Cine este Barna Csibi, extremistul maghiar care l-a „spânzurat” pe Avram Iancu și a provocat SCANDALUL DE ASEARĂ DIN PARLAMENT. Ce spun Laszlo Tokes și Kelemen Hunor

Redactor:
Adrian Popescu
De câțiva ani, radicalii maghiari tip Tokes Laszlo, Szasz Jeno, președintele Partidului Civic Maghiar, sau Izsak Balasz, șeful Consiliului Național Secuiesc sunt concurați tot mai serios de extremistul Barna Csibi, din Miercurea Ciuc, funcționar la Direcția Finanțelor Publice Harghita.

Scandalul de miercuri seara din Parlamentul României a pornit înmomentul în care opoziția, care-și pierduse interesul pentru obătălie deja pierdută (moțiunea de cenzură), a provocat o nouă temăde dezbatere: Parlamentul trebuie să dea un răspuns unei declarațiiprovocatoare și extremiste a premierului ungar ViktorOrban. Rând pe rând, reprezentanții opoziției, dar și uniide la PDL, au venit la microfon să vorbească despre noul subiect,tema glisând spre gestul unui extremist maghiar care l-a”spânzurat” pe Avram Iancu. Pesediștii și liberalii s-au indignat,reproșându-i lui Emil Boc că nu face nimic pentru a condamna astfelde gesturi șovine de frica „stăpânilor” săi maghiari.

Crin Antonescu a ridicat primul piatra: „Înnumele cui veniți dumneavoastră, domnule prim-ministru, cuideologii dumneavoastră, cu șmecherii dumneavoastră de toateculorile? În numele cui veniți atât de vesel aici? În numeleangajatorilor, al mediului de afaceri, al angajaților, alefigiei spânzurate a lui Avram Iancu, în legătură cu care nu vrețisă știți nimic și nu dați doi bani ca să nu supărați noul stăpân,care nu mai e Traian Băsescu, ci e Viktor Orban?”

  • Emil Boc: „M-a deranjat enorm gestul cuprivire la Avram Iancu făcut de 15 martie și consider că unasemenea gest nu trebuie să rămână netaxat, dar trebuie să fietaxat de către autoritățile statului, conform legii, și nu pe altecăi și pe alte modalități. Un asemenea gest, precum cel la adresalui Avram Iancu, a fost un gest de incitare la ură națională și, caatare, trebuie privit de autoritățile statului, care să-și facădatoria în consecință. De aici, de la aplicarea fermității, larespectarea Constituției cu privire la caracterul național, unitar,suveran al statului român – lucru care există în Constituție, nu sediscută, nu se negociază – la politicianismul ieftin promovat deunii lideri doar cu scopul electoral de moment, cred că ne-ademonstrat că, în România, liderii politici mai au mult de învățatdin ceea ce înseamnă maturitate, înțelepciune și decențăpolitică”.

Pe urmă politicienii români i-au făcut o nesperată reclamăextremistului respectiv. De pildă, deputatul PSD MirceaDușa a spus că, în Harghita, Barna Csibi„interzice” doi oameni: pe Mihai Eminescu și pe Mircea Dușa. Dacăde Eminescu a auzit toată lumea, dacă de Mircea Dușa, liderulgrupului parlamentar PSD din Camera Deputaților și fost prefect deHarghita, a mai auzit cineva, despre Barna Csibi, un personaj carede ani de zile se străduiește să intre în atenția opiniei publiceși a radicalilor „mari”, nu se știu prea multe lucruri.

Fața și profilulextremistului Barna Csibi

De câțiva ani, radicalii maghiari tip Tokes Laszlo, Szasz Jeno,președintele Partidului Civic Maghiar, sau Izsak Balasz, șefulConsiliului Național Secuiesc sunt concurați tot mai serios deextremistul Barna Csibi, din Miercurea Ciuc, funcționar la DirecțiaFinanțelor Publice Harghita.

  • În vârstă de 31 de ani, Csibi este cel care, anul trecut, îniulie, la Școala de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tușnad, îmbrăcatcu un tricou cu harta României fără Transilvania, l-a întâmpinat peTraian Băsescu – venit să-l întâlnească acolo pe premierul ungarOrban Viktor – cu o pancartă pe care scria „Domnule Băsescu,pașaportul vă rog!” Aceasta este însă doar una dintre multeleprovocări pe care Barna Csibi și le-a trecut în „palmares”, în urmacărora s-a ales doar cu două amenzi anulate de instanțele dejudecată, plus cu un dosar penal deschis în aprilie 2010 și aflatîncă în stadiul de cercetări la Parchetul TribunaluluiHarghita.

Primele sale „performanțe” extremiste datează de prin 2008: o”Constituție a Ținutului Secuiesc, stat suveran, independent,unitar și indivizibil” și înființarea, cu el pe post de „căpitan”,a unei trupe paramilitare botezate „Plutonul Secuiesc din cadrulbatalionului Vass Albert al Mișcării Garda Maghiară”, aceasta dinurmă scoasă în afara legii de autoritățile de la Budapesta dincauza caracterului său fascist.

  • A urmat, în 15 martie 2009, o nouă „ieșire la rampă” rămasăfără nicio urmare din partea autorităților: cu ocaziamanifestărilor de Ziua Maghiarilor de la Cluj-Napoca, flancat de”locotenenții” săi Szocs Tibor și Puskas Andras Miklos, „căpitanul”Barna a defilat în alaiul actualului ministru Cseke Attila, tustreiînbrăcați în geci cu însemnele SS și purtând o pancartă „ȚinutulSecuiesc nu e România!”

În același an 2009, de 1 Decembrie, alta: tot la Cluj-Napoca,împreună cu cinci acoliți, Csibi a tulburat desfășurareamanifestărilor de Ziua Națională a României, printr-o acțiuneprovocatoare de „comemorare” a unei grupări paramilitare maghiarecare, în 1918, s-a dedat la o serie de acțiuni înpotriva MariiUniri, inclusiv masacrarea mai multor români în zona VăiiDrăganului. Consecința: Barna și colegii săi au fost amendați depolițiști cu 50000 de lei, amenzi anulate însă, la scurt timp, deinstanța de judecată.

Primul dosar penal -scandalul „Să-ți fie rușine, iar ai cumpărat de laevrei!”

  • Un an mai târziu, la începutul lui aprilie 2010, lui BarnaCsibi i s-a întocmit și primul dosar penal, la parchetulTribunalului Harghita, sub acuzațiile de constituire a uneiorganizații cu caracter fascist, rasist și xenofob și instigare lala discriminare rasială. Motivul: împreună cu cei doi „locotenenți”amintiți mai înainte, a amplasat la intrarea în supermarketul”Kaufland”, prospăt deschis în Miercurea Ciuc, o pancartă cu „Să-țifie rușine, iar ai cumpărat de la evrei!”, identică acelora postateîn 1944, în Ungaria, în fața prăvăliilor evreilor. Anunțat deprocurori cu surle și trâmbițe, la momentul respectiv, dosarul nu aajuns încă sub ochii judecătorilor, aflându-se și acum în faza decercetări.

