Cezar Preda: Unul care spunea „pleacă, piticule, de aici” e în primii zece pe moțiunea lui Boc

Cezar Preda: Unul care spunea pleacă, piticule, de aici e în primii zece pe moțiunea lui Boc
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 09:23

Cezar Preda declară, într-un interviu pentru Mediafax, că unlider județean ce i-a spus lui Boc „pleacă, piticule, de aici,lasă-ne dracului în pace” era apoi între primii zece semnatari aimoțiunii acestuia și a criticat prestația lui Emil Boc ca șef alGuvernului, care nu are curaj să ia singur decizii

„Una este să vezi un șef de organizație care spune, când am fosttoți la Vila Lac: «Pleacă, piticule, de aici, lasă-ne dracului înpace» și pe urmă să-l văd în primele zece semnături în susținerealui Emil Boc, pe considerentul «domn’e, nu vreau să mă cert cupreședintele»”, a spus vicepreședintele PDL Cezar Preda vorbinddespre situația din partid.

El consideră că nu se va schimba nimic dacă Emil Boc va rămânepreședinte al PDL și după Convenția Națională din 14 mai și aapreciat că partidul ar avea nevoie de un om care să judece cumintea lui.

„Dacă eu guvernez România din 2008 până în 2011 și eu ca Guvernnu am dat niciun exemplu, unu de incompetență, înseamnă că eu am oproblemă la decizie și asta îi reproșez eu lui Emil Boc. Și de astacred eu că nu poate să fie bun nici de președinte în continuare șinici de premier. Nu are curajul și nu are puterea să ia o dată odecizie cu un subaltern din ce înseamnă Executiv, niciodată nu areputerea să vină el în fața partidului și să spună «Eu am decisasta, vă cer votul»”, a spus Cezar Preda.

Vicepreședintele PDL a precizat că el dorește „un conducătorcare și el are mintea lui, capul lui, gestionează România”. „Șivede că în Executiv, în tot ce înseamnă instituțiile acestuiExecutiv se întâmplă lucruri care nu merg bine, nu sunt explicatebine, ne fac rău și vine și spune, adună grupurile parlamentare,adună partidul și spune: «Am și eu evaluarea mea, a lui Emil Boc,primul-ministru al României, aici nu merge, vă rog să luați măsuri.Propun următoarele măsuri, aici nu merge, propun următoarelemăsuri»”, a explicat Preda.

Cezar Preda mai crede că de câțiva ani „s-a enclavizat”comunicarea președintelui Traian Băsescu cu partidul, comunicare cese limitează la „anumiți lideri”.

Preda susține, pe de altă parte, că Vasile Blaga a fostelementul necesar oricărui om care a ajuns într-o funcție mare, fiecă el s-a numit Emil Boc, fie că el s-a numit Traian Băsescu.

El este nemulțumit și de faptul că, mai ales din 2008 încoace,PDL a ajuns „să semene izbitor cu PSD-ul anilor 2002-2004, cubaroni locali, cu oameni care-și trag fonduri în județele lor și înorașele lor, oameni care-și numesc numai ei în fruntea ministeruluiși în secretariatul de stat și în agenții oamenii lor, pentru că eiau câștigat și ei au adus rezultate”, iar „tot ce fac în vătăfialor, în fieful lor, construiesc pentru a face bani și a câștigaalegerile, pentru a-și consolida puterea”.

Prezentăm integral interviul acordat de vicepreședintele PDLCezar Preda agenției Mediafax:

Reporter: Sunteți susținătorul domnului Vasile Blaga. Nu ațifăcut un secret din acest lucru. De ce credeți că Vasile Blaga arfi mai bun ca președinte al PDL decât Emil Boc?

Cezar Preda: Este o situație pentru mine puțin dificilă să intruîntr-un laborator intern când și Emil Boc și Vasile Blaga audeclarat că toate aceste chestiuni se fac în interiorul partiduluiși dezbaterile despre aceste moțiuni, despre viitorul partidului,în cel mai fericit caz vor fi prezentate de luni, când se prezintămoțiunea. Acesta este unul dintre subiectele pentru care m-ațiinvitat, am să încerc să vă dau niște răspunsuri sperând că nusupăr pe nimeni.

Că e Vasile Blaga, că era Sorin Frunzăverde, că era alt lidermarcant al PDL, eu cred că e nevoie de o schimbare la vârfulpartidului. Acum, nu știu dacă paradoxul acesta în care trăim îlînțelege toată lumea: Emil Boc este în continuare prim-ministru și,prin atitudinea noastră foarte tranșantă, a celor care susținemmoțiunea lui Vasile Blaga, nu prin faptul că îl susțin unii careacum două săptămâni îi dădeau cu șutul în fund și nu știau cum săfacă să plece din funcția de prim-ministru, dar acum toți suntsusținătorii lui. Noi l-am susținut pentru că nu voiam schimbări înGuvern până nu avem Convenția, 15 mai, după 15 mai ce hotărăștepartidul ce face – rămâne Emil Boc, rămâne, punem alt prim-ministrupolitic, punem, încercăm să-l punem, adică discutăm cu președintelesă nominalizăm altul sau un tehnocrat în înțelegere cupreședintele.

