Cine i-a aranjat lui Traian Băsescu vizita în Statele Unite

Cine i-a aranjat lui Traian Băsescu vizita în Statele Unite
Președintele Traian Băsescu va face marți o vizită de lucru de o zi în Statele Unite, o întâlnire cu Barack Obama nefiind până în acest moment confirmată oficial

Președintele Traian Băsescu va face marți o vizită de lucru de o zi în Statele Unite, o întâlnire cu Barack Obama nefiind până în acest moment confirmată oficial nici de Palatul Cotroceni, nici de Casa Albă. În briefingul susținut la Washington, secretarul de presă al președintelui american a prezentat agenda acestuia nefăcând nicio referire la vizita șefului statului român. Nici presa americană nu menționează vreo întâlnire a celor doi șefi de stat. Publicația „The Hill” menționează doar o întâlnire cu vicepreședintele Joe Biden.

Ținută în mare secret până în ultimul moment, vizita-fulger a lui Băsescu în Statele Unite a fost pregătită intens de Cotroceni via MAE-MApN-SRI. „Este cea mai importantă întâlnire și vizită în Statele Unite. Se vor semna documente privind scutul antirachetă, dar și altele de importanță pentru securitatea în sud-estul Europei și orientul apropiat. În organizarea vizitei s-au implicat, în primul rând, Palatul Cotroceni, dar și Ministerul Apărării și George Maior (șeful SRI – n.r.)”, au declarat, pentru gândul, surse politice.

De la instalarea în fruntea Serviciului Român de Informații, George Maior a avut contacte puternice la nivel înalt cu oficialii americani. Parteneriatul strategic București-Washington a fost pe agenda a nu mai puțin de trei vizite, ultima în iunie anul acesta, pe care directorul SRI le-a făcut în Statele unite, de fiecare dată având întâlniri cu șefii CIA și FBI. De asemenea, de la instalarea sa în funcție, oficialii CIA și FBI au efectuat vizite de lucru în România.

În paralel cu lobby-ul făcut de Maior, terenul a fost pregătit de Externe și de Apărare. Vizita în SUA, din 27 iunie, a șefului SRI, a fost precedată alte două, una a delegației interministeriale MAE-MApN, condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu, între 3 și 6 iunie, iar cea de-a doua a secretarului de stat Doru Costea, la începutul lui mai.

Protocol redus

Vizita pe care o face președintele Traian Băsescu o efectuează în SUA este o vizită de lucru, aceasta fiind cea mai neînsemnată din punct de vedere al clasificărilor diplomatice. Spre deosebire de vizitele de stat sau de cele oficiale, vizitele de lucru sunt foarte scurte și presupun un protocol redus. În aceste cazuri, șeful statului nu este asteptat la aeroport de omologul său și nu are o primire cu onoruri la reședința acestuia, iar programul se axează pe convorbiri bilaterale

Pe scară diplomatică, vizitele de stat sunt cele mai importante, iar oaspeții beneficiază de cele mai inalte onoruri. La sosire, sunt întâmpinați de șeful statului gazdă sau de un reprezentant al acestuia, se intonează imnurile și se trece în revistă garda de onoare. La primire participă responsabili ai administrației și ambasadorii. În unele țări, primirile în cadrul vizitelor de stat se desfășoară la palatul prezidențial. Este cazul ultimei vizite făcute în Statele Unite de președintele Chinei Hu Jintao a cărui primire oficială a fost făcută la Casa Albă, cu toate onorurile. De asemenea, vizitele oficiale presupun, pe lângă convorbiri, organizarea unor dineuri oficiale. De asemenea, oaspeții pot susține discursuri în parlament și avea întâlniri cu reprezentanții guvernului.

Până acum niciun președinte român nu a efectuat o vizită de stat în SUA. După 1989, foștii președinți Ion Iliescu, Emil Constantinescu, dar și cel în funcție, Traian Băsescu, au avut doar vizite oficiale în Statele Unite.

Întâlniri la nivel înalt, înainte și după 1989

Dincolo de întâlnirile de după 1989, istoria întâlnirilor bilaterale la nivel de șef de stat are câteva momente demne de consemnat și în vremea regimului condus de Nicolae Ceaușescu. Printre acestea, figurează vizita lui Nixon în România. Astfel, Nixon sosea la București, la 3 august 1969. Împreună cu secretarul de stat Henry Kissinger s-au întâlnit atunci cu Nicolae Ceaușescu și Ion Gheorghe Maurer. Potrivit unei stenograme a ședinței CC al PCR de după întâlnire, Ceaușescu îl descrisese pe Nixon drept un tip modest, de „origine proletară bună”, fost zarzavagiu cu care a putut discuta deschis despre orice. Documente desecretizate ale Departamentului de Stat referitoare la această întâlnire arătau că Nicolae Ceaușescu era interesat de politica americană în Vietnam, că a încercat să susțină China în mai multe aspecte și că se gândea că URSS nu va mai rezista foarte mult timp.
Și Nicolae Ceaușescu s-a dus în Statele Unite, întâlnindu-se la 12 aprilie 1978, la Casa Albă, cu Jimmy Carter.

