CCR a respins sesizările PNL și USR privind înființarea comisiei Iordache

Redactor:
Liviu Dadacus
CCR a respins sesizările PNL și USR privind înființarea comisiei Iordache
Detalii pe Gândul.

La finalul lunii noiembrie, președintele PNL Ludovic Orban anunța că formațiunea sa va ataca la CCR modificările aduse Regulamentului Comisiei speciale pentru legile justiției, prin care se instituie posibilitatea ca acest for să poată modifica și completa toate actele normative cu incidență asupra justiției.

În luna noiembrie, Parlamentul a adoptat o Hotărâre prin care modifică Hotărârea inițială privind înființarea Comisiei speciale pentru legile justiției, la cererea președintelui acestui for, Florin Iordache.

Astfel, Florin Iordache a propus modificarea Hotărârii Parlamentului prin care s-a înființat Comisia și includerea următorului articol: „examinarea, modificarea și completarea, după caz, a tuturor actelor normative cu incidență asupra justiției, în vederea reformării sistemului judiciar, aflate în procedură parlamentară, precum și a celor ce urmează a intra în procedură parlamentară pe toată perioada desfășurării activității Comisiei și care vor fi transmise acesteia”.

Iordache și-a argumentat solicitarea invocând „importanța modificărilor care țin de structura sistemului legislativ în domeniul justiției, printre acestea numărându-se Inspecția Judiciară și Direcția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de judecători și procurori”.

O sesizare similară cu cea a PNL a fost depusă și de Uniunea Salvați România. „Sesizarea USR arată că PSD-ALDE a acordat comisiei speciale atribuții ilegale, care potrivit Regulamentului celor două Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere și de adoptare a modificărilor legilor Justiției”, anunțaUSR.

Comisia specială pentru Legile Justiției a trimis spre vot în plen, până acum, Legea care modifică legea de funcționare a ANI, modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistraților, modificare a legilor nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și 317/2004 privind CSM.

Inchide