Boc, într-o conferință de presă: Pensia minimă nu se reduce. Salariul minim va rămâne 600 de lei. Măsurile vor fi luate până la 31 decembrie 2010

Boc, într-o conferință de presă: Pensia minimă nu se reduce. Salariul minim va rămâne 600 de lei. Măsurile vor fi luate până la 31 decembrie 2010
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 25/04/2012, 03:14

Sârbu: indemnizația de creștere a copilului va fidiminuată cu 15%

• „Inițial tentațiade a diminua cu 25% valoarea, cuantumul acestei indemnizații a fosttemperată. Va fi o scădere de 15%, dar cu un prag minim de 600 delei. Nu se va atinge nimeni de 600 de lei. În total, e vorba de200.000 de familii aflate în această situație.”

România s-ar mai putea împrumuta doar 2 ani

• Liderulminorităților naționale din Parlament (altele decât UDMR), VarujanPambuccian a explicat că Traian Băsescu se referea în discuțiile cugrupurile parlamentare la faptul că România se mai poate împrumutade la organismele internaționale timp de 2 ani și nu că cei de laFMI ne-ar fi impus măsuri de austeritate pentru minimum 2 ani.”Logica acelor doi ani este următoarea. În ipoteza în care nu s-arface niciun fel de ajustare salarială și ne-am împrumuta ca săacoperim deficitul care există, am putea să o ținem din împrumut înîmprumut până în momentul în care în mod cert nu ne-ar maiîmprumuta nimeni doi ani”, a spus Pambuccian.

La câteva minute după ce premierul a anunțat că urmeazăsă-și asume răspunderea în Parlament pe măsurile cpnvenite cu FMI,liderii sindicali au reacționat, susținând că vor aplica planul deproteste anunțat.

• „Nu s-a modificatnimic. Machiajul care s-a dat la ora actuală este nesemnificativ.Protestul nostru, care a fost exemplificat și în data de 19 mai, sereferea la reducerea salariilor individuale cu câte 25%, reducereaindividuală a pensiilor cu 15%, neacceptarea creșterii salariuluiminim, flexibilizarea codului muncii și impozitarea tichetelor demasă. Ne-au făcut să constatăm că toate încercările noastre dedialog sunt imposibile cu actualul guvern”, a declarat BogdanHossu, președinte Cartel Afla. Liderul sindical a adăugat că s-astabilit un program de acțiune pe următoarea perioadă

Marius Petcu, președintele CNSLR Frăția, a anunțatprogramul de acțiune din data de 31 mai:

• Grevă în data de31 mai pe termen nedeterminat. O grevă declanșată în sectorul deEducației și Administrația Publică. În aceeași zi, grevă desolidaritate în celelalte domenii.

• Greva deavertisment de pe 1 iunie, în care intră CFR, RATB, Metrorex șialte domenii.

• În perioada 1-4iunie se vor organiza proteste la prefecturi în câte 10 judete

Premierul Emil Boc a anunțat astăzi că Executivul urmează să-șiasume răspunderea în Parlament pe două proiecte de legi care săcuprindă măsurile de austeritate asumate în fața Fondului MonetarInternațional

• Am decis ca prinaplicarea măsurilor de austeritate, să nu fie afectateurmătoarele:

• salariul minim pe economie de 600lei

• pensia socială minimă garantată de350 de lei

• venitul minim garantat. acesta vafi acordat numai celor cu adevărat în nevoie. Trebuie să eliminămabuzurile. Dacă este o persoană singură venitul minim garantat de125 lei, pentru o familie cu 2 persoane venitul minim garantat estede 225 lei, pentru 3 persoane – 313 lei, pentru 4 persoane – 390lei, pentru o familie cu 5 persoane – 462 lei, pentru o familie cumai mult de 5 persoane – venitul minim garantat de 462 + 31 de leide persoană.

• Procedura princare vom pune în practică măsurile de austeritate este asumarearăspunderii Guvernului pe două proiecte de lege: unul care vizeazămăsurile de încadrare în deficitul bugetar, și un alt proiect de lege în domeniulpensiilor.

• Noi vom trimiteproiectele la CES – vineri este o ședință a Consiliului, dacă amînțeles bine – și după ce vom primi avizul CES, Guvernul se vaîntruni în ședință, își va declara angajarea răspunderii și vatrimite proiectele de lege la Parlament

• Primul proiect vaconține acele măsuri pentru încadrarea în deficitul bugetar de6,8%, măsuri de austeritate pe care le-am anunțat. Cel de-al doileaproiect va conține acele prevederi care vizează reglementareasistemului de pensii în așa măsură încât să impunem principiulcontributivității, astfel încât pensiile speciale să fie eliminateși recalculate în condițiile în care le-am anunțat. În cazulpensiilor militare, așa cum am convenit, în cazul recalculării elenu vor coborî sub 3.000 de lei. Iar, în această lege, vom dispuneimediat reevaluarea pensiilor de boală, de invaliditate.