Iată, paradoxul face ca domnul Emil Boc să fie în continuareprim-ministru și noi să fim de fapt în tabăra care nu-l susținem peel ca și președinte de partid. De ce Vasile Blaga, de ce altcineva?Acum trebuie să înțelegeți că nu suntem nici noi pe altă lume și nune-am închis în noi spunându-ne unii la alții cât de buni suntem șicât de mari politicieni suntem și cât de mult bine facem României.Realitatea de pe stradă, de peste tot ne arată că nu suntem iubiți,că n-am luat niște măsuri populare, dar și acum consider că au fostnecesare, dar asta este, și atunci când în fața opiniei publice, înfața românilor, nu mai poți aduce niciun punct de credibilitate,trebuie să faci ceva. Și aici aș face o paranteză spunând că însășiașa-zisul conflict al meu cu domnul președinte (Traian Băsescu -n.r.), bine, eu nu pot să am conflict cu președintele României, daraceastă poziționare a mea, acum îmi dau seama că de fapt a fostgreșită. Eu nu trebuia să insist pentru ca Emil Boc să rămânăpremier.

Rep.: Ați insistat la un moment dat (ca Emil Boc să rămânăpremier – n.r.)?

C.P.: Da, am insistat foarte tare, ați văzut, am făcut șiafirmațiile acelea dure care l-au supărat pe președinte, că nu estecorect și românul nu va agrea chestiunea aceasta cu tehnocratulsperând ca PDL să crească apoi, dar îmi dau seama că mintea mea sausentimentalismul meu sau lipsa mea până la urmă de viziune globalăm-a dus într-un loc îngust. Eu am insistat, și nu numai eu, aicisunt mai mulți lideri ai PDL care nu am crezut în variantatehnocrat și, iată, am ajuns într-un loc îngust, încât nu suntemnici cal, nu suntem nici în căruță, nu suntem nici pe jos, suntemundeva unde lumea ne percepe nu numai cu niște măsuri care leafectează viața, dar ne percepe și ca oameni nehotărâți, oamenicare nu știu în ce direcție să o ia.

Și atunci, pe această construcție a moțiunilor pe care o avem înpartid, cred că susținerea mea către un alt contracandidat aldomnului Emil Boc este o chestiune, zic eu, corectă. Calitățile luiVasile Blaga, modul în care el e perceput de partid, mă ajută îndecizia, m-a ajutat în decizia mea. Vasile Blaga este un om căruianu trebuie să încerci acum, după 20 de ani de muncă în partid, să-igăsești defecte, pentru că mie mi se pare cea mai mare mizerie săai un om altruist, un om dedicat, un om loial partidului și atuncicând el își dorește ceva pentru partidul care l-a reprezentat atâttimp tu să încerci să-i găsești puncte slabe. Ați văzut, gen „aipierdut Primăria Capitalei”, asta este o mizerie pentru că lipsadorinței celor care l-au creditat să ducă mai departe ceea ce aconstruit Traian Băsescu, adică Adriean Videanu sau eventual LiviuNegoiuță, refuzul lor de a se înscrie în această bătălie a obligat,așa cum este firesc, ca președintele de organizație, în lipsa altuicandidat, să se bage în bătălie. Și nu a fost cazul lui VasileBlaga, a fost și cazul meu, a fost și cazul lui Berceanu, a fostcazul în peste 17 județe, unde președinții de organizații, chiardacă nu au câștigat, au fost nevoiți să se arunce în bătălie pentrucă oricum aduceam mai multe voturi decât partidul. Deci, era clarcă ei puteau să tragă partidul în sus. Nu înseamnă întotdeauna căpoți să și câștigi, iar eu, pe un scenariu pe care cred că îlagreează toată lumea sau îl înțelege toată lumea, vă spun că oricealtă canditatură în afara celor trei – cei doi au refuzat -, LiviuNegoiță și Videanu și Vasile Blaga, nimeni nu ar fi adus numărul devoturi și numărul de consilieri pe care i-a adus Vasile Blaga.

Deci, iată o chestiune care zic eu că nu poți să o arunci înfață unui asemenea lider. Pe urmă, meritele lui Vasile Blaga în totce am câștigat noi, toată lumea se laudă și premierul Emil Boc pebună dreptate că noi am câștigat alegerile, adică am căpătatîncrederea românilor din 2004 încoace, în fiecare bătălie. Da, dareu sincer vă spun, și aici nu am de ce să mă feresc, nu cred căvocea lui Emil Bopc ne-a condus în bătăliile electorale …

Rep.: Dar cine a fost?

C.P.: Ci vocea lui Vasile Blaga. El era cel care când făceamadunările în campanie și stabileam audio-conferința, el era celcare spunea cum să ne înscriem și ce să facem, el ne mobilizaadică…

Rep.: Adică, vreți să spuneți că Vasile Blaga era omul dinumbră?

C.P.: Nu era din umbră, tocmai asta este, Vasile Blaga n-a fostniciodată în umbră, Vasile Blaga a fost elementul necesar oricăruiom care a ajuns într-o funcție mare. Fie că el s-a numit Emil Boc,fie că el s-a numit Traian Băsescu. Eu nu pot să înțeleg de ce noivedem chestia asta și alții încearcă să o ascundă sub preș. Ăsta eadevărul, aceasta este realitatea. Traian Băsescu a fostîntotdeauna o locomotivă foarte puternică din 2000 pentru PDL,foarte puternică, ori tot ce a realizat Traian Băsescu a fostfoarte bun pentru partid, dar sprijinul partidului sau, până laurmă, echipa partidului care s-a aliniat în spatele lui TraianBăsescu a fost o echipă fără cusur, o echipă unită, pentru căaltfel nu obțineam rezultatele, indiferent cât de bun ar fi fostTraian Băsescu sau s-ar fi decuplat, în zona Traian Băsescu câștigași PDL pierdea, dacă n-ar fi fost o chestiune de echipă, decamaraderie.

