Ceartă în Senat după ce Strada Liviu Rebreanu din Miercurea Ciuc a fost rebotezată „Vorosmarty Mihaly”. Ce spune Marko Bela

Redactor:
Raul Florea
Ceartă în Senat după ce Strada Liviu Rebreanu din Miercurea Ciuc a fost rebotezată „Vorosmarty Mihaly”. Ce spune Marko Bela
Numele străzilor din localitățile transilvănene este noul subiect de dispută în Senatul României. O inițiativă legislativă menită să ia puterea autorităților locale de a modifica denumirea arterelor din orașe i-a pus, miercuri, față în față pe parlamentarii UDMR și cei ai opoziției, disputa lăsându-se cu scântei.

Numele străzilor din localitățile transilvănene este noulsubiect de dispută în Senatul României. O inițiativă legislativămenită să ia puterea autorităților locale de a modifica denumireaarterelor din orașe i-a pus, miercuri, față în față peparlamentarii UDMR și cei ai opoziției, disputa lăsându-se cuscântei.
Senatorii PSD, care propun înființarea unei comisii naționale curolul de a filtra propunerile de schimbare a numelor de străzi șibulevarde au plecat de la o decizie controversată a consilierilorlocali din Miercurea Ciuc. Reprezentanții locali ai harghitenilorau decis la finalul anului trecut că una dintre arterele centraleale orașului trebuie să-și schimbe denumirea din Strada LiviuRebreanu în Strada Vorosmarty Mihaly. „Este de neacceptat faptul căse schimbă numele scriitorilor români cu cei maghiari, pe criteriulcă în anumite zone ungurii sunt majoritari”, a lansat ataculpesedistul Dan Șova, susținut de liberalul Puiu Hașotti, care aadus în discuție libertatea prea amplă de decizie pe care o auautoritățile locale: „Poate că celor de la Scornicești le vineideea să denumească o stradă „Nicolae Ceaușescu””.
Nu de aceeași părere au fost însă reprezentanții UDMR.VicepremierulMarko Bela a fost cel care a dat replica opoziției. „Poate nuștiați, dar primul volum de povestiri al lui Liviu Rebreanu a fostscris și publicat în limba maghiară. Acesta este spiritulArdealului. Vorosmarty Mihaly a fost unul dintre cei mai mari poețiai maghiarilor din secolul al XIX-lea. Corect și normal ar fi săavem și străzi cu numele lui Liviu Rebreanu și străzi cu numele luiVorosmarty”, a declarat, în plen, Marko Bela, adăugând căînființarea la nivel central a unei comisii compuse din specialiștiîn istorie, etnografie și lingvistică contravine principiuluidescentralizării: „Ce probleme au colegii din Călărași sauConstanța, Craiova cu denumirile de străzi privind unelepersonalități de altă naționalitate decât cea română? Eu am înțelescă, indiferent de maghiarii care sunt în această țară, dorim săconstruim un stat descentralizat, că vrem să lăsăm deciziile peseama administrației locale. În acest proiect se încearcă ocentralizare enormă a unor decizii, eu nici nu cred că o comisienațională ar putea să facă față la așa ceva. Nici în anii 90 nu amfăcut așa ceva”.

Controversa nu s-a încheiat însă o dată cu finalizareadezbaterilor. Votul prin care inițiativa Liei Olguța Vasilescu afost aprobată de Senat a iscat alte discuții aprinse, întrucât aavut loc după depășirea timpului de lucru, chiar în momentul încare o parte dintre reprezentanții puterii părăseau sala. În timpulprotestului senatorului PDL Dumitru Oprea, proiectul era declaratadoptat cu 38 de voturi pentru, două abțineri și trei voturiîmpotrivă, democrat-liberalii și UDMR-iștii fiind puși în fațafaptului împlinit. Pentru a intra în vigoare, proiectul va aveanevoie și de aprobarea deputaților.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide