Camera Deputaților a aprobat majorarea salariilor primarilor

Redactor:
Alina Novaceanu
Camera Deputaților a aprobat majorarea salariilor primarilor
Camera Deputaților a aprobat, marți, majorarea salariilor primarilor de la 1 iulie 2014, un amendament în acest sens fiind introdus la ordonanța 103/2013, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea.

Camera Deputaților a aprobat, marți, majorarea salariilor primarilor de la 1 iulie 2014, un amendament în acest sens fiind introdus la ordonanța 103/2013, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea.

Reprezentantul Guvernului a arătat că nu vor fi alocați bani în plus la buget și că măsura se aplică de la 1 iulie pentru încadrarea în plafonul bugetar. De asemenea, aceasta a arătat că la consiliile județene nu se va face nicio mărire de salarii, vor crește doar salariile primarilor și a viceprimarilor de comune.

Potrivit articolelor adoptate de deputați, începând cu data de 1 iulie 2014, pentru funcțiile de demnitate publică alese de la nivelul administrației publice locale, indemnizațiile se stabilesc potrivit Legii cadru 284/2010, respectiv prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare prevăzuți cu valoarea de referință de 600 lei.

Pentru cei ale căror indemnizații stabilite pentru luna iunie 2014 sunt mai mari decât cele stabilite în Legea-cadru 284/2010, se menține în plată cuantumul indemnizațiilor avute. Pentru consilierii locali, respectiv consilierii județeni, indemnizațiile de ședință prevăzute în Legea nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali, se stabilesc prin aplicare la indemnizațiile corespunzătoare primarilor, primarului general, respectiv președinților consiliilor județene stabilite, conform prevederilor legale în vigoare, pentru luna decembrie 2013.

În motivarea amendamentului propus de Liviu Dragnea se arată că, astfel, practic se aplică Legea 284/2010 privind salarizarea personalului din sectorul public pentru aleșii locali, rămânând în termenii acordului convenit cu organismele financiare internaționale.

„Impactul financiar lunar la nivel național este de 8.744.388 lei. Impactul financiar pentru cele 5 luni de aplicare din anul 2014 este de 43.721.942 lei. Pe baza acestei inițiative vor crește salariile unui număr de 6.339 de aleși locali, după cum urmează: primarii și viceprimarii de comună cu 44,4% – 50,1%; primarii și viceprimarii de oraș cu 8,7% – 16,6%; viceprimarii de municipiu categoria II și primarii de municipiu categoria I și II cu 1,4% – 7,2%; primarul general cu 5,5%. Nu cresc salariile pentru un număr de 261 de aleși locali, deoarece au salarii mai mari decât cele rezultate din aplicarea legii 284/2010; președinții și vicepreședinții de consilii județene și viceprimari generali; primarii și viceprimarii de municipii reședință de județ și viceprimarii de municipiu categoria I. Având în vedere că numărul consilierilor locali și județeni este de 41.677, pentru ca impactul financiar privind aplicarea prezentei legi să poată fi suportabil de către bugetele locale, indemnizațiile acestora se vor raporta la salariile stabilite primarilor, respectiv președinților pentru luna decembrie”, se menționează în motivare.

Ordonanța 103/2013 prevede și majorarea cu până la 10% a salariilor personalului didactic din învățământul preuniversitar și universitar cu o vechime în învățământ de până la 6 ani. Totodată, se reglementează acordarea unei burse de rezidențiat în cuantum lunar de 670 de lei pentru medicii și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat cu un salariu brut lunar mai mic de 3.000 lei.

Deputații PDL au criticat prevederile privind majorarea salariilor primarilor, Andreea Paul arătând că „nu se face decât să se cumpere fidelitatea primarilor” și că „este o fragilizare gravă a premierului în Parlament și de aceea dorește să devină mai puternic în teritoriu”.

Ea a mai spus că PDL se abține de la vot, deoarece susține prevederile legate de majorarea salariilor din învățământ și sănătate, dar nu este de acord cu adâncirea decalajelor între sănătate, învățământ și administrația publică.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a spus că liberalii susțin aceste prevederi deoarece cresc salariile primarilor din comune, și nu de municipii și orașe și că este mai greu pentru un primar de comună.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că aceste prevederi vizează „revenirea la normalitate”.

Deputații au adoptat Ordonanța 103/2013 cu 310 voturi „pentru”, 22 de voturi „împotrivă” și 15 abțineri.

Camera Deputaților este decizională la acest proiect.

După adoptarea ordonanței, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, în plen, că acesta este un act de dreptate pentru aleșii locali, care, indiferent de culoarea politică, au dreptul la un salariu decent.

„Acest amendament pe care l-am făcut prevede o reașezare a salariilor din administrația locală. Cred că se poate numi înfăptuirea unui act de dreptate în ceea ce privește aleșii locali”, a spus Dragnea.

El a arătat că salariile primarilor „nu se măresc enorm de mult și nu se măresc la toți”.

„Salariile cresc simțitor la primarii și viceprimarii de comune, o creștere mică la viceprimarii municipiilor de categoria a doua, la președinții de consilii județene nu se măresc salariile”, a explicat Dragnea.

El a mai spus că, „indiferent de culoarea politică, fiecare ales local are dreptul la o salarizare decentă, pentru că indiferent de localitate, fiecare ales are o responsabilitate mare, legitimitate mare dată de votul cetățenilor”.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Drama lui Leonard Doroftei! Fostul campion mondial rupe tăcerea. De ce a plecat, de fapt,...
Partea neștiută a PRO TV-ului. Câți angajați are, de fapt, televiziunea numărul 1 din România
Reuters: Un document neoficial al UE ar propune redesenarea graniţelor din zona balcanică
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Armata Japoniei se pregătește de război, în urma agresivității Chinei
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Putin s-a răzbunat CRUNT pe americani! Le-a arătat că nu glumește, lumea întreagă TREMURĂ
Care sunt primele lucruri pe care să le verifici la o mașină atunci când pleci...
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide