Cine e Andreea Paul Vass, viitorul ministru al Economiei: imaginea tânără și neliniștită a cabinetului Ungureanu

Andreea Paul (Vass) a intrat în politică pe "filiera" europarlamentarului Theodor Stolojan.

Fosta consilieră pe probleme economice a lui Emil Boc, Andreea Paul (Vass), 33 de ani, propusă de PDL pentru funcția de ministru al Economiei, a intrat în politică pe „filiera” europarlamentarului Theodor Stolojan, la cabinetul căruia a fost consilieră timp de doi ani.

„Funcția de consilier la Parlamentul European m-a atras oarecum firesc. Voiam să văd cum funcționează mașinăria supranațională cu sediul la Bruxelles”, comentează Vass pe blogul ei.

În urmă cu câteva zile, Andreea Paul (Vass) a fost acuzată că s-ar afla în conflict de interese după ce a fost numită membru al comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a companiei Hidroelectrica, prin decizie a primului-ministru. În această calitate ea va avea acces prioritar, din timp, la mai multe informații legate de listarea companiei și va aproba, alături de ceilalți membri ai comitetului, atât prospectul final de ofertă publică anterior depunerii acestuia la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, cât și prețul de ofertă al acțiunilor nou-emise.

Cumnatul ei, Dan Paul, deține o firmă de brokeraj și este președinte al Asociației Brokerilor și membru în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București (BVB), unde ar urma să fie vândut un pachet de acțiuni al Hidroelectrica. La aceeași firmă de brokeraj a lucrat ca broker și Cristian Paul, soțul Andreei Paul (Vass).

Vass a respins acuzațiile privind un conflict de interese, susținând că prezența cumnatului ei la șefia asociației brokerilor nu generează conflict de interese, deoarece asta ar presupune ca „bătaia din aripi” a unui fluture în Marea Britanie să provoace uragan în California.

Anterior acestui scandal, în vara anului trecut, presa a scris că o firmă a părinților Andreei Paul (Vass) ar fi obținut contracte în comuna unde mama acesteia era membră a consiliului local, din partea PDL, un alt conflict de interese. Apoi au mai fost, în trecut, acuzații ale lui Teodor Paleologu, care a spus că aceasta ar fi făcut lobby pentru un investitor ce țintea reabilitarea Palatului Știrbey. „Nu am făcut lobby niciodată pentru proiectul Palatului Știrbey”, a replicat ea.

Cum se vede pe ea însăși:

– „Firește, puteam câștiga mult mai bine ajutându-mi părinții să conducă fabrica lor de mobilă. Iubesc însă prea mult cifrele ca să renunț”

– „Sunt o persoana entuziastă. Orice fac și îmi place, îl fac cum trebuie: sport, matematică, economie, iar mai nou politică. Nu-mi plac excesele, dar îmi place temeinicia. Și în profesie, și în viață. Cea din urmă se poate dovedi totuși extrem de agresivă pe alocuri. Din fericire, mă pot refugia oricând în sport”

– „Muntele, de pildă, este o adevărată lecție de viață. Nu poți să-l minți. Nu poți trișa: ai exact valoarea pe care o ai. Ești bun sau nu ești bun. Important e însă să faci lucrurile cu plăcere și să nu pretinzi că ești altceva. Nu simt neapărat nevoia să mă cațăr pe Everest. Mă pot simți la fel de bine odată ajunsă pe Dinții Morarului”

– „Cercetarea m-a învățat că hazardul favorizează numai o minte pregătită. Și, dinamică fiind, am considerat firesc să încerc să-mi transpun în practică ideile. Prin urmare, m-am angajat consilier la Președenție. Am prins repede gustul”

– „Funcția de consilier la Parlamentul European m-a atras oarecum firesc. Voiam să văd cum funcționează mașinăria supranațională cu sediul la Bruxelles. Experiența câștigată m-a făcut să înțeleg că >, profesioniștii și > nu au de ce să stea departe de politica și să-i lase pe alții să ia decizii care ne privesc pe toți. Prin urmare, am decis să mă implic în redactarea programului de guvernare al PDL”

– „Vreau să am o carieră politică dedicată celor care cred în aceleași valori ca și mine. Vreau să reușesc”

„Mă întorceam acasă pentru a alăpta la fiecare patru ore

A devenit mamă de mai bine de un an. A povestit despre experiența de după naștere inclusiv în declarații de presă, scrieMediafax. „M-am întors repede la serviciu și mă întorceam acasă pentru a alăpta. Legislația românească prevede acest drept al oricărei mame din România ca, de cel puțin două ori pe zi, câte o oră, să se întoarcă acasă pentru a alăpta. Mă întorceam acasă la fiecare patru ore pentru că bebița mea funcționa ca un ceas elvețian. Mă duceam acasă, alăptam, mă întorceam, dar programul meu era nu de opt ore, ci uneori de zece-unsprezece ore, în funcție de nevoile premierului în materie de consiliere economică”, declara Vass.

Vass înseamnă „fier” în limba maghiară

Este, pe de altă parte, cunoscută și pentru a se fi declarat fermă susținătoare a femeilor în politică și afaceri, propunând chiar instituirea unei cote minime de reprezentare a femeilor. Apoi, a decis să candideze pentru președinția Organizației de femei a PDL, arătând că poate întări organizația, aduce „prospețime” și „chiar Traian Băsescu vede o soluție în întărirea organizației de femei pentru a reforma partidul”.

Atunci, întrebată în legătură cu afirmația șefului statului de la Școala de vară a tinerilor PDL, respectiv să-și caute lider ca Margaret Thatcher, Andreea Paul Vass a spus că numele său de dinainte de căsători – Vass – înseamnă în limba maghiară „fier”.

„Sigur că da, ceea ce pare și mai amuzant este că numele meu de fată – Vass – înseamnă în limba maghiară «fier»”, a arătat Adreea Paul Vass, făcând trimitere la faptul că Margaret Thatcher era supranunită „Doamna de Fier”.

Două apartamente în București, un Mercedes și un Mitsubishi

Împreună cu soțul său are două apartamente în București și o casă de vacanță, deținută în cotă parte de 50%, după tatăl soțului. Ea are un Mitsubishi Outlander, iar soțul său un Mercedes, ambele din 2007. Deține tablouri și obiecte de artă cu o valoare estimată de 12.000 euro.

Deține acțiuni la Alro Slatina, BRD, SIF Banat Crișana, Transelectrica, Transgaz și Banca Transilvania care valorau în total în iunie anul trecut circa 90.000 de lei. Soțul ei are acțiuni la 34 de firme, printre care Biofarm, Broker Cluj, BVB, Fondul Proprietatea, Casa Alba Independenta SA, Conect Business Park, Romcontrol, SIF-uri.

În 2005 Andreea Vass a luat un credit de 200.000 lei, la Banca Transilvania, scadent în 2020.

Împreună cu soțul ei are nouă conturi deschise în bănci cu peste 100.000 de lei și circa 18.000 de euro, potrivit declarației de avere din iunie 2011.

Tema licenței la ASE: „Aplicarea teoriei haosului în previzionarea cursului de schimb”

Tema licenței în Economie și Afaceri Internaționale, la ASE, a fost „Aplicarea teoriei haosului in previzionarea cursului de schimb”

Din 2001 și până în 2008, Vass a urmat studii doctorale în economie internațională, la ASE, pe care le-a absolvit cu o lucrare pe tema „Analiza practicilor anticoncurențiale și derogatorii în contextul economiei globale”.

Între 2001 și 2009 a fost cercetător la Academia Română: Institutul de Economie Națională.

2001 – 2002 Studii aprofundate în Economie și Afaceri Europene: Dumping și antidumping. Teorii și practici internaționale comparate, Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE

În perioada 2007 – 2009 a fost consilier al europarlamentarului Theodor Stolojan.

Între 2005 și 2007 a fost consilier în cadrul Departamentul de Politici Economice și Sociale, Administrația Prezidențială

Din 2008 până în prezent este lector dr universitar și predă cursuri universitare și de masterat universitar, la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE.

Din 2009 și pâna în noiembrie 2010, Vass a fost consilier personal al premierului Emil Boc, iar din noiembrie 2010 și până în februarie 2011, a fost consilier de stat pe probleme economice al premierului Emil Boc.

Inchide