Traian Băsescu a fost pentru mine, de când îl cunosc eu, de cândam intrat în politică – eu am intrat în 2000, cu el odată -, adicăel m-a motivat, el a fost omul pentru care am intrat în politică,m-a motivat și am crezut tot timpul că suntem o echipă, suntemparteneri. N-am avut altă relație decât de colegi, de oameni careavem un obiectiv și mergem…

Rep.: Spuneți că au fost persoane care i-au găsit puncte slabelui Vasile Blaga și au arătat că, uite, ai pierdut cursa pentruPrimărie. Care sunt aceste persoane și cine se teme de fapt deVasile Blaga?

C.P.: Să vă spun un lucru: în general, construcțiile acestea denegativitate asupra unei persoane nu poartă un nume. Ele se fac înRomânia de 20 de ani, mai ales în mediile dumneavoastră ele sunttransmise de către no-name-ii din partid care nu vor să spună înspațiul public, și atunci se construiește și se țese cu presiuneacaracteristică. Foarte puțini oameni din politica românească, eu măînscriu printre cei care fără modestie spun lucrurile pe nume, euspun ce cred și poate asta mă face mai vulnerabil, pentru că suntprevizibil. În chestiunea lui Vasile Blaga este o construcție carese face, nu știu dacă neapărat numai din interiorul partidului.

Aș vrea să vă dau un alt exemplu de o altă construcție, faimosulBVB (Blaga-Videanu-Berceanu – n.r.) este o construcție de îndoială,adică Blaga-Videanu-Berceanu, care pur și simplu a prins foartebine în public, a fost cu o tenacitate construită astfel încât puianatemă pe niște oameni care până la urmă sunt niște colegi de-ainoștri, nu s-a demonstrat niciodată până acum că ei ar fi încălcatîn vreun fel legea, însă construcția acestor oameni prin atribuirealor a unor chestiuni nedovedite niciodată i-a făcut să se aduneîntr-un triunghi, ca să spun așa cu ghilimele, negativ. Nu știudacă numai din interiorul partidului a fost construită, din luptaasta dintre generații, însă vă pot spune o chestiune în premierăcât de periculoasă este o asemenea construcție atunci când vrei săschimbi generațiile între timp. Eu nu fac parte din generația lor.Eu nu am venit în 1991, eu am venit în 2000. (…)

Revin la pericolul care se naște din această dorință de aschimba generațiile. PSD a făcut chestia asta, s-au bucurat enormcând au schimbat Mitrea-Dan Ioan Popescu, Năstase, toată gardaveche și au venit acum înfloriți cu o nouă generație prin congresedemocratice și foarte bucuroși. E, atât de bucuroși sunt că stau înopoziție din 2004 și vor mai sta vreo șapte ani. Noi trebuie săînvățăm din chestia asta. Noi nu trebuie să încercăm să dăm la oparte, chiar prin Convenție și prin moțiuni, această dualitate careexistă acum, niște oameni fără de care partidul va pierde enorm,experiența lor, partea lor extraordinar de bună, spiritul lor pânăla urmă în interiorul partidului trebuie să rămână, noi nu trebuiesă facem greșelile care le-a făcut PSD.

Asta le-am transmis și, spun în premieră, mesajul meu pentru totceea ce înseamnă PDL la ora actuală: să nu facă greșeala asta,fiecare om e bun, fiecare om este colegul meu și de la el am ochestiune bună. Am văzut acum este ofensiva celor care foarte desdupă ce intră în ofensivă apar ca fiind certați cu legea, nu maicontează. Spiritul nostru de vedere, al PD înainte de a ne uni cuPNL, era un spirit aparte. De fapt, asta m-a și atras și, dacăîntrebați orice pedist vechi, ăsta era clue-ul partidului. Partidulăsta era un partid de spirit, un partid în care cel puțin din anul2000 am făcut gentleman agreement, că noi nu facem afaceri, iar celcare va periclita în interiorul partidului acest monolit alpartidului va pleca. Nu știu ce a făcut Radu Berceanu până în 2000,până am intrat eu, nu știu ce a făcut Adi Videanu până în 2000, dareu nu am ce să le reproșez din 2000 încoace, când Băsescu a spus căcine mai face afaceri directe pleacă, am pierdut atunci 120 deconsilieri locali, municipali, primari pentru că aveau legături deafaceri cu statul.

Eee, din 2004 a continuat această chestiune sub comanda luiTraian Băsescu. Traian Băsescu a spus ce spune societatea civilă căe eligibil pentru Parlamentul României, asta băgăm în Parlament. Șiau picat lideri ai PDL care erau consacrați, oameni care pemoralitatea descrisă de societatea civilă și am eliminat pe toatălumea, iarăși a fost bine. Aveam un spirit. În 2008 nu a mai făcutnimeni nimic.

