Calculele dinaintea congresului. Cum se vor împărți funcțiile în PDL. Cu ce va fi recompensat Paleologu și unde se retrage Videanu

Calculele dinaintea congresului. Cum se vor împărți funcțiile în PDL. Cu ce va fi recompensat Paleologu și unde se retrage Videanu
Publicat: 23/04/2012, 19:29

Negocierile dintre Emil Boc și Vasile Blaga în vedereaîmpărțirii funcțiilor de la vârful PDL sunt pe cale de a seîncheia. Două variante au fost discutate de cei doi, luni, într-oîntâlnire fulger la guvern, urmând ca deciziile să fie luate pânăjoi seara, când se va trage linie în privința candidaturilor.
Prima variantă de lucru, agreată de susținătorii premierului,vizează în mod direct numărul de voturi obținut de fiecare moțiuneîn parte. Concret, dacă un candidat va aduna, spre exemplu, douătreimi din opțiunile delegaților, respectiva pondere va urma să seregăsească și în distribuirea posturilor în tabăra care a susținutmoțiunea câștigătoare. Acest lucru va fi posibil întrucât mareaparte din cele peste 40 de posturi care vor alcătui noul BirouPermanent Național va fi aleasă în a doua zi de congres. „Totul seva stabili în noaptea dintre alegeri”, explică pentru gândul unuldintre liderii democrat-liberali. Dacă soarta candidaților la cele15 funcții de vicepreședinte, 6 funcții de secretar executiv ales,precum și cele trei funcții de secretar adjunct ar urma să țină deprocentul moțiunilor, nu același lucru se va întâmpla cu funcțiilede la vârf. Pentru a se asigura reciproc că balanța puterii va fiechilibrată, Blaga și Boc au luat în calcul ca pentru cele patrufuncții de prim-vicepreședinte și funcția de secretar general săexiste câte un singur candidat, agreat de ambele părți. Astfel,dinpartea grupării Blaga, va fi desemnat, pe de o parte, unprim-vicepreședinte, în persoana lui Sorin Frunzăverde,președintele PDL Caraș-Severin, care și-a depus deja oficialcandidatura, iar pe de altă parte, secretarul general, princandidatura lui Cezar Preda, președintele PDL Buzău. Celelalte treiposturi de prim-vice îi vor reveni grupării lui Boc, numele date casigure fiind Gheorghe Flutur, președintele PDL Suceava, și GheorgheFalcă, primarul Aradului. Cel de-al treilea fotoliu deprim-vicepreședinte care i-ar reveni taberei lui Boc ar urma să fiestabilit în următoarele două zile.
Tot de unici candidați la posturile de prim-vice și secretargeneral ține cont și cea de-a doua variantă, dezbătută intensprintre oamenii lui Vasile Blaga. Cu diferența că împărțireaposturilor alese în a doua zi a congresului ar urma să aibălegătură doar cu rezultatul brut al votului moțiunilor. Mai exact,acest scenariu prevede ca fiecare dintre cele două părți să-șistabilească candidații în limita a 40% din posturi, urmând carestul de 20% din funcții să fie luate de către susținătoriimoțiunii câștigătoare.
Indiferent care dintre cele două variante va fi aleasă, calculelepe care le fac cei care își doresc un post în linia a doua respectăacelași tipar. În condițiile în care fiecare dintre cei 1400 dedelegați va opta pentru minimum zece candidați la funcția devicepreședinte, doritorii respectivelor posturi speră să strângăminimum 500 de voturi pentru a se asigura că vor face parte dinrândul celor 15 secunzi. În privința prim-vicepreședinților,situația e și mai fragilă, întrucât, conform statutului, pentruocuparea funcției e nevoie de strângerea a cel puțin 700 de voturi.Motiv în plus pentru a desemna câte un singur candidat pe post și aevita astfel posibilitatea organizării unui nou tur descrutin.
Deocamdată, însă, democrat-liberalii nu s-au înghesuit să-șioficializeze intențiile. Cu două zile înainte de exprimareatermenului pentru înscrierea la competiția din 14-15 mai, înModrogan au fost înregistrate doar zece candidaturi. Cu excepțialui Sorin Frunzăverde, nicio altă candidatură care să vizezefuncțiile importante nu a fost încă înscrisă, acestea urmând a fidepuse cel mai probabil în ultima zi. „După data de 5 mai nu va maiputea să-și depună nimeni candidatura, în schimb se poate întâmplaaltceva: se pot retrage unii din competiție”, comentează pentrugândulpreședintele PDL Dolj, Radu Berceanu, adăugând că va ținti un postde vicepreședinte: „Nu este un țel absolut al meu, dar dacă așcandida, aș face-o pentru un post de vicepreședinte”.

Videanu se retrage la Comisia de Strategii

În timp ce Radu Berceanu face un pas în față în privințacandidaturii, neavând până în prezent vreo funcție în cadrulBPN-ului, unul dintre liderii de bază ai PDL, Adriean Videanu, seretrage discret din prima linie. Actualmente prim-vicepreședinte aldemocrat-liberalilor, Videanu se va regăsi după congres în funteanou înființatei Comisii Naționale pentru Strategii, având, practic,rol de vicepreședinte al partidului. „Voi pune la dispoziția PDL șia guvernului întreaga mea expertiză și a experților din comisie”, aprecizat pentru gândul AdrieanVideanu. Conform noului statut al PDL, Comisia pentru Strategii areca scop ” să furnizeze conducerii partidului analize, evaluări,programe și strategii privind politicile publice, îndeosebi celemacroeconomice”.

Paleologu- recompensat cu un post de vice

Cotat cu șanse infime de a strânge un număr consistent de voturi,cel de-al treilea candidat la președinția PDL, Theodor Paleologu,ar urma să se regăsească totuși în Biroul Permanent. Surse din PDLau precizat pentru gândul căpentru efortul depus în campania internă, Paleologu va firecompensat cu un post de vicepreședinte.

Băsescu, așteptat la congres

La Convenția Națională a PDL este așteptat și șeful statului, acărui prezență este dată ca foarte probabilă în rândulpedeliștilor. „De invitat, președintele Băsescu va fi invitat. Nuștim dacă va și veni. Oricum, o discuție lămuritoare cu privire laviitorul guvernării este de așteptat să avem”, a precizat pentrugândul președintelePDL Dâmbovița, Florin Popescu.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Reacție dură în familia lui Reghecampf, după ce antrenorul ar fi petrecut în Grecia cu...
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Un bărbat din Botoșani este campionul României la amenzi în 2021. De câte ori a...
Atleta din Belarus, ce a fost dusă cu forţa la aeroport de staff-ul său, este...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...