Barna Csibi n-a „șomat” nici în 2010: după amintitul episod cu”Domnule Băsescu, pașaportul vă rog!” din iulie 2010 de la TușnadBăi, și-a completat „palmaresul” cu o altă serie de acțiuni înacelași spirit: un proiect de HCL – hotărâre a Consiliului localMiercurea Ciuc – privind inscripționarea și cu caractere runice,din așa zisul alfabet secuiesc, a denumirii municipiului petăblițele de la intrările în localitate, proiect adoptat de edili,în frunte cu primarul Raduly Robert, dar anulat ulterior deinstanțe de judecată, în urma unei acțiuni în contenciosadministrativ inițiate de fostul prefect Constantin Strujan; unproiect de HCL pentru demolarea Monumentului Ostașului Necunoscutaflat în centrul municipiului Miercurea Ciuc, unde au locfestivitățile de Ziua Națională a României; un proiect de HCLpentru eliminarea denumirii în limba română a municipiuluiMiercurea Ciuc de pe indicatoarele de la intrările în localitate;proiect de HCL pentru schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescudin Miercurea Ciuc în „strada Attila”, pe motiv că Eminescu „a fostun xenofob și un hungarofob, fără nici o legătură cu MiercureaCiuc”. Primul dintre aceste proiecte a și fost adoptat de ediliidin Miercurea Ciuc, în frunte cu primarul udemerist Raduly Robert,fiind însă anulat ulterior de instanțele de judecată, iar celelalteau rămas deocamdată în stadiul de analiză, după ce presa centrală aînceput să-i ia la întrebări pe edilii din Miercurea Ciuc.

L-a „judecat” pe AvramIancu pentru „crime împotriva secuilor”– un nou dosarpenal

În fine, cea mai recentă provocare extremistă semnată BarnaCsibi s-a consumat în după-amiaza zilei de 14 martie 2011 în chipde „prefață” la sărbătorirea, a doua zi, a Zilei Maghiarilor:împreună cu cei doi „locotenenți” ai săi, Csibi a obținut de laprimărie o aprobare pentru o „acțiune de informare publică”,transformată apoi într-o „judecare” a lui Avram Iancu, „pentrucrime împotriva secuilor”, acesta – întruchipat de o păpușă decârpă – fiind apoi spânzurat în vecinătatea locului de joacă alunor copii. Urmare acestei noi provocări antiromânești, Barna șicolegii săi s-au ales cu un nou dosar penal, procurorii ParchetuluiTribunalului Harghita anunțând, miercuri, că s-au autosesizat, dupăce fapta a apărut în presă, și îi cercetează pe cei trei pentruinstigare la discriminare. Totodată, potrivit unor surse dinDirecția Finanțelor Publice Harghita, Barna Csibi a fost chemat,tot miercuri, în fața Comisiei de Disciplină din cadrulinstituției.

Tokes: „Mă surprinde,ăsta e stilul țărilor arabe”

Acțiunea provocatoare a lui Barna Csibi din 14 martie a.c. afost dezavuată formal de Tokes Laszlo, Kelemen Hunor&Co. „Măsurprinde, ăsta e stilul țărilor arabe. Această acțiune nu arenimic în comun cu tradițiile de sărbătorire ale maghiarilor,sărbătorile noastre nu se îndreaptă împotriva nimănui”, a declarateuroparlamentarul Tokes.

Hunor: Noi de fiecaredată am cerut respect pentru ziua noastră națională, asta e lipsăde respect”

„E regretabil dacă s-a întâmplat așa ceva, regretabil și lipsăde respect. Noi de fiecare dată am cerut respect pentru ziuanoastră națională, pentru tradițiile noastre, pentru sărbătorilenoastre, pentru valorile noastre. Și respectul trebuie să fiereciproc. Nu știu dacă a avut aprobare, dacă a fost aprobată deautorități, e o problemă”, a completat președintele UDMR, ministrulKelemen Hunor. În schimb, Szasz Jeno, liderul Partidului CivicMaghiar, a refuzat orice comentariu: „De ce mă întrebați pe mine?Întrebați-l pe primarul UDMR din Miercurea Ciuc, dl. Raduly Robert,care i-a dat aprobare, el știe cel mai bine cum și de ce”.

Raduly, primarul dinMiercurea Ciuc: „Ori e plătit, ori are probleme cucapul”

„Ori e plătit de cineva, nu știu de cine, să ne provoace, oriare probleme serioase cu capul. Oricum, e ultima dată că maiprimește o autorizație pentru acțiunile sale, cât mai sunt euprimar în Miercurea Ciuc, pentru că i-am aprobat un lucru și el afăcut altceva”, a venit răspunsul edilului Raduly Robert.

Inchide