Cine e Stelian Fuia, viitorul ministru al Agriculturii: politicianul polivalent care i-a certat pe protestatari și l-a făcut „tembel” pe Ponta

Cine e Stelian Fuia, viitorul ministru al Agriculturii: politicianul polivalent care i-a certat pe protestatari și l-a făcut tembel pe Ponta
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 18/11/2013, 08:44

Propunerea PDL pentru Ministerul Agriculturii este deputatul și președintele PDL Călărași, Stelian Fuia.

Stelian Fuia este doctor în științe agricole, titlu obținut în 1999. În același an, a făcut cursuri de marketing și management la Harvard și la Universitatea Kellogg din Chicago. În prezent, el este președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

Deși se află pe unul dintre ultimele locuri în ceea ce privește prezența la ședințele Camerei și ale Comisiei pe care o prezidează (fiind prezent la doar 64% dintre ele), Stelian Fuia s-a remarcat prin numărul de legi propuse și varietatea acestora: agricultură, educație, sănătate, finanțe, urbanistică și altele.

Conform site-ului Camerei Deputaților, el a propus 59 de legi din 2008 încoace (locul 24 între deputați la acest capitol), printre care reducerea TVA la 12%, introducerea votului prin corespondență pentru cetățenii români din străinătate (aflată la comisii), dar și multe legi legate de agricultură.

Dintre acestea, majoritatea au fost respinse, retrase sau se află încă la comisii, una singură fiind aprobată (cea legată de Zona Metropolitană București).

I-A IRONIZAT PE PROTESTATARI ȘI L-A FĂCUT „TEMBEL” PE PONTA

Fuia s-a remarcat prin declarațiile virulente la adresa Opoziției, a presei, dar și a protestatarilor antiguvernamentali sau a subsecretarului de stat Raed Arafat.

Într-o postare pe site, Fuia sugerează faptul că, la Cluj, PNL a scos oamenii în stradă, să protesteze împotriva Guvernului și a președintelui. De asemenea, Fuia spune că protestatarii „apără cu îndârjire” sistemul medical, deși acesta este criticat vehement de toată lumea. „Nu se vrea schimbare și nici implicarea unor entități private. Bolnavi fiind, acești vajnici apărători medicali nu au apelat și ei vreodată la un stomatolog (care e privat) sau la un medic de famlie (tot privat)?”, se întreabă Fuia. El mai precizează că, în mandatul lui Raed Arafat, s-ar fi desființat serviciul de ambulanță public din Ilfov, iar bolnavii sunt serviți doar de ambulanțele private.

Stelian Fuia (al doilea din dreapta), alături de (în ordine): deputatul PDL Adrian Rădulescu, Sulfina Barbu, Gheorghe Flutur, Emil Boc și Valeriu Tabără

Tot pe site-ul său, Fuia ironizează moțiunea USL legată de comasarea alegerilor și spune că, susținând referendumul din Grecia, Victor Ponta dovedește „tembelism politic” sau „dorința perversă ca România să-și piardă stabilitatea”.

Într-o altă postare, el semnalează că se organizează licitații trucate la CJ Călărași.

De asemenea, în 2009, Fuia a susținut, în fața colegilor din Parlament, că mass-media ar trebui să-și înștiințeze cititorii despre partizanatul politic al patronilor lor, astfel încât cetățenii să reflecteze corect asupra informațiilor primite.

Fuia, care este și Șeful Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, susținea, într-un interviu din 2011, că România trebuie să negocieze „la sânge” cu UE în ceea ce privește politica agricolă.

Într-un interviu din 2011, Stelian Fuia spunea că agricultura este un domeniu de viitor pentru România, „dar trebuie pus punct concepției că munca în agricultură este un fel de pedeapsă pentru cine a picat BAC-ul, iar deștepții stau la birou, la oraș”.

De asemenea, el afirma că România are de recuperat o diferență de competitivitate față de Europa.

Fuia mai declara că, „pentru 2012, partidul are tot mai mare nevoie ca Guvernul să fie un motor electoral prin comunicare, nu prin pomeni electorale”.

AVERE ȘI INTERESE

Conform celei mai recente declarații de avere, din 14 iunie 2011, Fuia deține două terenuri în Călărași (unul agricol de 50 de hectare și unul intravilan de 2.187 mp, ambele în Călărași), ambele cumpărate.

De asemenea, Fuia deține o casă de 150 mp și un apartament de 65 mp în București, ambele cumpărate.

Fuia conduce un VW Passat, singura sa mașină, și nu deține alte bunuri, conform declarației de avere.

Fuia a declarat un venit anual de 52.893 de lei din indemnizația de deputat și de 51.250 de lei din activitatea de cercetător științific la Procera Agro. Soția sa este managerul firmei Procera Agro.

Conform declarației de interese, Fuia deține acțiuni la trei societăți comerciale: Synchem Agroindustries (100%) – ridicarea deșeurilor și resturilor, Procera Biofuels (0,012%) – industria alimentară și SC Fuia Management & Investments SRL (50%) – consultanță în marketing și management.

CV

Fuia s-a născut pe 1 ianuarie 1968 și a absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (1993), fiind de asemenea doctor în Științe Agricole (1999). Tot în 1999, a absolvit și două cursuri de specialitate în SUA: unul de marketing la Harvard și unul de management la Kellogg University din Chicago.

El a intrat în politică în 2004, devenind vicepreședinte al PD Călărași (funcție ocupată până în 2006). Apoi, a devenit secretar general al PD (2006-2007), prim-vicepreședinte al PD Călărași (2007-2008) și ulterior președinte (2008-prezent).

El este deputat din 2007, când i-a luat locul Adinei Vălean, soția lui Crin Antonescu, devenită europarlamentar.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mihai Bendeac, scandal cu Cătălin Măruță! „Mă duc la poliție. Nu mă mai…” Actorul a...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Incendiu de vegetație în Corbeanca! Mihai Gâdea a dat vestea în direct la Antena 3....
Israelul consideră Iranul o ameninţare globală şi ameninţă cu un atac militar
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Ce este „funny gas”, noul drog care face victime pe litoral. Avertismentul Agenției Naționale Antidrog
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Raed Arafat face anunțul momentului! Ce spune despre valul 4. Toți românii trebuie să știe
Schimbare MAJORĂ în Codul Rutier din cauza accidentelor? Toți șoferii români trebuie să afle ce...
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
Boala cumplită care seceră tot mai mulți români. Când trebuie să mergi de urgență la...
Ce ascunde Dana Budeanu. Relația specială pe care o are cu Jennifer Lopez. Legătura a...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...