• Aceste măsurisunt prevăzute până la 31 decembrie 2010. În 2011, dacă aplicămacum măsurile de austeritate, putem avea premisele unei creșterisănătoase a salariilor și a pensiilor.

• Dacă se renunțăla acordul cuFMI, atunci se vor restrânge sursele de a luabani pentru acoirea deficitului bugetar.

• Dacă aplicămplanul de măsuri anticriză, vom avea cum să finanțăm deficitulbugetar, vom putea finaliza investițiile începute, putem plătidatoriile către firme, vom avea cu ce să cofinanțăm proiecteleeuropene.

• Toate măsurile sevor aplica din luna iunie, după publicarea în MonitorulOficial.

Superbugetarii nu scapă de tăvălugul tăierilor cu25%

• „Ele (tăierile desalarii de la companiile de stat- n.r.) nu sunt prevăzute înacordul cu FMI. Ele se vor reevalua prin discutarea în Guvern alfiecărui buget al fiecărei companii și de ajustare a veniturilorsalariale. (…) În privința acestor societăți care sunt decompetență directă – nu ne trebuie lege – ne trebuie Hotărâre deGuvern de reevaluare a bugetelor companiilor și care se va face încadrul fără să mai fie nevoie de lege. Noi mergem la nivel de legeacolo unde este nevoie. (…) Acolo unde nu s-au făcut reduceri desalarii, acolo se vor face reevaluări de buget. Toate se vor aplicadin același moment: din luna iunie”, a explicat premierul Boc.

•

Vreau să fiu bine înțeles cu salariile din companiile de stat.Să nu vă imaginați că acolo, în companiile de stat care au profit,salariile vor rămâne la fel. Vor reveni în ședință de Guvern pentrucă nu ne trebuie proiect de lege și acolo operăm prin reevaluareabugetelor politica cheltuielilor de personal. Acolo unde suntcompanii de stat în pierdere, unde oricum s-au făcut reducerile desalarii, evident că acolo vom evalua altfel, dar companiile care auresurse, evident, că nu vor scăpa de această ajustare.”

Marko Bela anunță noi desființări, comasări șirestructurări la agențiile de stat

• „UDMR acceptămăsurile de austeritate și vom acționa solidar cu Guvernul și cumajoritatea parlamentară, într-o perioadă în care cei care impunaceste măsuri nu pot spera o popularitate imediată, dar pe termenlung putem spera o stabilitate.Și dacă ne-am asumat răspundereaguvernării, asta înseamnă că ne-am asumat și dificultățile.”

• -„Cel maiimportant lucru în acest moment, după ce am convenit acestesoluții, este fermitatea cu care trebuie să impunem simultan,concomitent,anumite măsuri de reforme. Și nu în lunileurmătoare, ci în săptămânile următoare vom face un inventar foarteserios al tuturor agențiilor, oficiilor,departamentelor,serviciilor ș.a.m.d. existente în subordinea Guvernului, inclusivdirecțiile deconcentrate. Un inventar nu al instituțiilor în sine,ci al atribuțiilor,suprapunerilor ș.a.m.d, în urma cărora părereamea, foarte repede, trebuie să luăm măsuri de comasare,descentralizare și de desființare, în cazul foarte multorinstituții.

(citește mai departe în pagina următoare)

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
E vestea momentului în showbiz! Monica Gabor a 'rupt-o' cu Mr Pink
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
„Mami, noi de ce nu locuim împreună, ca o familie?” Sofia, fetița Biancăi și a...
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
Daniela Gyorfi, schimbare RADICALĂ! Decizie extrem de grea luată împreună cu familia sa
Continua lupta culturală din Ungaria. Comunitatea LGBT anunţă o paradă cu zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un tren a plecat fără pasageri din Gara de Nord Bucureşti. Călătorii au fost trimiși...
E vestea momentului în showbiz! Monica Gabor a 'rupt-o' cu Mr Pink
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Raed Arafat, anunț ȘOCANT: 'Doar vaccinații vor putea să intre într-un restaurant'
Pensiile speciale nu dispar nicăieri, dar acum sunt și mai multe: ce meserie trebuie să...
Ce s-a întâmplat cu Frank Fritz de la „American Pickers”?
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Toni Iuruc a rămas mască! Ce a pregătit Simona Halep pentru cununie? A atras toate...
NASA a descoperit un sistem misterios sub Antarctica „conectat la întregul Pământ”
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...