Chifu: Strategia de politică externă a Rusiei vizează reunificarea spațiului post-sovietic. Am revenit în plin război rece

Chifu: Strategia de politică externă a Rusiei vizează reunificarea spațiului post-sovietic. Am revenit în plin război rece
Publicat: 30/12/2012, 15:12
Actualizat: 30/12/2012, 23:32

Consilierul prezidențial Iulian Chifu afirmă, într-o analiză transmisă duminică MEDIAFAX, că obiectivul esențial al noii strategii de politică externă a Federației Ruse, publicată în această lună, este „reunificarea spațiului post-sovietic”, ceea ce înseamnă că „am revenit în plin război rece”.

„Federația Rusă a publicat din nou ambițiile pentru perioada următoare sub forma unei noi strategii de politică externă. Obiectivul esențial: refacerea Uniunii Sovietice. Mă rog, reunificarea spațiului post-sovietic. Am revenit în plin război rece, de parcă nimeni nu a învățat nimic. URSS s-a rupt pentru că era alcătuită din componente care nu acceptaseră niciodată să facă parte din același stat sovietic. Ba chiar și separatisme în Federația Rusă provin din aceeași sursă a păcatului originar”, afirmă consilierul președintelui Traian Băsescu pentru afaceri Strategice și securitate internațională.

Potrivit lui Chifu, „prin constrângere nu se poate dobândi nimic trainic”, el evidențiind în acest sens exemplele Republicii Moldova, Ucrainei și Transnistriei.

„Ucraina are nevoie și de componenta sa europeană. Ucraina nu poate fi constrânsă să devină membră a Uniunii Vamale sau să fie parte a proiectului militaro-strategic rus pos-sovietic. Kievul a trăit Imperiul și a trăit libertatea. Are nevoie de Occident și nici un conducător nu va putea înfrânge voința populară. Și o știe și Moscova, și Occidentul, și Kievul oficial că a pierdut alegerile recente și că opțiunea populației merge pe refuzul de a abandona independența în mâinile fostei metropole”, arată consilierul Chifu.

El consideră că jocul cu prețul la gaze sau cu constrângerile juridice în privința Republicii Moldova „riscă să se întoarcă împotriva Moscovei”. „Nici Republica Moldova nu mai poate fi constrânsă. Se pot utiliza pârghii, unii politicieni se pot îmbăta cu apă rece că lucrurile revin la modelul istoric cunoscut și dorit, dar lucrurile nu mai sunt așa. O majoritate largă dorește drumul spre Vest. Spre Uniunea Europeană. Iar jocul cu prețul la gaze sau cu constrângerile juridice riscă să se întoarcă împotriva Moscovei”, consideră Chifu.

Potrivit acestuia, inclusiv liderul comunist Vladimir Voronin știe că viitorul Republicii Moldova e la Vest, spre integrarea europeană. „Tentația incitării separatismelor și a manevrării politicienilor e greu de reluat astăzi când există un vot copleșitor cvasi-unanim pro-european în 2005, sub guvernarea comunistă. Restul sunt jocuri de imagine sau formule de atragere a sprijinului sau finanțărilor. Dar nici Voronin la Chișinău nu-și vrea răul poporului său și știe că viitorul e la Vest, spre integrarea europeană. Și nici un politician serios nu-și riscă viitorul în istorie pentru a fi calificat drept trădătorul care și-a îndepărtat țara de la perspectiva prosperității, modernității, securității”, consideră consilierul prezidențial.

De asemenea, el este de părre că „nici măcar Transnistria nu mai poate fi controlată pe deplin”. „În realitate, de ce ar fi nevoie de trupe multe și arme noi dacă lucrurile și voința oamenilor din regiunea separatistă ar fi clar manifestată și nu ar fi dubii sau chiar idei clare despre profitul pe care-l aduce revenirea la normalitate, la legalitate, la acorduri de finanțare transparente și fără condiții politice, la sprijin și acces la perspectivele europene care se întrevăd la Chișinău ?”, evidențiază Chifu.

Consilierul prezidențial argumentează și că în ultima vreme s-au acumulat mai multe dosare „complicate și de divergențe majore” ale Rusiei cu Occidentul.

„Dacă constrângerile aplicate la Chișinău sunt ilegitime și constituie linii roșii pentru România, pentru Uniunea Europeană, pentru NATO, pentru SUA, nu mai puțin importante sunt tot mai multe tematici în care Federația Rusă joacă propriile interese și riscă să se izoleze definitiv și de soluții, și de un rol în arena internațională. Primăvara arabă, Siria, Iran, ocuparea Georgiei, blocarea negocierilor în chestiunea nistreană, rolul nefast în dosarul Nagorno-Karabakh, toate se conjugă într-o acumulare majoră de teme în care poziția Rusiei e nerealistă în tentația de a-și maximiza obiective pe care nu le mai poate atinge astăzi. Mai mult, în conflictele înghețate, dar și în celelalte cazuri, Rusia se afirmă tot mai mult nu ca putere garantă, facilitator, mediator, ci ca actor în sine, cu propria agendă pe care dorește să o impună, dincolo de voința părților”, arată Chifu.

El adaugă că „acest tip de acțiune începe să coste, iar în anul 2013, dacă nu există o revizuire a acestei atitudini, va costa și mai mult”. „Și nu am vorbit aici despre situația internă din Federația Rusă sau despre suma de gesturi inamicale de o brutalitate nemaiîntâlnită de la Războiul Rece, la care Rusia a recurs până și în ultimele zile ale anului, cu legea anti-Magnițki”, concluzionează consilierul prezidențial.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură