Cine este Cătălin Baba, viitorul ministru al Educației: filiera clujeană

Cine este Cătălin Baba, viitorul ministru al Educației: filiera clujeană
Cătălin Baba este membru în consiliul de Administrație al SRTv și este vicepreședinte PDL Cluj.

Cătălin Baba, propunerea de ministru pentru portofoliul Educației, este un apropiat al fostului premier Emil Boc. Începând din 2004, este decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj, instituție unde Emil Boc a deținut funcția de lector universitar și unde preda cursuri privind sistemul politic românesc. În același timp, însă, Cătălin Baba a ocupat o serie de funcții importante în aparatul guvernamental.

A fost numit, în 2009, șef al Cancelariei primului ministru, iar după desființarea instituției a ocupat funcția de consilier de stat al premierului Boc. În octombrie 2009, a fost numit secretar de stat la ministerul Educației și a revenit, ulterior, cu aceeași funcție în aparatul de lucru al primului ministru. În primăvara lui 2011, s-a reîntors la Educație, în funcția de secretar de stat, cu misiunea de a coordona aplicare noii legi a Educației.

Cătălin Baba este membru în consiliul de Administrație al SRTv și este vicepreședinte PDL Cluj.

Acuzat că promovează nepotismul

Cătălin Baba a fost, inițial, unul dintre apropiații actualului rector al UBB, Andrei Marga, care l-a numit în 1997 propriul consilier după ce a ajuns ministru al Educației în guvernul CDR. În 2001, Cătălin Baba a fost purtător de cuvânt al UBB, susținut de rectorul Marga, dar, ulterior, relațiile dintre cei doi s-au deteriorat, astfel încât s-a ajuns ca Baba să fie acuzat de către conducerea UBB de fapte de corupție.

În 2009, după numirea lui Baba în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, Colegiul Senatului și Consiliul Academic al UBB au elaborat o declarație în care acesta era acuzat de nepotism.

„A încercat să-și promoveze fără justificare rudele în funcții didactice și a fost oprit de către Rectorat. S-a asociat cu fostul rector de la Universitatea «Bogdan Vodă» pentru a-i promova nepotul, acesta luându-i la doctorat soția. Și-a adus în Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării cumnatul, care este medic, cu care își scrie lucrările, acestea fiind de fapt lucrări din domeniul sănătății publice”, se preciza în comunicat.

De asemenea, conducerea UBB l-a acuzat pe Cătălin Baba că nu are lucrări de unic autor (articole, studii, recenzii etc), „puținele sale scrieri fiind în colaborare cu alți autori”.

„Deși norma didactică a lui Cătălin Baba cuprinde discipline din domeniul științelor politice și politicilor publice, el se ocupă de discipline de sănătate publică, calificarea sa fiind de medic veterinar”, se mai arăta în document.

Baba a mai fost acuzat de conducerea UBB și că, în anul 2005, când deținea funcția de decan al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a UBB, a solicitat o derogare de medie, astfel încât să fie acceptate unele candidaturi pentru mai multe posturi în facultate, printre persoanele vizate fiind și viitoarea sa soție, Alina Cherecheș.

Într-un alt comunicat al UBB din 2010, Cătălin Baba era acuzat că își folosește cumnatul pentru a-i suplini cursurile de Științe Politice, deși acesta este absolvent al Facultății de Medicină.

Avere

Potrivit declarației de avere de pe site-ul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Cătălin Baba are în concesiune un teren intravilan de 588 de metri pătrați în județul Cluj. Împreună cu soția sa, el mai deține un teren forestier de 3.500 de metri pătrați, tot în județul Cluj, dobândit în anul 2005. Potrivit declarației de avere, Baba nu deține o locuință și are un autoturism Dacia Super Nova din 2002. În 2010, el a deschis un cont în lei, în care are 20.000 RON, și unul în valută, în care sunt depuși 30.000 de euro. Totodată, el mai are un credit în valoare de 35.000 de euro, scadent în 2030.

În anul 2010, el a câștigat circa 52.000 de lei de la Universitatea „Babeș Bolyai”, aproape 30.000 de lei de la Ministerul Educației și 19.519 lei de la Secretariatul General al Guvernului. Totodată, el a câștigat 15.768 de lei în calitate de membru al consiliului de administrație al SRTv, venituri care au fost donate Fondului Solidaritatea. Soția lui, Alina Baba, a câștigat în jur de 10.000 de lei de la o societate comercială și 38.315 lei ca persoană fizică autorizată.

CV

Cătălin Baba, în vârstă de 45 de ani este licențiat al Facultății de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agricole și Facultatea de Științe Politice și Administrative de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj. Între 1995 și 1996, a fost preparator la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj. În 1996, a ocupat funcția de preparator la Facultatea de Științe Politice, iar în 2000, pe cea de lector. Și-a luat doctoratul în 2002, din 2003 este conferențiar doctor la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj, iar din 2004, decan. Între 2007 și 2008, a fost bursier Fullbright la Universitatea din Dellaware, SUA.

Între 1997 și 2000, Cătălin Baba a fost consilier al ministrului Educației. În anul 2009, Emil Boc l-a numit șef al Cancelariei primului ministru, după desființarea instituției Baba ocupând funcția de consilier de stat al premierului Boc. În octombrie 2009, a primit funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, pe care a ocupat-o până în iulie 2010. De la acea dată, el a fost secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, până în primăvara lui 2011, când a revenit la Ministerul Educației, în rolul de secretar de stat, pentru a coordona aplicarea noii legi a Educației.

Inchide