Cât timp mai are PONTA ca să înființeze MEGAMINISTERUL BANILOR EUROPENI. Modelul polonez: cum a reușit „eroina fondurilor europene” o rată maximă de absorbție

Publicat: 19/09/2012, 09:04
Actualizat: 06/07/2016, 15:33

Cu un grad foarte scăzut de absorbție a fondurilor europene, premierul Victor Ponta vrea să preia modelul polonez și să înființeze un minister care să coordoneze toate autoritățile de management, aflate acum sub controlul ministerelor. Este „cea mai bună soluție”, susține ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care identifică, într-un interviu pentru gândul, care ar fi principalul obstacol în materializarea intenției anunțate de șeful guvernului la o zi după o vizită la Bruxelles. Calculele politice ar putea da peste cap planul înființării unui astfel de minister, mai ales că a început numărătoarea inversă: termenul limită pentru finalizarea tuturor procedurilor este 2014, când începe următorul exercițiu bugetar la nivelul UE.

Orban: „E o idee pe care am susținut-o în repetate rânduri. Sunt foarte mulțumit că e împărtășită de premier”

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, vede în desemnarea unui ministru al fondurilor UE „cea mai bună soluție” pentru absorbția banilor comunitari în România. Cu toate acestea, oficialul MAEur se arată rezervat când vine vorba despre șansele ca un asemenea ministru să și existe în viitorul apropiat. Într-un interviu pentru gândul, Orban a subliniat în repetate rânduri că numirea unui ministru și, mai târziu, înființarea unui minister care să se ocupe de banii europeni sunt, înainte de toate, „decizii politice foarte complexe”. Există multe calcule politice la mijloc, aceleași care au ținut și până acum structurile responsabile de fondurile europene la diferite ministere, deși toate semnele și vocile europene sugerau că România și-ar putea îmbunătăți semnificativ rata de absorbție a fondurilor europene dacă ar exista o coordonare a autorităților de management.

Victor Ponta a anunțat marți, ulterior unei vizite efectuate la Bruxelles că, după ce USL va câștiga alegerile parlamentare din 9 decembrie, va propune în noul guvern numirea unui astfel de coordonator, sub forma unui ministru al fondurilor europene.

Victor Ponta s-a întâlnit luni, la Bruxelles, cu Jose Manuel Barroso // FOTO: John Thys-AFP-Mediafax

„E o idee pe care am susținut-o în repetate rânduri și bineînțeles că sunt foarte mulțumit că această opinie este împărtășită de primul-ministru. În opinia mea, fără o asemenea structură, care să aibă un control direct cel puțin asupra autorităților de management, va fi extrem de greu să îmbunătățim semnificativ rata de absorbție (9,69%, conform ultimelor date MAEur) sau să asigurăm aplicarea strictă a regulilor comunitare”, a comentat Leonard Orban. În opinia ministrului, tocmai aplicarea neunitară a regulilor este una dintre principalele deficiențe ale României în ceea ce privește programele care lucrează cu bani europeni. Există diferențe uriașe de la un program la altul, din punct de vedere al controlului și al birocrației, potrivit șefului MAEur. „Un singur minister ar putea asigura această coordonare și aplicare unitară a regulilor jocului, extrem de importantă pentru tot ce înseamnă gestiunea fondurilor europene”, a punctat Leonard Orban pentru gândul.

„Am zis că e o decizie politică și nu e una simplă deloc. O să vedem care e situația. E o decizie politică și, în măsura în care ea va fi luată, din punctul meu de vedere, este categoric cea mai bună soluție”, a punctat ministrul Afacerilor Europene.

Momentul potrivit pentru un minister al fondurilor europene

Întrebat de ce nu s-a încercat până acum înființarea acestui minister care ar putea să ridice România de pe ultimul loc la cheltuirea banilor UE, ministrul a amintit că o astfel de măsură ar fi putut fi luată doar la 1 ianuarie 2007. Pe parcursul actualului buget al UE (2007-2013) și, deci, a perioadei de programare a fondurilor europene, ar fi fost „imposibilă” numirea unui ministru cu acest portofoliu, pentru că era nevoie de o reacreditare a tuturor instituțiilor responsabile de banii europeni, proces care ar fi durat aproximativ un an de zile.

Anul viitor ar fi, într-adevăr, momentul oportun pentru introducerea unui astfel de oficial în Guvernul României, pentru că, până în 2014, când intră în vigoare noul buget al Uniunii Europene, România ar avea timp să construiască întregul cadru instituțional al ministerului fondurilor UE, a explicat Orban, care a fost propus de Ponta pentru funcția de membru al Curții Europene de Conturi, de la 1 ianuarie 2013.

â–º Până la începutul anului viitor, deci, trebuie să existe în primul rând voința politică de a lua controlul autorităților de management de la ministere și a-l da unui nou ministru. Acesta este, de altfel, cel mai mare obstacol de care trebuie să treacă planul premierului de a numi un ministru al fondurilor europene. Odată obținut un consens politic, urmează procedurile și crearea unui cadru legislativ și instituțional pentru noul minister, pentru care 2013 ar trebuie să ofere timp suficient.

„Categoric că ne ajunge un an, e arhisuficient, dar este nevoie de anumite pregătiri, care pot fi făcute în măsura în care decizia politică va fi luată cât mai repede”, a declarat Orban, subliniind încă o dată nevoia unui acord politic.

