Ceaușescu reales – 41 la sută dintre români ar vota cu el dacă ar fi azi alegeri prezidențiale

Redactor:
Marian Sultănoiu
Ceaușescu reales – 41 la sută dintre români ar vota cu el dacă ar fi azi alegeri prezidențiale
Un sondaj IRES, realizat în perioada 21 - 23 iulie, arată că românii sunt foarte interesați de tot ceea ce are legătură cu trecutul sau prezentul familiei Ceaușescu

Un nou sondaj IRES, realizat în perioada 21 – 23 iulie, arată căromânii sunt foarte interesați de tot ceea ce are legătură cutrecutul sau prezentul familiei Ceaușescu. Astfel, 87 la sutădintre ei spun că sunt la curent cu deshumarea Ceușeștilor, 59 deprocente susținând că nu s-au îndoit nicio clipă de faptul că, ceidoi, erau îngropați în cimitirul Ghencea.

• La 20 de ani de la executareasa, la Târgoviște, Nicoale Ceaușescu împarte în două populațiaRomâniei. Aproape 50 la sută dintre ei (49 de procente, mai exact)spun că a fost un președinte bun, 71 la sută susțin că nu și-ameritat soarta, iar 84 dintre ei nu l-ar fi condamnat la moartedacă ar fi făcut parte din completul de judecată, aceștia susținândcă fostul dictator nu a avut parte de un proces corect. Interesanteste că 68 la sută dintre conaționali susțin că ar trebui pedepsițitocmai cei care l-au condamnat la moarte pe Nicolae Ceaușescu.

Românii spun că trăiau mai bine în comunism și vorbescfrumos despre acea perioadă

Imaginea fostului dictator pare atât de luminoasă acum, privindrestrospectiv lucrurile, pe fondul situației economice actuale,despre care românii nu au o părere bună. Astfel, 63 la sută dintreei susțin că trăiau mai bine în comunism, față de 23 de procentecare spun că trăiau mai rău, 9 la sută aflându-se, spun ei, înaceeași situație. În familie, românii vorbesc mai mult de binedecât de rău despre perioada dinainte de 1989, 57 la sută dintre eiconsiderând că era mai bine atunci decât astăzi.

„Partidele comuniste nu ar trebui interzise prinlege”

Și dacă despre Ceaușescu și epoca sa, respondenți au o părerebună, nici despre partidele comuniste n-au o părere prea rea. 57 lasută dintre ei sunt de părere că acestea nu ar trebui interziseprin lege, iar în ceea ce privește ideologia, 68 la sută sunt depărere că regimul comunist a fost o idee bună, dar aplicatăgreșit.

Ceaușescu, un contracandidat serios pentruCotroceni

Ca un corolar al acestei viziuni asupra comunismului și a”Epocii Ceaușescu”, 41 la sută dintre români l-ar vota astăzi peCeaușescu pentru Cotroceni, dacă ar mai fi posibil acest lucru. Cuun amendament: să nu mai fie însoțit de Elena Ceaușescu, desprecare respondenții, în proporție de 67 la sută spun că a fost unconducător rău.

Vasile Dâncu: 80 la sută dintre absolvenții de liceu vorsă plece

Președintele IRES, Vasile Dâncu, analizând cifrele sondajului:”Datele nu arată că oamenii au luat-o razna, ci mai degrabă cătrăim o criză de identitate a poporului român. Lipsa unui proiectnațional, lipsa unor repere care să dirijeze evoluția României spreceva îi face pe oameni să caute repere în trecut”. Dâncu mai spunecă, cea mai plauzibilă explicație este „opțiunea unor tineri pentruo valorizare pozitivă a figurilor trecutului”. „Crizele deidentitate sunt asociate cu adevarate tulburări de conștiință alepopoarelor. Sunt aproape 90% dintre români care spun că lucrurilemerg într-o direcție greșită și, dintre absolvenții de liceu,aproape 80% își văd viitorul în emigrație, undeva departe de loculîn care sunt acum, într-un viitor cețos, fără determinări concrete.Sunt doar o parte din reperele unei stări de anomie sau crize deidentitate pe care le resimțim în multe din judecățile pe care lefacem”, mai spune Vasile Dâncu. El susține, de asemenea, că aiciapare și o degringoladă politică legată de mobilizarea exclușilor,a electoratului dependent care se plimbă mereu spre cei care deținputerea. „În 2005, Traian Băsescu a preluat acest electorat de laIliescu, iar acum acest electorat se întoarce înapoi, după ceTraian Băsescu le taie pensiile și pare clar că partidul său vapierde următoarele alegeri”, conchide președintele IRES.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Se dau BANI pentru români! Suma e INCREDIBILĂ. Intră direct pe card
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal! Au dat deja sute de milioane...
LOCKDOWN după alegeri în România? Alexandru Rafila, ANUNȚ ȘOC! Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Florin Ristei, părere sinceră despre Delia, Mihai Bendeac și Cheloo: „Nu-ți trebuie prea multă carte...
×
Inchide