Cazul Boldea scoate imunitatea parlamentară din Constituție? Ce spun politicienii

Cazul Boldea scoate imunitatea parlamentară din Constituție? Ce spun politicienii
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 19:52

Acuzat că e capul unui grup infracțional organizat, deputatul Mihail Boldea a putut să plece nestingherit din țară, anchetatorii neputând să miște un deget pentru a-l opri. Și asta pentru procurorii au mers pe varianta percheziției, reținerii și arestării preventive, care procedural prevede încuviințarea parlamentului ceea ce i-a lăsat un răgaz lui Boldea pentru a părăsi România fără a putrea fi oprit la graniță în mod legal. Procurorii ar fi putut alege varianta interdicției de a părăsi țara însă, potrivit surselor gândul, acest lucru ar fi îngreunat lucrurile pentru o ulterioară de arestare preventivă, în condițiile în care la dosar ar fi trebuit aduse probe noi. Potrivit procedurii, nu pot fi dispuse două măsuri preventive, în acest caz consemnul la frontieră și arestarea, pentru aceleași infracțiuni și pe baza acelorași probe.

Chiar dacă parlamentarii s-au remarcat prin rapiditatea cu care au avizat cererea magistraților acest lucru nu a fost suficient de această dată, de vineri și până la decizia de marți Mihail Boldea beneficiind de imunitatea care i-a permis să scape pentru moment de procurori. Dacă această prevedere constituțională nu ar fi vizat parlamentarii, deputatul ar fi putut fi reținut îmediat asemenea oricărui cetățean de rând.

Voinescu: Dacă proiectul de revizuire ar fi fost adoptat, cazul Boldea nu s-ar fi întâmplat

Cu toate acestea, parlamentarii la mâna cărora stă modificarea Constituției în sensul eliminării avizului parlamentului din procedura referitoare la percheziție, reținere și arestare preventivă au păreri împărțite față de oportunitatea unui astfel de demers.

„PDL a propus de acum un an și mai bine printr-un proiect de modificare a Constituției eliminarea acestui tip de imunitate. Dacă acest proiect ar fi fost adoptat, dacă opoziția ar fi venit măcar să-l discute, nici cazul Boldea nu s-ar fi întâmplat. Acest proiect este o inițiativă de care România are nevoie”, a declarat vicepreședintele PDL Sever Voinescu.

De aceeași părere este și președintele PC, Daniel Constantin, care consideră însă că proiectul de revizuire a Constituției ar trebui adoptat, însă doar după alegerile parlamentare, când USL va avea majoritate. „Suntem deschiși la subiectul ridicării imunității parlamentare, dar niciodată nu am fost chemați la discuții în acest sens și oricum nu am participa pentru că vremea dialogului a trecut. Acum, noi trebuie să punem în practică acest lucru după alegerile din toamnă”, a declarat, pentru gândul, Daniel Constantin, care a apreciat că această problemă trebuia rezolvată de mai mult timp.

„Traian Băsescu a avut opt ani la dispoziție ca să schimbe ceva și nu a făcut nimic. Această perioadă arată foarte mult în ce stadiu a adus Băsescu justiția din România”, a spuspreședintele PC.

Frunda: Constituția nu este o haină ruptă pe care s-o cârpești când vrei

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda susține însă că nu ar fi niciodată de acord cu eliminarea imunității parlamentare, în sensul că un deputat sau senator ar putea fi supus percheziției, reținerii sau arestării preventive fără aprobarea Parlamentului.

„Nu cred că e nevoie de așa ceva. Aprobarea Parlamentului este necesară pentru a preveni abuzurile puterii. Constituția nu este o haină ruptă pe care s-o cârpești când vrei”, a declarat Frunda, pentru gândul, adăugând că o astfel de modificare a Constituție este una abuzivă.

Referitor la cazul deputatului Mihail Boldea, senatorul UDMR consideră că este o greșeală a celor de la DIICOT că nu au acționat mai repede, fiind necesară o interdicție de a părăsi țara în timp util.

Crin Antonescu: Foarte mulți pedeliști vor părăsi țara în perioada următoare

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, pentru gândul, că legătura care se face între „episodul Boldea” și modificarea Constituției este una demagogică.

„Modificarea Constituției este o chestiune care trebuie analizată juridic și politic serios. Sunt pentru o formulă care să nu obstrucționeze sau să întârzie în niciun fel operațiunile judiciare atunci când ele sunt suficient de bine argumentate în fața unui judecător. Pe de altă parte trebuie văzute garanțiile care trebuie date pentru ca o asemenea operațiune să nu fie folosită în scop politic pentru a împiedica anumiți parlamentari să se exprime la vot”, a precizat Antonescu, care a adăugat că o eventuală modificare a Constituției va avea loc după alegerile parlamentare.

Liberalul susține că legătura care se face între fuga lui Boldea și modificarea Constituției este una „absolut demagogică”.

„Acest partid din care infractorii au început să fugă, mă refer la PDL, au început să fugă în timp ce ei sunt la putere ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru promovarea unor asemenea oameni în politică. Ceea ce văd că uită și doamna Macovei și domnul Voinescu este că dacă nu intervenea Opoziția majoritatea actuală nici măcar nu era în stare să dea votul pentru autorizarea arestării”, a susținut liderul PNL.

El i-a atacat pe democrat-liberali susținând că în PDL sunt „nenumărați infractori și demagogi”

Antonescu a respins și teoria potrivit potrivit căreia Parlamentul este de vină pentru plecarea din țară a lui Boldea.

„Pe cazul Boldea am văzut că nu se blochează nicio justiție, azi au făcut cererea și a doua zi s-a dat aprobarea la Parlament. Faptul că oameni care îl monitorizează pe domnul Boldea și activitățile sale de șase ani de zile nu au fost în stare să ia deciziile la timp nu este de pus în spinarea Parlamentului. În tot acest mecanism este o hibă, dar se pare că aceasta nu este la Parlament”, susține Antonescu.

Liberalul a adăugat că „procurorii ar trebui să-și facă datoria mai bine și la timp”, deoarece există foarte multe cazuri despre care nu s-a mai auzit nimic de ani de zile.

„Legăturile cu Interpolul și Europolul trebuie strânse pentru că probabil vor fi foarte mulți pedeliști care în perioada următoarea o să părăsească țara înainte de a se supune judecății”, a fost mesajul lui Antonescu.

Ion Iliescu: Trebuie spus clar în ce constă imunitatea parlamentară

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, susține că trebuie prevăzut clar în ce constă imunitatea parlamentară.

„Trebuie să vedem care este practica juridică europeană în ceea ce privește imunitatea parlamentarilor. Justiția nu trebuie împiedicată să își facă datoria. Parlamentarul nu este apărat de Constituție de fapte care contravin legii. Nu este obligatoriu să fie scoasă această prevedere din Constituție, se poate discuta. Se poate completa cu o lege de explicitare a acestor chestiuni, în ce constă această imunitate parlamentară și că asta nu-l scutește când este vorba de fapte penale”, a declarat Iliescu.

Social-democratul a precizat că nu Constituția a făcut posibilă plecarea din țară a deputatului Boldea. „Trebuiau să ia măsurile preventive pentru a face imposibilă fuga”, a adăugat Iliescu.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Vaccinare obligatorie în România? Anunțul care zguduie toată țara. Ce se pregătește
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...