Dacă noul minister primește undă verde din partea actorilor politici, aceasta nu înseamnă că actualele autorități de management sau agențiile aferente vor fi închise. Aceste instituții vor funcționa în continuare chiar dincolo de 2013. În mecanismul european, există procedura „end+2”. Mai exact, perioada de programare 2007-2013 se termină în 2015, deci proiectele de anul viitor pot fi terminate până în 2015. „În paralel, structurile vor funcționa de așa manieră, încât să meargă pe actuala perioadă de programare în formatul prezent și, pe de altă parte, să înceapă să gestioneze și să conducă întregul proces pe noul format. Deci va fi o perioadă de suprapunere instituțională în cursul anilor 2014 și 2015, dar se vor găsi soluții tehnice, astfel încât să nu se creeze anumite dificultăți”, a explicat Leonard Orban, pentru gândul.

Vor rămâne în continuare la nivelul ministerelor structuri care vor gestiona fonduri comunitare, dar ideea e că, la nivelul MAEur sau ministerul fondurilor europene, va exista o coordonare a tuturor autorităților de management, a adăugat ministrul.

Modelul polonez – cum funcționează

Elzbieta Bienkowska, ministru Dezvoltării Regionale din Polonia

Premierul Victor Ponta vrea ca România să creeze noul minister după modelul Poloniei, țara campioană la absorbția fondurilor structurale și de coeziune. Până la finalul acestui exercițiu bugetar al Uniunii Europene, Polonia estimează că va cheltui aproape 100% din banii comunitari, adică 67 de miliarde de euro. În 2007, când a intrat în vigoare actualul buget, Varșovia a pus în funcțiune Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Elzbieta Bienkowska, care și-a câștigat renumele de „eroină a fondurilor UE”. De altfel, într-un interviu acordat anul trecut presei centrale românești, Bienkowska declara că România are nevoie să „țină totul într-o singură mână”, dacă speră să își îmbunătățească rata de absorbție.

În cazul Poloniei, miliardele de la Bruxelles au fost investite în special în inovare, educație, transport, IT și sănătate. În primii trei ani ai actualului exercițiu bugetar european, în Polonia au fost construiți 600 de kilometri de autostradă, potrivit datelor Ministerului Dezvoltării Regionale din această țară. Ba mai mult, datorită performanței de a cheltui toți banii europeni alocați, Polonia a fost singura țară care nu a cunoscut creșterea economică negativă în timpul recesiunii care a afectat toate celelalte state UE. Până să existe acest minister, țara condusă de Donald Tusk avea un Departament al Dezvoltării Regionale.

Ministrul Agriculturii: Trebuie să avem un singur minister al Fondurilor Europene

Președintele PC, Daniel Constantin, a declarat pentru gândul că ideea apariției unui minister al Fondurilor Europene face parte din programul de guvernare al USL. „Trebuie să avem un singur minister, care să gestioneze fondurile structurale, să adune tot ce înseamnă autorități de management sub cupola unui singur minister – Ministerul pentru Fonduri Europene. Cred că dacă era ușor să implementam această idee și în 2012, însă trebuie să trecem printr-un proces de acreditare a unei singure instituții”, a explicat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, în 2013 se vor demara procedurile pentru acreditarea acestei instituții. „Fondurile pentru agricultură nu fac parte din categoria fondurilor structurale și nu cred că vor intra sub acest minister. Sunt singurele fonduri care rămân cumva în afara acestui minister”, a adăugat Constantin.

El a precizat că apariția acestui minister va motiva mai bine angajații.

„Avem oameni angajați în diferite autorități de management, care aparțin diferitelor ministere. Grila de salarizare este total diferită de la un minister la altul. Asta este o chestiune care demotivează. Cea mai importantă se referă la sistemul de management și control, aflându-se sub o singură instituție, poate fi implementat mai ușor pe aceeași procedură. Actualul blocaj ține de un prost management în perioada 2008, 2009, 2010, 2011”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a subliniat că și în cadrul ministerul său cele două Agenții de plăți vor fi comasate în 2013, dar fără a concedia pe cineva.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin // FOTO: Marius Dumbrăveanu/Mediafax

Pușcaș: Pare o scuză pentru ce nu s-a făcut

Fostul negociator-șef al României cu UE, Vasile Pușcaș, consideră că propunerea premierului Victor Ponta de înființare a unui minister al fondurilor europene „pare a fi mai degrabă o scuză pentru ceea ce nu s-a făcut” și o schimbare care „nu seamănă deloc” cu o soluție.

Vasile Pușcaș a declarat, marți, pentru Mediafax, că nu vede rostul unui nou minister al fondurilor europene cât timp actualul minister al Afacerilor Europene are atribuții privind gestionarea fondurilor cu finanțare UE.

„Este evident că așteptăm și este nevoie de o transformare, însă de una sistemică, și nu doar secvențială. Ceea ce propune premierul Victor Ponta pare a fi mai degrabă o scuză pentru ceea ce nu s-a făcut și o schimbare care nu seamănă deloc a fi o soluție. Or pe noi ne interesează soluția la starea sistemică, nu doar la cifre, în care se află întreaga problematică a programelor finanțate cu fonduri europene. Chestiunea este de sistem. Faci un Minister pentru Fonduri Europene în locul Ministerul pentru Afaceri Europene. Dar ce hibă a avut acesta din urmă, de ce nu l-ai făcut așa? Și acum se ocupă acest minister de fondurile europene. Autoritatea Centrală pentru Instrumente Structurale este la Ministerul Afacerilor Europene, nu în altă parte. Ne așteptăm la o soluție adevărată”, a spus Pușcaș.

PDL a încercat, dar nu a reușit

În perioada guvernării, PDL a discutat despre posibilitatea înființării unui minister al fondurilor europene, Leonard Orban fiind propulsat la conducerea Ministerului Afacerilor Europene. Cu toate acestea, autoritățile de management au rămas atunci tot la ministerele de care aparțineau, iar absorbția fondurilor europene nu a fost îmbunătățită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?