Rep.: Ce s-a întâmplat în 2008?

C.P.: Noi ne unisem cu PNL, s-a considerat că e un partid marecare trebuie să adune și nu mai conta modul vechi de a facepolitică. Putem discuta în spiritul a ce vrea Convenția PDL din 14mai și cum se face politică. Uitați-vă, sunteți corespondent laParlamentul României, vă duceți, vedeți care e calitateaParlamentului? Ce am câștigat noi din 2008 prin acest votuninominal? Am câștigat foarte mult gel pe păr, am câștigat foartemult oameni care discută la mișto, care se țin numai de glume, carestau în spațiul public în tabloide. Nu asta este valoareaParlamentului.

Filtrul acesta, și președintele României a și spus aceasta, șianumiți lideri au spus-o, n-am mai avut un flitru corespunzător în2008 și ne-am transformat încet, încet. Din 2008 în 2011, cumcredeți dumneavoastră că percep eu această situație în momentul încare când în spațiul public se spune că PDL este cel mai coruptpartid in România? Că PDL, care în 2004 a venit cu Traian Băsescuîn spiritul acesta anticorupție, pe lupta împotriva corupției, aajuns în numai câțiva ani, mai ales din 2008 încoace, să semeneizbitor cu PSD-ul anilor 2002-2004, cu baroni locali, cu oamenicare-și trag fonduri în județele lor și în orașele lor, oamenicare-și numesc numai ei în fruntea ministerului și în secretariatulde stat și în agenții oamenii lor pentru că ei au câștigat și ei auadus rezultate. Și tot ce fac în vătăfia lor, în fieful lor,construiesc pentru a face bani și a câștiga alegerile, pentru a-șiconsolida puterea. Ăsta e partidul la care am ajuns. Iar lumea nevede așa, dar nu ne vede numai lumea, ne vedem și noi. Refuzăm săacceptăm acest lucru o parte din noi și atunci imediat intervine unzid. Intervin discuții și poziții pe care nu le-am întâlnit în zeceani, să fii bârfit, să fii înjurat, să fii ocolit, să fii până laurmă tăiat la fonduri, să fii evitat în discuții, să nu se uiteomul la tine, să se uite pe lângă tine. E o situație în PDL pe careo vedem și noi, nu numai lumea de afară. (…) Cetățenii așteaptăde la noi să vadă că ne crește performanța, capacitatea de agestiona România, pentru că alegerile într-un partid mai ales întimpul guvernării nu sunt o chestiune simplă, ci este atât decomplexă și atât de bine trebuie gestionată încât nu-ți poțipermite să faci numai niște jocuri de revoltă, în care spui, domn’efac și eu niște alegeri, rămâne ăla, rămânem toți cum am fost. Păi,cetățenii așteaptă de la noi o schimbare prin care să vadă că necrește performanța, capacitatea de a gestiona toate abilitățile pecare ni le-am asumat și să nu rămânem așa cum suntem.

În condițiile în care, vă spun sincer, rămânem așa cum suntem,să spunem domnul președinte Emil Boc rămâne președintelepartidului, sunt convins că nu se va schimba nimic.

Rep.: Există riscul scindării partidului în cazul în care arrămâne Emil Boc președinte?

C.P: Nu. Dezavantajul mare al echipei care s-a dus în jurulechipei lui Vasile Blaga și a lui Sorin Frunzăverde – eu, Videanu,Berceanu, mulți președinți de organizații, deputați, senatori -este unul foarte mare și echipa care s-a dus în jurul lui Emil Bocîl simte cel mai bine: noi nu putem pleca, indiferent dacă pierdem.Noi suntem PD-iști, oameni vechi care nu putem pleca din partid,noi nu am șantajat niciodată – luați echipa, luați și, uite poategreșesc când spun pediști, pentru că îi am alături și pe Boureanu,și pe Radu F. Alexandru, oameni verticali, dar vreau să vă spun căoamenii aceștia, care sunt în echipa aceasta, nicioadată nu și-aupus problema în condițiile în care pierdem, plecăm sau facem oschismă. Nu. Și ei știu, colegii noștri știu, că ăia pot să șipiardă. La ei e o problemă, pentru că noi niciodată nu am șantajatcu nimic. Noi nu i-am spus niciodată lui Emil Boc : „Noi amcâștigat, avem și noi atâția senatori și deputați, ne dai, dacă nu,plecăm din partid”. Nu am făcut asta niciodată. Eu nu am avutatitudinea asta, noi am înghițit în sec, am pierdut, continuăm.

Și oricum, dacă îmi dați voie, pentru că am intrat în niștemăruntaie, aș vrea să vă spun un lucru: 14-15 mai nu este decât oetapă, este o etapă intermediară, nu sunt alegerile partidului peurmătorii patru ani. Și asta am auzit-o la o discuție cu domnulpreședinte când am spus că oricum după alegerile din noiembrie 2012partidul trebuie să-și găsească drumul funcție de evaluările carese fac sau funcție de rezultate. Noi acum facem alegeri într-o zonăîn care nu putem cuantifica valoarea adusă, adăugată a partidului,nu suntem în urma unor alegeri în care să tragem o linie, în caresă spunem „tu ești bun”. Trăim din istoria lui 2008, noi ne lăudămacum în interiorul partidului cu ce rezultate am avut în 2008.Nimeni nu mai are o fotografie din 2011 aprilie. S-ar putea să fiejudețe care în 2008 să fi luat 38% și acum să aibă tot 38% pentrucă au știut să construiască în județ cu tenacitate, iar județe careîn 2008 au luat 40 % să aibă 30% acum. Deci, nu este o fotografiecare vine în urma unui vot exact. E de fapt o fotografie veche pecare eu încerc să o aduc în zona alegerilor din 14 mai pentru acosmetiza, într-un fel sau altul, partidul. Și aici iarăși îi daudreptate președintelui, deși nu-mi place să-i dau de prea multe oridreptate, pentru că nu chiar întotdeauna are dreptate, să nu credemvreodată că putem discuta despre PDL în spiritul conservăriianumitor perceptii în electorat. (…)

Sunt foate expuși colegii mei parlamenatri și, ați văzut, cândeste o moțiune, când este votarea unei legi, o ieșire din fronteste foarte repede taxată de dumneavoastră, ziariștii, și chiar denoi în partid.

Dacă eu guvernez România din 2008 până în 2011 și eu ca Guvernnu am dat niciun exemplu, unu de incompetență, înseamnă că eu am oproblemă la decizie și asta îi reproșez eu lui Emil Boc. Și de astacred eu că nu poate să fie bun nici de președinte în continuare șinici de premier. Nu are curajul și nu are puterea să ia o dată odecizie cu un subaltern din ce înseamnă Executiv, niciodată nu areputerea să vină el în fața partidului și să spună „Eu am decisasta, vă cer votul”. Nu.

Rep.: În toți anii aceștia?

C.P: În toți anii aceștia trei. Vii și spui: „Cum vreți voi,băieți, decideți voi și eu mă supun, eu întotdeauna ca președintede partid și ca premier am făcut numai ce ați zis voi, partidul”.Nu așa conducător îmi trebuie mie. Mie îmi trebuie un conducătorcare și el are mintea lui, capul lui, gestionează România, și vedecă în Executiv, în tot ce înseamnă instituțiile acestui Executiv seîntâmplă lucruri care nu merg bine, nu sunt explicate bine, ne facrău și vine și spune, adună grupurile parlamentare, adună partidulși spune: „Am și eu evaluarea mea, a lui Emil Boc, primul-ministrual României, aici nu merge, vă rog să luați măsuri. Propunurmătoarele măsuri, aici nu merge, propun următoarele măsuri”. Șiatunci vii și vezi dacă partidul te susține sau intră în contre cutine. Dar niciodată făcând chestia asta și așteptând numaipresiunea… Am văzut săptămâna trecută, deci eu să vin caprim-ministru și să-mi spună deputații „Domn’e, dă-l afară peministrul Educației”. Zice: „Să vedem să nu știu ce”. De ce ? Eclar că degeaba faci tu demersul ăsta dacă el nu simte caprim-ministru. Și dacă el nu simte ca prim-ministru problemele pecare le are în Executiv, toată percepția publică a întregiisocietăți românești se revarsă nu numai asupra lui Emil Boc, ciasupra întregului partid.

Rep.:Din ce spuneți dumneavostră, dacă nu câștigă Vasile Blagapreședinția partidului, echipa lui nu are de gând să plece dinpartid…

C.P.: Nici vorbă (să plece-n.r.).

Rep.:În cazul în care ar câștiga Vasile Blaga președinția, șefiapartidului, credeți că s-ar ajunge la o scindare? Cei care îlsusțin acum pe Emil Boc ar putea pleca, după părereadumneavoastră?

C.P.: Îmi pot permite să vorbesc despre echipa în care sunt acumîn interiorul partidului și am spus că nu pleacă. Nu-mi pot permitesă le citesc gândurile celorlalți, dar eu cred că nu vor pleca niciei dacă iubesc acest partid, dacă s-au atașat toți de acest partid.Una este să vezi un șef de organizație care spune, când am fosttoți la Vila Lac: „Pleacă piticule de aici, lasă-ne dracului înpace!” și pe urmă să-l văd în primele zece semnături în susținerealui Emil Boc, pe considerentul „domn’e, nu vreau să mă cert cupreședintele”. Nu știu dacă omul ăla iubește partidul atât de tareîn condițiile în care va ieși Vasile Blaga sau se va duce la VasileBlaga și va spune „eu pe tine te-am iubit de fapt și toatăorganizația să știi că cu tine a votat. Mi-a fost frică de ce-a zispreședintele și eu m-am dus și am semnat la Emil Boc”.

Sunt mulți care atunci când vorbești cu ei între patru ochi spunceva. Au semnat pentru Emil Boc, și este foarte corect și suntcolegii noștri și țin la ei, la toți, au semnat pentru Emil Bocminiștrii din Cabinet. Era normal până la urmă. Dar, miniștriitrebuie să plece acum o lună de zile în campanie pentru partid. Ecorect? Nu credeți că miniștrii trebuie să lucreze aici și să-șifacă treaba la sânge pentru România? Ce să spună miniștrii ăia înteritoriu? „Domn’e, știți, eu sunt prieten cu Emil Boc, dar nu suntprieten cu Vasile Blaga”. Este o chestiune care îi frământă, eu îivăd, vorbesc cu ei, cu miniștrii, și ei zic „Băi, suntem într-osituație… stăm la Palatul Victoria, ne ducem în teritoriu și cesă le spunem la ăia?”.

