Buda: Revizuirea Constituției, mutată de la Comisia mixtă la Comisia juridică a Camerei

Buda: Revizuirea Constituției, mutată de la Comisia mixtă la Comisia juridică a Camerei
Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 26/04/2012, 17:37

Dezbaterile privind revizuirea Constituției vor fi mutate de la Comisia mixtă la Comisia juridică a Camerei, din cauza absenței reprezentanților opoziției, urmând ca raportul să fie finalizat în maxim două luni, a declarat, marți, președintele Comisiei juridice, Daniel Buda.

„După cum se știe, este nevoie de două treimi pentru a trece un proiect de revizuire a Constituției și constatăm că cei de la opoziție nu au binevoit să vină la această comisie mixtă. Singura soluție pe care o avem este aceea de a muta aceste discuții în Comisia Juridică de la Cameră, unde în mod cert vom da un raport către plen în maxim două luni, astfel încât până la sfârșitul acestui an să ajungă raportul în plen unde sper ca cei de la PSD, PNL și PC vor vota acest raport”, a declarat, marți, Daniel Buda.

El a precizat că prima ședință a Comisiei juridice unde se va dezbate revizuirea Constituției va avea loc săptămâna viitoare, miercuri, la ora 14.30.

Comisia mixtă de revizuire a Constituției s-a reunit, marți, însă ședința a fost suspendată din lipsă de cvorum. Aceasta este cea de-a treia ședință a comisiei mixte, după ce în prima s-au exprimat punctele de vedere ale grupurilor parlamentare, inclusiv din partea opoziției, următoarele două fiind suspendate din cauza lipsei de cvorum.

Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a declarat, recent, la Europa FM, că demersurile de modificare a Constituției nu au șanse în actuala legislatură.

„Nu mai suntem în situația să putem trece modificarea Constituției. Mi-e foarte greu să cred că vom reuși. Asta nu înseamnă că nu vom încerca. Dar e imposibil. Exista o asemenea ferocitate, o opoziție extraordinară, chiar și la a discuta”, a explicat ea, potrivit sursei citate.

Roberta Anastase a precizat că, în lipsa majorității necesare pentru modificarea Constituției, PDL se va concentra pe legea electorală care presupune reducerea numărului de parlamentari și pentru votul uninominal, menționează Europa FM.

Președintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului, în iunie, proiectul de revizuire a Constituției. Articolul 151 al Constituției prevede că „proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere”.

„Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire”, mai stabilește același articol al Constituției.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...