Cătălin Baba ar putea propune un program de studiu sau înființarea unei facultăți MAGHIARE la UMF Târgu Mureș

Cătălin Baba ar putea propune un program de studiu sau înființarea unei facultăți MAGHIARE la UMF Târgu Mureș
Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 24/04/2012, 10:24

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Constantin Copotoiu, susține că ministrul Educației a transmis, după întâlnirea avută marți seară cu reprezentanți din conducerea universității, că va propune ori înființarea unui program de studiu, ori a unei facultăți maghiare la UMF.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, Constantin Copotoiu, a declarat, miercuri, că întâlnirea de marți seară între ministrul Educației, Cătălin Baba, secretarul de stat Kiraly Andras și reprezentanți din conducerea universității – rectorul Constantin Copotoiu, rectorul nou ales, Leonard Azamfirei, fostul președinte al Ligii Studenților Pavel Mihai, în prezent membru în Senatul UMF Târgu Mureș, prodecanul Facultății de Medicină Szabo Bela și profesorul Szilagy Tibor, fost membru al Senatului UMF – a durat aproximativ șapte ore.

Potrivit lui Copotoiu, în cadrul întâlnirii, desfășurate cu ușile închise, s-a căzut de acord asupra mai multor probleme, între care definirea liniei de predare ca „formă de organizare a procesului didactic din facultăți, care se desfășoară în limba română, maghiară sau engleză”.

Copotoiu a afirmat că reprezentanții maghiari din universitate au fost de acord cu toate cele convenite, însă în finalul întâlnirii profesorul Szabo Bela a spus că solicită „un departament pur maghiar” la universitate, întrucât nu are nicio siguranță asupra celor discutate.

Rectorul a spus că Szabo Bela a afirmat că nu poate fi de acord cu așa ceva, pentru că Senatul a votat departamente mixte și, chiar dacă i se va supune problema de o sută de ori, va decide la fel, moment în care ministrul Educației, Cătălin Baba,”s-a supărat”.

Potrivit lui Copotoiu, ministrul Educației le-a spus reprezentanților universității că rămâne ca ministerul să propună, marțea viitoare, prin hotărâre de guvern, înființarea unei facultăți în limba maghiară la UMF Târgu Mureș, în timp ce reprezentanții universității au spus că ei nu sunt de acord, iar dacă tot va decide Guvernul, să propună înființarea unui program de studiu în limba maghiară, care să se supună legislației privind calitatea în învățământul superior, adică evaluării ARACIS.

Ca urmare, Baba va propune ori înființarea unui program de studiu, ori a unei facultăți maghiare la UMF Târgu Mureș, ambele trebuind să se supună legislației privind calitatea în învățământul superior, adică evaluării ARACIS, a arătat Copotoiu.

Ministrul Educației, Cătălin Baba, însoțit de secretarul de stat Kiraly Andras, a ajuns, marți seară, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, unde a participat la o discuție cu reprezentanți din conducerea universității, întâlnirea desfășurându-se cu ușile închise.

Ministrul Educației, Cătălin Baba, însoțit de secretarul de stat Kiraly Andras, a ajuns, marți seară în jurul orei 19.00, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, la intrarea în instituție studenții afișând bannere pe care scria în limbile română, maghiară și engleză: „Nu vrem implicarea politicului în autonomia universitară”.

Cei doi oficiali de la Ministerul Educației s-au întâlnit cu reprezentanți din conducerea universității UMF. Întâlnirea s-a desfășurat cu ușile închise. Ministrul Educației, Cătălin Baba, a refuzat să facă declarații presei, spunând doar că întâlnirea abordează subiecte „academice” și va mai dura probabil câteva ore.

Niciunul dintre participanții la întâlnire nu a dorit să facă declarații de presă.

Aproximativ o sută de studenți ai UMF Târgu Mureș au început, marți, în fața sediului universității, strângerea de semnături în semn de protest față de „implicarea politicului” în activitatea instituției, ei cerând respectarea autonomiei universitare și nesepararea învățământului pe criterii etnice.

Studenții s-au adunat în fața Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, având banderole albe și albastre pe braț, în semn de protest față de „implicarea politicului” în activitatea universitară.

Acțiunea de protest a durat aproximativ o oră, la un moment dat, studenții prezenți în fața Universității strigând „Uniți ca națiune – uniți ca facultate”, „Jos politica din facultate” și „Fără separare”.