Eu voi propune organizației de Buzău ca amândouă moțiunile săfie acceptate, așa e corect. (…)

Rep.: Am înțeles că au fost unele nemulțumiri legate de faptulcă premierul Emil Boc s-a întâlnit la Vila Lac 1 cu o parte dintreparlamentarii PDL, susținătorii dânsului.

C.P.: Am auzit și eu. Acum, vă spun că atunci când a fost să neîntâlnim cu președinții de organizație, ne-am întâlnit la Vila Lacși, știți foarte bine, ați aflat, a venit și domnul președinte, amavut discuția asta. Acum, faptul că o parte dintre parlamentari seîntâlnesc cu premierul la Vila Lac, asta e treaba premierului. Darare în Modrogan un sediu foarte mare unde are și biroul domnieisale. Ne reîntâlnim tot în Modrogan, unde are Vasile Blaga birou.Cred că este suficient de mare Modroganul ca să ne întâlnim acolo.Dar, dacă domnia sa a considerat că la Vila Lac este mai atractiv,e problema domniei lui. Că se întâlnește cu o parte dintreparlamentari la Vila Lac, până la urmă e primul-ministru și caprim-ministru decide că aceea e locația unde să se întâlnească.Acum, ceea ce crede fiecare membru de partid e părerea lui. Dacă măîntrebați pe mine, corect cred că e să se întâlnească în Modrogan,acolo e sediul nostru, acolo stăm. L-am văzut și aseară (pe premier- n.r.) – „domn’e, eu nu discut probleme decât în interiorulpartidului și este o problemă a noastră internă”. Păi, dacă e oproblemă a noastră internă, trebuie să se desfășoare, până sedepune moțiunea, în Modrogan, acolo noi avem sediul. Dar până laurmă, face ce vrea.

Rep.: Recunoașteți faptul că spuneți lucrurilor pe nume, căsunteți mai direct și din punctul acesta de vedere v-ați atrasunele critici uneori. Credeți, după părerea dumneavoastră, căpreședintele Traian Băsescu se teme de Vasile Blaga, în cazul încare Vasile Blaga ar deveni președinte al partidului? Se teme că arputea pierde partidul?

C.P.: Părerea mea sinceră este că Traian Băsescu nu se teme denimic. Traian Băsescu nu are oameni sau instituții sau, până laurmă, formațiuni politice de care să se teamă. Un om care s-a călitîntr-o bătălie bătându-se cu toată lumea, un om care a fostsuspendat de clasa politică românească și a revenit în funcția depreședinte nu se teme de un om. Iar relația domniei sale cu VasileBlaga este una foarte corectă. Vreau să vă spun că și sprijinul pecare l-a dat către premier, care a debalansat puțin lupta aceasta,care nu mai e o luptă egală, e inegală când președintele Românieicare a rămas încă în percepția PD-ului factorul de echilibru șipromotorul acestui liant, acestui partid, a dezechilibrat acestlucru, însă îl înțeleg. Când îți iei un partener în 2004, pe EmilBoc, și îl duci în toate bătăliile și ți-a fost fidel, niciadversarii lui Traian Băsescu nu pot să nege o anumită conduităcorectă față de omul care ți-a stat alături. Îl bagi pe Emil Boc încea mai neagră perioadă a României, când orice om se sinucidepolitic, și după ce ți-ai făcut treaba cu el renunți la el. Dinpunctul ăsta de vedere, eu l-am înțeles pe președinte că a datsprijinul lui Emil Boc, mai mult decât ar fi fost Vasile Blaga. Darasta nu slăbește șansele lui Vasile Blaga. Vasile Blaga a fost șieste și acum partener cu Traian Băsescu. Dacă Vasile Blaga câștigă,toată echipa asta, echipa care va ieși în frunte cu Vasile Blaga,va fi partenerul lui Traian Băsescu. Orice om din partid nu poatesă-i reproșeze lui Traian Băsescu că nu l-a susținut pe Emil Boc șidin interiorul partidului așa cum l-a susținut să fie prim-ministrude atâtea ori.

Vasile Blaga este partenerul lui Traian Băsescu, noi suntempartenerii lui Traian Băsescu în reforma statului. Că ne certămnoi, că ne mai ciondănim, că ne mai trage de ureche, câteodată neși jignește, nicio problemă. Depinde cât de bărbat ești, cum poțisă-i răspunzi, care-i limita de bun simț pentru a-i răspunde unuipreședinte al României, vocabularul pe care-l folosești. Suntreplici care se dau, mici poziționări care se fac, și mergem maideparte. La anumite poziționări poate să se supere și mie nu-miconvine de multe ori ceea ce face Traian Băsescu, dar e treabadomniei sale, e responsabilitatea domniei sale. Cred că nicidomniei sale nu-i convin multe lucruri pe care le fac eu sau alțicolegi de-ai mei, dar e mai neproductiv când îi reproșăm noipreședintelui decât dacă ne reproșează președintele nouă (…)

Rep.: Ce aveți dumneavoastră să-i reproșați președintelui TraianBăsescu?

