderării României la Uniunea Europeană, pe fondul atingerii statutului de economie funcțională de piață, dar și față de perioada de criză internațională, situația actuală este semnificativ îmbunătățită, îndreptățind o abordare diferită în privința unora dintre practicile prudențiale. Perspectivele se mențin pe linia unei evoluții similare, fără pericolul unor crize semnificative, blocaje sau alte influențe negative majore”, menționează Expunerea de motive prezentată de Dragnea și Nicolae.

Cei doi subliniază că acesta este contextul care i-a făcut să aprecieze că poate fi modificată politica BNR privind constituirea și administrarea depozitelor de aur, deținute în tezaurul propriu sau în străinătate, ca parte a rezervelor constituite din aur și operațiuni externe.

Proiectul de lege urmează să fie introdusă în plenul Senatului, prim for sesizat, dezbătut și votat în procedură de urgență, decizională fiind Camera Deputaților.

Tags:
Inchide