Lista cu semnături va fi înaintată Președinției, Guvernului, parlamentarilor și europarlamentarilor, declara președintele Ligii Studenților din Târgu Mureș, Dan Zolo

Potrivit acestuia, situația actuală de la UMF Târgu Mureș afectează prestigiul instituției, care este recunoscută și pe plan internațional, iar separarea învățământului pe criterii etnice ar avea ca efect locuri mai puține, și bugetate și cu taxă, pe viitor, ceea ce însemnă o îngrădire a învățământului medical.

Alegerile la UMF Târgu Mureș au avut loc săptămâna trecută și erau programate să se desfășoare în două tururi de scrutin, dar s-au încheiat după primul tur, ca urmare a întrunirii opțiunilor a peste două treimi din numărul celor cu drept de vot. Astfel, profesorul universitar doctor Leonard Azamfirei, care a deținut funcția de decan la Facultatea de Medicină, a fost ales rector al UMF.

Aceste alegeri trebuie validate de Ministerul Educației, care a transmis, cu o zi înainte de primul tur, o solicitare verbală și apoi una prin fax de a se amâna alegerile, respinsă însă de Senatul Universității.

O comisie de la Ministerul Educației a fost prezentă și vineri la UMF Târgu Mureș. Reprezentanții comisiei au refuzat să facă orice fel de declarații, arătând că nu au mandat să discute cu presa.

Vicepremierul Marko Bela afirma, sâmbătă, că alegerile de la UMF, în urma cărora a fost desemnat un nou rector – Leonard Azamfirei, nu au fost recunoscute de Ministerul Educației, spunând că intenționează să iasă din Guvern dacă Legea Educației nu e respectată la UMF.

El declara că Legea Educației, care prevede, printre altele, „anumite schimbări la universitățile multiculturale, și anume obligația transferului dreptului de decizie către cadrele didactice maghiare, în cazul învățământului în limba maghiară”, nu poate fi aplicată selectiv.

„Nu se respectă această dispoziție la UMF Târgu Mureș. (…) Din anumite considerente naționaliste se pun piedici în fața aplicării unei dispoziții privind învățământul în limba maternă. Am afirmat și reafirm că nu pot accepta o astfel de situație. Ori respectăm legea ca atare, inclusiv dispozițiile eventual mai delicate privind relațiile interetnice, ori nu putem merge mai departe. Îmi mențin această părere. Eu nu pot să îmi asum o răspundere destul de mare într-un Guvern și într-o coaliție care nu reușește să impună legea. Odată și odată trebuie să ajungă și România la un moment când legile sunt aplicate și respectate. Cui nu îi place, să încerce să o schimbe (legea – n.r.)”, spunea Marko Bela.

Întrebat din ce cauză n-au fost recunoscute alegerile de la UMF Târgu Mureș, Marko spunea că universitatea nu are în acest moment o Cartă recunoscută de minister.

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș a cerut în instanță recunoașterea Cartei așa cum a fost adoptată de Senatul UMF, considerând că aceasta a fost adoptată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile în care Ministerul Educației putea transmite observații.

Consilierul juridic al UMF Târgu Mureș, Manuela Salagean, susținea că dosarul referitor la alegerea noului rector urma să fie înregistrat abia luni la Ministerul Educației, astfel că nu știe de unde are Marko Bela informația potrivit căreia aceste alegeri nu au fost recunoscute.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mihai Bendeac, scandal cu Cătălin Măruță! „Mă duc la poliție. Nu mă mai…” Actorul a...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Incendiu de vegetație în Corbeanca! Mihai Gâdea a dat vestea în direct la Antena 3....
Israelul consideră Iranul o ameninţare globală şi ameninţă cu un atac militar
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Ce este „funny gas”, noul drog care face victime pe litoral. Avertismentul Agenției Naționale Antidrog
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Raed Arafat face anunțul momentului! Ce spune despre valul 4. Toți românii trebuie să știe
Schimbare MAJORĂ în Codul Rutier din cauza accidentelor? Toți șoferii români trebuie să afle ce...
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
Boala cumplită care seceră tot mai mulți români. Când trebuie să mergi de urgență la...
Ce ascunde Dana Budeanu. Relația specială pe care o are cu Jennifer Lopez. Legătura a...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...