C.P.: Nu am ce să-i reproșez domnului președinte, pentru că nusunt eu în măsură să-i reproșez până la urmă modul domniei sale dea fi. Știți, e o vorbă: fiecare om se arată exact cum este șicomportamentul lui îl arată în fiecare zi cum este. Important esă-l cunoști, să-l simți, să vezi dacă ceea ce face are un sens.Poate și reacțiile mele, și nu numai ale mele, poate și alecelorlalți subalterni ai mei nu întotdeauna sunt cele mai bune,dacă ei cunosc corect ceea ce au de făcut.

Cred că lipsa asta de comunicare și faptul că s-a enclavizat decâțiva ani comunicarea președintelui numai cu anumiți lideri afăcut ca reacția altor lideri sau cu reprezentanți ai PDL să fie peo anumită problemă sau în afara problemei și atunci a stârnitmânie. Dacă era o comunicare mai corectă, mai largă, „domnule,ăsta-i obiectivul, așa facem, ești de acord, facem împreună”…Știți, aveam o colegă care a spus: „Băi, Cezare, hai totuși sămergem pe flerul președintelui”. Eu vreau să vă spun, cu toatădragostea pe care o am față de oricine, nu se merge în asemeneasituații numai cu fler. Trebuie și o chestiune de argumente foartesolide și cred că ori nu le-am avut eu, ori nu am avut răbdare săle văd, reacțiile au ieșit.

Rep.: Optați pentru schimbarea denumirii partidului și a sigleiPDL? Ar trebui să se renunțe la culoarea portocalie?

C.P.: Eu, dacă am fost membru al PD, am intrat în politică cutrandafirul ăsta și pe piept și în inimă și cu „Verde înrourat”.Asta este. Nu mai este reprezentantiv pentru spațiul de dreapta,pentru spațiul creștin-democrat popular în care suntem, cu toateacțiunile noastre politice și cu mesajul politic și cu doctrinanoastră politică. Trebuie schimbat și asta nu este o schimbare dedragul de a uita lumea PDL și să nu mai înjure PDL și să înjurealtceva, nu. Trebuie adaptate, iar chestiunea că prin modul în carea fost făcută legea partidelor când s-a făcut partidul din ’90încoace, faptul că noi n-am putut să trecem la partidul popularpentru că era luat de altcineva, de n-a auzit nimeni cine epartidul popular dare înscris la Tribunal și trebuie să cumperi unasemenea brand, ceea ce este o inerție, ne face pe noi acum săbâjbâim. Noi trebuia să trecem la Partidul Popular din moment încare am intrat la populari. Noi trebuie să fim populari și cu astabasta. Acum nu vedeți că toată lumea e liberală în țara asta:Uniunea Socială e liberală, Partidul Democrat e liberal. Mi se pareo chestie care pur și simpu a înnebunit lumea, numai de dragul de amai păstra unii de colo, unii de colo, să fie și la noi și la voi,în condițiile în care te superi pe unii să poți să treci de la voila noi, că suntem liberali. Pentru că avem și liberali, nu conteazăcă pleci de colo,colo pentru că, dom’ne, mă regăsesc.

PDL, Partidul Popular care va fi sau Partidul Popular Democratsau cum i-om zice, trebuie să fie clar, care-și definește prinmoțiunile care se prezintă orientarea clară. Și aici, am văzut căerați foarte curioasă de nume (numele moțiunii lui Blaga – n.r.),nu pot să vă dau numele, luni se va lansa, este o moțiune popularăa lui Vasile Blaga. Cred în schimbarea numelui, am văzut șichestiuni că nu e timpul, nu e momentul, e prea târziu.

Rep.: După dumneavoastră, e timpul, e momentul?

C.P.: Părerea mea personală este că este timpul, este tot timpulde pe lume când în fața cetățeanului te prezinți ca om credibil șicu măsuri credibile pe care cetățeanul le agreează. Nu contează cumte numești, el te vede bine, și un an e suficient să te duci lacetățean cu o echipă, cu un nume, cu un program de măsuri. Asta cuamânatul mi se pare iarăși o slăbiciune în a fi un partid hotărâtcare ia decizii.

Rep.: Spuneți că domnul Vasile Blaga își va lansa moțiunealuni.

C.P.: Și Emil Boc, tot luni.

Rep.: Și Emil Boc. Vor fi, bănuiesc, două lansări…

C.P.: Sper să nu o lanseze la Vila Lac, să o lanseze laModrogan.

Rep.: Vor fi separat?

C.P.: Uite, eu o să mă duc la lansarea moțiunii și la ei, să vădși eu, sunt colegii mei, sunt prietenii mei. Cum adică, să măîntâlnesc cu ei, să nu vorbească cu mine, să nu se uite la mine? Mise pare ciudat ce se întâmplă dar… asta e.

Rep.: Va fi o lansare cu baloane, cu veselie?

C.P.: Cât îl duce mintea pe fiecare.

Rep.: Dacă ați fi, domnule Cezar Preda, istoric sau scriitor șicineva v-ar spune să scrieți pe o pagină cum ați vedeadumneavoastră România în acești ani care au trecut și care au fostconduși de PDL, ce ați scrie?

