Cadoul secret de Crăciun al Guvernului pentru Biserică și pentru SRI: câte un hotel de protocol. Băsescu rămâne fără vila Covasna care ajunge la Dușa

Redactor:
Anca Simina

Două hoteluri de protocol, unul de cinci stele la Olănești și altul de două stele la Covasna, au fost cedate de RA-APPS Serviciului Român de Informații, respectiv Bisericii Ortodoxe Române, pentru Episcopia Harghitei și Covasnei, printr-o ordonanță de urgență ținută secretă de Guvern la momentul adoptării. Prin același act normativ, publicat în Monitorul Oficial pe 24 decembrie, vila Covasna, în care președintele Traian Băsescu obișnuiește să-și petreacă vacanțele de vară și unde a făcut anul trecut Revelionul, a fost scoasă din lista imobilelor de protocol la care au acces demnitarii pentru a fi trecută la Ministerul Apărării Naționale, condus de Mircea Dușa.

Toate cele trei transferuri care se vor oficializa în 30 de zile au fost făcute printr-o ordonanță adoptată în ședința din 18 decembrie, cea „acoperită” de criza din USL pentru numirea șefului TVR. OUG 114/2013 nu a fost menționată în niciun document public: nici în proiectul ordinii de zi anunțate înaintea ședinței, nici între cele 5 ordonanțe de urgență comunicate ca fiind singurele aprobate.

Cadoul pentru SRI, BOR și MApN a ajuns direct în Monitorul Oficial, în Ajunul Crăciunului. Guvernul justifică și „urgența”: „o situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”.

Palatul cu saună și cinematograf al lui Ceaușescu a ajuns la SRI pentru „activități specifice”

De departe, cel mai valoros a fost cedat SRI. Este vorba de Complexul Palat Olănești din stațiunea balneară cu același nume, de pe Aleea Salcâmilor, nr. 2, a cărui valoare de inventar a fost stabilită la 45,2 milioane de lei.

Palatului Olănești este unul dintre complexurile de protocol incluse în aprilie de Guvernul Ponta pe lista celor 20 vile, trei palate și un complex în Delta Dunării, rezervate exclusiv demnitarilor după decizia de a vinde cele mai multe dintre activele RA-APPS. Oficial, a ajuns la SRI  din „necesitatea luării unor măsuri necesare pentru asigurarea desfășurării în condiții optime a activităților specifice ale serviciului”.

Are 107.000 de metri pătrați, cabană, heliport și parc în care s-au investit recent 80.000 de euro pentru grădina cu nuferi, chiar dacă demnitarii nu au trecut decât întâmplător pe acolo. La Olănești, Traian Băsescu a stat o singură dată, numai câteva ore, iar Emil Boc a avut două opriri: o dată a făcut o întâlnire cu prefecții, a doua oară a rămas o noapte. În palatul construit în 1989, nici măcar Nicolae Ceaușescu nu a apucat să își petreacă vacanța de Revelion îndelung planificată în acel an. Chiar dacă nu se numără printre destinațiile favorite ale demnitarilor și a fost închis accesului public după 2006, Palatul Olănești are în permanență în jur de 20 de angajați și a fost pregătit frecvent, ca și alte vile similare, pentru vizite la nivel înalt fără ca acestea să mai aibă loc.


Palatul Olănești. Sursa foto: a 1

Așa-numitul corp vechi, construit de Ceaușescu, are 3 apartamente, piscină, saună, club, cinematograf și casă de oaspeți, cu obiecte de mobilier unicat, covoare lucrate manual și o mini-fântână arteziană de porțelan în interior. Acesta a fost extins și modernizat de RA-APPS în 2010.

Potrivit ordonanței, Palatul Olănești este preluat de SRI cu tot cu bunurile mobile care fac parte din patrimoniului cultural național.

Biserica Ortodoxă primește încă un SPA de la stat

Prin același act normativ, Complexul hotelier „Bradul” din Covasna ajunge la Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru Episcopia Ortodoxă a Harghitei și Covasnei cu tot cu personal.

Al doilea ca valoare din lista celor trei mari transferuri dinspre RA-APPS, Complexul Hotelier „Bradul” are o suprafață totală de 22.763 de metri pătrați, cu restaurant, terasă, corpuri de cazare, mofetă, bază de tratament, spălătorie, rampă, teren de sport, parc amenajat și pășune și casă izvor apă mineral. Valoarea sa de inventar ajunge la 10,45 milioane de lei.


Complexul Hotelier Bradul din Covasna. Sursa foto: RA-APPS

Hotelul de două stele folosit de RA-APPS pentru a aduce fonduri proprii în bugetul Regiei are 186 de locuri de cazare (87 de camere duble, 2 single și 5 apartamente) și o bază de tratament pentru băi calde cu ape carbogazoase, mofete, cură internă cu ape minerale – buvete, aerosoli și inhalații, electroterapie, fizioterapie și hidroterapie și masaje.

În acest caz, Guvernul a invocat, ca justificare, imperativul sprijinirii activității Bisericii Ortodoxe Române, instituție fundamentală a statului român, cu un rol esențial în apărarea identității naționale”.

Dușa îi suflă vila lui Băsescu de la Covasna

Ordonanța din penultima ședință de Guvern din an îl lasă și pe Băsescu fără vila de la Covasna în care și-a petrecut anul trecut Revelionul împreună cu familia Udrea-Cocoș.

Vila Covasna, fosta vilă de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu, imobil cu subsol, parter și etaj, aflată în Covasna, pe str. Zânelor, nr.10, având o suprafață construită de 1.274 de metri patrati și teren de 17.107 de metri pătrați, cu o valoare totală de inventar 5,3 milioane de lei, a fost transferată de RA-APPS la Ministerul Apărării Naționale, condus de Mircea Dușa, care este și lider al PSD Harghita.

Explicația oficială: „necesitatea stringentă a identificării și transmiterii în administrarea MApN a unui imobil care să corespundă exigențelor speciale ale cooperării internaționale în domeniul militar”.

Vila este una dintre puținele pentru care Traian Băsescu a făcut o solicitare expresă Guvernului Tăriceanu de a nu fi inclusă pe lista imobilelor scoase la vânzare de Regia de Protocol, lucru care nu s-a întâmplat de aaltfel nici sub guvernările Boc sau Ponta.

Vila Covasna. Sursa foto: turistik.ro

Inchide