După Revoluție întâlnirile bilaterale la nivel înalt s-au desfășurat într-un cadru adaptat noilor realități:

♦ 11 iulie 1997 – În mandatul lui Emil Constantinescu, are loc vizita la București a președintelui SUA, Bill Clinton, ocazie cu care a fost lansat parteneriatul strategic bilateral, cadru aextins de colaborare vizând consolidarea relațiilor bilaterale și susținerea procesului de reformă și a demersurilor de integrare euro-atlantică. Vizita a venit imediat după summit-ul NATO de la Madrid, în care România nu fusese invitată să se alăture official Alianței Nord Atllantice, ceea ce i-a făcut pe mulți comentatori să cataloghgeze evenimentul drept o vizită de consolare.

♦ 15 iulie 1998 – Începe vizita oficială a președintelui Emil Constantinescu în Statele Unite. Este primit la Casa Albă de Bill Clinton și susține un discurs în fața camerelor reunite ale SUA.

♦ 29 octombrie – 3 noiembrie 2001 – are loc vizita în SUA a premierului Adrian Năstase, care a avut o întrevedere, neprogramată anterior, cu președintele George W. Bush.

♦ 23 noiembrie 2002 – Are loc vizita la București a președintelui SUA, George W. Bush. Președintele american , însoțit de șeful statului de la acel moment, Ion Iliescu, s-a dus în Piața Revoluției unde a fost așteptat de mii de persoane, care l-au ovaționat. Atunci a avut loc „momentul curcubeului”. Un curcubeu a apărut pe cerul Capitalei, moment care l-a impresionat pe președintele american. Acesta a rememorat ulterior de mai multe ori în discursurile sale „momentul curcubeului”.
Președintele SUA George W. Bush și-a început discursul adresând României invitația de a adera la NATO. „Cu mîndrie vă invităm să aderați la NATO, această măreață alianță a libertății. (…) Urăm bun venit României în NATO”, a spus el în Piața Revoluției, pavoazată cu pancarte și afișe dintre care una, care acoperea aproape jumătate din clădirea fostului Senat, avea mesajul: „Only freedom can make such miracles” (Numai libertatea poate face asemenea miracole).

♦ 26 – 29 octombrie 2003 – are loc vizita oficială la Washington a președintelui Ion Iliescu. Șeful statului a avut întâlniri cu președintele George W. Bush, cu Secretarul de Stat Colin Powell, cu secretarul Apărării Donald Rumsfeld. Pentagonul a făcut, însă, în timpul vizitei șefului statului român, o confuzie de proporții, plasând steagul Rusiei în dreptul președintelui Ion Iliescu, la dejunul de lucru cu secretarul Apărării, Donald Rumsfeld.

♦ 18 – 21 iulie 2004 – Are loc vizita în SUA a premierului Adrian Năstase. Programul componentei bilaterale a inclus întâlniri cu președintele George W. Bush, secretarul de stat Colin Powell, secretarul apărării Donald Rumsfeld, secretarul energiei Spencer Abraham, membri ai Senatului SUA. Năstase și Bush au discutat timp de aproape patruzeci de minute, în Biroul oval de la Casa Albă, principalele subiecte de interes în relația România-SUA. Pe agendă s-au aflat situația din Irak și Afganistan, relațiile bilaterale, alegerile din România și SUA și problema adopțiilor internaționale. De asemenea, a fost discutată amplasarea bazelor militare SUA în România. Năstase a spus, la Casa Albă, că i-a oferit lui George W. Bush, „o locație de cinci stele” pentru bazele americane.

♦ 8 – 10 martie 2005 – Are loc vizita oficială în SUA a președintelui Traian Băsescu. Președintele a avut întrevederi cu omologul George W. Bush, cu secretarul apărării, Donald Rumsfeld, cu directorul general al FMI Rodrigo Rato, cu președintele Băncii Mondiale James Wolfensohn, cu congresmani republicani și democrați.
Președintele Traian Băsescu a discutat, atunci, cu omologul de la Casa Albă timp de o oră și jumătate, la final cei doi șefi de stat susținând o conferință de presă în Biroul Oval.

♦ 26 – 28 iulie 2006 – Are loc vizita oficială a președintelui Traian Băsescu, la Washington. El a avut întâlniri cu: George W. Bush și cu Donald Rumsfeld, secretarul apărării.

♦ 2 – 4 aprilie 2008 – Are loc vizita oficială în România a președintelui SUA, George W. Bush, în marja Summit-ului NATO. Programul a inclus întrevederi bilaterale cu președintele Traian Băsescu și prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu. Cei doi președinți s-au întâlnit la Neptun, unde au susținut o conferință de presă pe malul mării.

♦ 21 – 22 octombrie 2009 – Are loc vizita oficială în România a vicepreședintelui SUA, Joseph Biden. Programul a inclus întrevederi bilaterale cu președintele Traian Băsescu, prim-ministrul Emil Boc și cu liderii PSD și PNL, Mircea Geoană și Crin Antonescu. (Miruna Badea, [email protected])

COMENTEAZĂ ACEST ARTICOL ȘI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Anda Adam și soțul ei au divorțat fără ca nimeni să știe?! Aceste detalii i-au...
Inchide