Boc, împins în corzi. Senator PDL: „Nimeni nu-l mai vrea”. Udrea: „Guvernul nu trebuie să fie o greutate care să atârne de picioarele PDL”

Boc, împins în corzi. Senator PDL: Nimeni nu-l mai vrea. Udrea: Guvernul nu trebuie să fie o greutate care să atârne de picioarele PDL
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 25/04/2012, 14:04

Nervi întinși la maximum în PDL. După o ședință tensionată luni seară, în care în spatele ușilor închise parlamentarii democrat-liberali, în frunte cu Vasile Blaga, i-au sugerat lui Emil Boc să-și dea demisia, presiunea pusă pe șeful guvernului a crescut în prima zi a sesiunii parlamentare, pe fondul boicotului opoziției. Picătura care a umplut paharul a fost demisia senatorului Mircea Banias din PDL, care face ca majoritatea puterii în plenul Camerei Superioare să atârne de doar un vot. Situația este cu atât mai critică cu cât în urma retragerii opoziței de la lucrările parlamentului, activitatea în unele comisii în care USL avea majoritatea este practic paralizată.
În acest context, tensiunile de cu o seară înainte au reizbucnit cu o mai mare intensitate printre senatorii PDL, care s-a reunit în două ședințe succesive la finalul cărora au decis că situația din partid trebuie tranșată cât mai curând. Astfel, susțin surse participante la discuții, senatorii democrat-liberali vor să-l cheme marțea viitoare pe Emil Boc, alături de conducerea partidului, și să-l forțeze să ia o decizie în privința mandatului de premier în fața parlamentarilor PDL. „Nimeni nu-l mai vrea pe Boc. Nu poți să spui că tu ai soluția și să o ții așa la infinit”, a comentat un senator democrat-liberal, adăugând că „indecizia premierului nu face decât să dea senzația că PDL este o corabie care și-a pierdut cârma”.

Scenariul unei demisii post-FMI

Mișcarea de forță pe care parlamentarii democrat-liberali vor să o facă vine în contextul în care, susțin surse din PDL, o demisie a premierului este luată în calcul după plecarea plecarea Delegației Fondului Monetar Internațional, dar nu înainte de a se găsi o majoritate mai largă – în care să se regăsească și nemulțumiți din PNL și PSD, cărora să li se garanteze colegii la alegeri – care să asigure o învestire fără probleme a unui nou cabinet, cel mai probabil condus de un independent.

Tragerea de timp până la luarea unei decizii ar fi justificată în plus și de repoziționarea Coaliției după decizia Curții Constituționale privind comasarea alegerilor. Potrivit unor surse din PDL, magistrații ar fi obiectat că nu se pot intrezice candidaturile la mai multe posturi – primar, consiliu județean sau parlament, dar și faptul că în actul normativ nu prevede clar cât este maximum până la care se poate prelungi mandatul aleșilor locali. În condițiile în care, susțin aceleași surse, comasarea nu ar fi interzisă, rămâne de stabilit modul în care alegerile se vor desfășura.

Dacă UDMR susține desfășurarea localelor și parlamentarelor simultan, PDL ia în calcul și ca cele două scrutine să se desfășoare separat, în iunie și în noiembrie. Mai ales că, odată respinsă legea de Curtea Constituțională, ea trebuie să treacă din nou prin parlament, unde în actualele condiții este aproape imposibil ca timp să parcurgă toți pașii procedurali fără să depășească termenele electorale. Potrivit legii în vigoare, data alegerilor locale se stabilește de guvern cu cel puțin 50 de zile înainte de data votării. Astfel, acesta ar trebui decisă cel mai târziu în luna martie, iar o nouă lege ar trebui să fie gata până atunci, ceea ce este practic imposibil. Și asta pentru că, în condițiile în care puterea nu are majoritate în comisia juridică a Senatului, prima cameră sesizată în această situație, actul normativ nu poate ajunge la Camera Deputaților mai devreme de jumătatea lui martie.

Semnalul Elenei Udrea

Nu doar parlamentarii PDL fac presiuni asupra lui Boc. Din echipa sa de la guvern, ministrul dezvoltării Elena Udrea dă semnalul unei schimbări de garnitură la palatul Victoria. „Am spus de multe ori că este nevoie de recredibilizare la nivelul Guvernului. Acum este o certitudine și, oricum, deja poate să pară prea puțin. (…) Ieri seară (luni, la sedința grupurilor parlamentare – n.r.), lucrurile acestea s-au spus, într-un fel sau altul. Partidul și Guvernul au stat umăr lângă umăr în lupta pentru stoparea crizei economice. Dar asta nu înseamnă că, politic, trebuie să piardă împreună. Guvernul și guvernarea trebuie să fie mândria, argumentul principal electoral al PDL, nu o greutate care să atârne de picioarele lui. Guvernul trebuie să fie puternic, prin cei care îl compun, dar și prin susținerea din Parlament. Pentru asta este nevoie de un drum nou, pe care să pornim în forță, dar neapărat împreună!”, a scris Elena Udrea pe blog.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Nu se cere Certificat Verde! Veste uriașă de la Alexandru Rafila: S-a ajuns la concluzia
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...