C.P.: Aș scrie că – adică mă gândesc acum la cald – aș scrie căîn primul rând nu e o Românie pe care am visat-o eu când am intratîn politică. Nu e România la care am visat eu în 2004. Și trebuie,după ce îmi definesc această stare, să caut ca istoric de ce nu amajuns acolo unde voiam să ajungem. Ce s-a întâmplat, să iau filă defilă, zi de zi, ce m-a împiedicat pe mine ca toate gândurile mele,tot ce am crezut eu pentru români ca să fie mai bine, să trăiascămai bine, să ducă România în 2012, de ce nu am putut să o fac?Bine, va avea un capitol istoric și criza europeană, mondială, dareu m-aș duce mult și aș analiza aici ce am făcut bine și ce amfăcut rău, cum ne-am transformat noi. Aici aș scrie cum am evoluateu, de la un discipol al anticorupției, un om care mergeam cucrucea în mână, că după mine va veni în țara asta dreptatea șiadevărul, și să ajung să fiu perceput acum ca fiind cel mai coruptpartid din România. Un istoric ar avea de scris multe și acolotrebuie să pui nume, trebuie să pui date, trebuie să pui cifre.Cred că ar fi interesant ca să scriu odată de ce am ajuns aici șinu să ne ascundem în spatele unor fraze goale, șablonate, în limbajde lemn: criza, măsurile au fost extraordinare, dar nu ne-a înțelespopulația. Și acum vă nasc o întrebare, dumneavoastră ca ziarist,întrebați întotdeauna, și am văzut că este și subiect de glumă,când ieșim din criză, am văzut că se dă ceasul, că mai sunt 10secunde, 9 secunde, 7 secunde și am ieșit din recesiune.

Vă pun și eu o întrebare, deci inversăm puțin rolurile,dumneavoastră știți când am intrat în recesiune? Că întotdeaunacând ieși din ceva ai și momentul zero când intri în el. Vreau săvă spun că noi am intrat în recesiune din punct de vedere statisticcu mult timp înainte să simțiți dumneavoastră în buzunare, și vomieși din recesiune cu mult mai târziu decât o confirmă datelestatistice.

Rep.: Am văzut această modă în care politicienii pun întrebăriziariștilor. Ce-i determină?

C.P.: Și care-i problema? Am văzut mulți ziariști devenițipoliticieni, și invers. Am văzut orice politician care, hai să nuzic care se ratează, nu se ratează, renunță, își capătă așa,valențe de ziarist, vine, face talk-show-uri, prezintă ca imparțialsau ca mare analist politic, am văzut.

Rep.: Ați spus că pe acea pagină pe care veți scrie v-ațiîntreba de ce am ajuns aici?

C.P.: Da.

Rep.: De ce credeți dumneavoastră că am ajuns aici?

C.P.: Pentru că scara valorilor în România s-a întors. Pentru căceea ce am crezut eu valoare până la vârsta de 51 de ani că trebuiesă fie nu mai este. Acum nu mai ești valoros dacă ai muncit în țaraasta, dacă știi să faci ceva, ești valoros dacă duci o valiză, dacăpupi în fund pe cineva, dacă ai niște bani cu care poți să cumperivoturi, atunci devii valoros. Or, o asemenea valoare consacratăîntr-un stat nu poate să ducă decât la ceea ce se întâmplă.

Eu mă uit cu durere în suflet când stau de vorbă și întalk-show-uri cu oameni care nu au făcut nimic altceva în viațădecât politică. Cea mai grea întrebare care se poate naște întredoi politicieni este să-l întrebi pe unul ce știe să facă. Amînțeles, în politică ești tare, dar ce-ai făcut în viața ta, câtesalarii ai dat în viața ta cuiva, de câți oameni ai răspuns tu, decâte ori te-ai frământat dacă ai ce să duci acasă la copii, câteîmprumuturi ai luat la bancă și nu ai putut să le plătești într-oviață reală?

Sunt politicieni care sunt cum sunt și eu, care au venit dinviața reală. Eu am muncit până la 30 de ani, când a căzutcomunismul eu aveam 31 de ani, conduceam o secție de turnătorie,aveam sute de oameni, munceam în trei schimburi în foc continuu,dădeam salarii la oamenii ăia. Pe urmă m-am chinuit cu copiii mei,am stat într-o garsonieră închiriată, am muncit până am ajuns aiciși toată lumea, vezi tânărul de 25 de ani care vrea să aibă ce ameu la 51 de ani și este supărat că nu poate să facă la 25 de ani ceau făcut alții la 50 de ani. (…)

Rep.: Și în PDL au reușit persoanele care „au pupat în fund”,cum spuneți dumneavoastră, care au adus valize cu bani?

C.P.: Da, bineînțeles. Dar este în toate partidele, în toatepartidele se întâmplă chestia asta. Oameni care au știut să stea pelângă o persoană obținând ceea ce-și doreau. Și nu-i trebuiau operformanță sau o muncă în noroaie. Sunt foarte mulți oameni caresunt pe funcții acum în România care n-au văzut în viața lor ouliță și n-au dus niciodată în viața lor un fluturaș electoral pecare trebuia să-l explici țăranului, și s-au trezit miniștri, suntexemple pe care îi vedem cu toții.

(Înregistrări video din interviul cu Cezar Preda pot fi accesatepe www.mediafax.ro)

Emma Toader, [email protected]

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
RUSIA trimite o UNDĂ DE ȘOC la nivel mondial! Lumea, amenințată de o nouă formă...
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...