Alexandru Costea
10.09.2019
Politică

Ciolacu, atac la Barna: „Nu poți să vrei să fii președinte dar să încalci Constituția de la început și să tratezi Parlamentul ca un subordonat docil”

Ciolacu, atac la Barna: „Nu poți să vrei să fii președinte dar să încalci Constituția de la început și să tratezi Parlamentul ca un subordonat docil”
Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu critică intenția lui Dan Barna de a dizolva Parlamentul în cazul în care va ajunge președinte, spunând că astfel Legislativul devine "un fel de bătaie de joc la cheremul președintelui". Ciolacu transmite că un astfel de demers încalcă Constituția.

„De asemenea, am mai aflat că Parlamentul ales de milioane de cetățeni trebuie să devină un fel de bătaie de joc la cheremul președintelui care îi poate trimite propuneri formale de premieri și apoi să-l dizolve fără nicio clipire. Și că asta va fi prima sa decizie în calitate de președinte. Sună din ce în ce mai bine, nu?! Trecând peste aceste «barnisme» și revenind la lucruri serioase, nu poți sa vrei sa fii președinte dar tu să încalci Constituția de la bun început. Și să tratezi Parlamentul ca un subordonat docil”, a scris, marți, pe Facebook, Marcel Ciolacu.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților critică și afirmația lui Dan Barna privind lipsa unei verificări „de mare profunzime” a propunerilor de comisari europeni, notând că liderul USR nu a făcut aceeași apreciere când Parlamentul European a susținut-o pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

„Recunosc, îmi place Dan Barna! Nu ai cum să nu apreciezi talentul său de a fi insistent în a face cel puțin o gafă în fiecare apariție publică. Atletul schimbării și corectitudinii în politică ne-a transmis ieri, de pildă, că nu trebuie «să ne imaginăm că stă cineva la nivel european să facă verificări de mare profunzime la propunerile statelor membre». Asta cu privire la nominalizarea pentru funcția extrem de importantă de comisar european din partea României. Sper să facă domnul Barna repede ceva și să salveze situația așa cum vrea să salveze România pentru că nu se mai poate cu atâta superficialitate nici la europenii ăștia…ea era bună doar când trebuiau să o susțină pe Kovesi sau să critice PSD…”, a scris Ciolacu.

„Pare că Barna nu a trecut de etapa «Jos PSD». Iar agresivitatea, autosuficiența și disprețul pentru cei care au altă opinie nu pot înlocui deloc lipsa cronică de substanță si program politic al șefului USR. Înainte de a fi președintele tuturor românilor, domnul Barna trebuie să ne convingă de faptul că este măcar președintele legitim al USR. Deocamdată, nu a obținut decât puțin peste o treime dintre voturile membrilor USR și trebuie să vină urgent cu niște explicații plauzibile la acuzațiile interne de fraudă electorală….”, a mai notat social-democratul.

Liderul USR Dan Barna a declarat, luni, că vrea ca, dacă va fi ales președinte al României, primul act pe care să îl demareze să fie dizolvarea Parlamentului.

„Pentru asta este pactul pentru anticipate pe care l-am propus azi. Trebuie să ieșim din această criză. Eu mi-aș dori ca primul meu act de președinte să fie dizolvarea Parlamentului. Asta este cea mai rapidă modalitate. Lucrurile sunt simple. (….) În 30 de ani nu a fost nicicând o oportunitate mai mare de anticipate ca în acest context. Noi am propus azi un pact în care spunem să picăm Guvernul. Semnă, facem moțiune. În momentul în care a picat Guvernul calea spre anticipate e deschisă. Președintele poate face două nominalizări formale în 60 de zile, le respingem, apoi următorul președinte poate să dizolve Parlamentul”, a declarat Dan Barna, la Realitatea TV.

Barna a mai declarat, referitor la faptul că Executivul de la Bruxelles a acceptat propunerea României pentru comisar european în persoana Rovanei Plumb: „Nu vă imaginați că stă cineva la Bruxelles să facă verificări de mare profunzime la propunerile statelor membre”.

Alianța USR PLUS propune un pact politic pentru declanșarea alegerilor anticipate odată cu cele locale, deoarece este o soluție care ar putea scoate România din criza produsă de actualul Guvern, care nu mai are susținere.

 

Tags:
Inchide