Cluj-Napoca, la resfințirea statuii lui Mathias Rex (Matei Corvin). Tokes: „În era lui Ceaușescu și a lui Funar a fost rău și greu să fii maghiar în Transilvania” – GALERIE FOTO

Redactor:
Adrian Popescu
Restaurată anul trecut, grație contribuției financiare a guvernelor român și ungar - care și-au împărțit frățește costurile de 760.000 de euro - statuia lui Mathias Rex (Matei Corvin), din centrul municipiului Cluj-Napoca, a fost „inaugurată" sâmbătă după-amiază

Restaurată anul trecut, grație contribuțieifinanciare a guvernelor român și ungar – care și-au împărțitfrățește costurile de 760.000 de euro – statuia lui Mathias Rex(Matei Corvin), din centrul municipiului Cluj-Napoca, a fost”inaugurată” sâmbătă după-amiază, în cadrul unei „ceremonii deresfințire” la care, alături de liderii UDMR și reprezentanțiiguvernului ungar, au participat circa 2000 de clujeni, aproape toțietnici maghiari. Iată ce le-au spus acestora oficialii români șiungari perindați la microfon:

Primarul Sorin Apostu: „Astăzi,Cluj-Napoca este o cetate în care s-a instaurat normalitatea, unoraș european obișnuit în care valorile împărtășite sunt armonia șitoleranța. Cu ajutorul inaugurării de astăzi, putem închidedefinitiv un capitol din trecutul nostru recent, pentru a neîndrepta exclusiv către viitor.”

Ministrul român al Culturii, KelemenHunor: „Adevărul a învins! Adevărul a învinsfiindcă cel care a condus luptele noastre din ’92 până acuma a fostregele Mathias, Matei Corvin, Mathias Rex. Aici, la Cluj, a fost unprimar – nici nu merită să-i amintesc numele – care a vrut săscoată statuia regelui Matei din piața centrală. În 2006, lainițiativa societății civile din Cluj, la ședința comună aguvernelor român și ungar, am decis ca printr-un efort comun sărenovăm această statuie și trebuie să le mulțumim acelor persoanecare au fost aici timp de mai multe luni, în această piață, și audezmembrat, au reparat, au renovat și au remembrat această statuie.Să iubiți această statuie și să păstrați spiritualitatea,moștenirea regelui Mathias, Mathias Kiraly, Matei Corvin, MathiasRex!”

Vicepremierul ungar SemjenZsolt: „Restaurarea acestei statui simbolizeazăcooperarea româno-ungară. Ungaria trebuie să vadă și Ungaria vedecă menținerea pe aceste meleaguri ale României și bunăstareamaghiarilor din România este în strânsă relație cu politicabilaterală. Și România, românii din România trebuie să vadă căbunăstarea maghiarilor din România este în strânsă legătură cusuccesul politicii române, motiv pentru care noi nu trebuie doar săconviețuim împreună, ci și să colaborăm împreună.”

Ministrul ungar al Culturii, RetheyMiklos: „Maghiarii care trăiesc aici, la Cluj, aureușit să-și păstreze identitatea. Orașul lor nu și-a pierdutcaracterul și identitatea, numai că are denumiri diferite, pentrumaghiari este Kolosvar, pentru prietenii noștri români și sași esteCluj-Napoca, respectiv Klausenburg. Biserica Sfântul Mihail șispațiul dinaintea sa este un loc sacru în istoria maghiară, aici segăsește una dintre cele mai marcante opere ale artei plasticemaghiare, statuia ecvestră a regelui Mathias. Noi clădim acest orașopulent împreună cu comunitatea majoritară, așa că putem spune cutoată îndreptățirea: Clujul este al nostru! Semnul nostru este peaproape fiecare bucată de lemn, pe tot ce s-a clădit în acest oraș,semnul nostru este și pe statuia lui Mathias Corvin, o statuiefăcută pentru gloria maghiară. Așa cum statuia regelui MathiasCorvin nu se afirmă fără biserica Sfântul Mihail, tot așa nu sepoate imagina orașul acesta fără maghiari!”

Europarlamentarul TokesLaszlo: „Mathias a supraviețuit războaielor,imperiilor trecătoare, între altele și domniei nefericite a luiGheorghe Funar. În era lui Ceaușescu și a lui Funar a fost rău șigreu să fii maghiar în Transilvania. În vremea lui Gyurcsanyi -fostul prim-ministru socialist al Ungariei, n.n. – a fost rău șigreu să fii maghiar în Ungaria. A sosit timpul ca, redobândindu-nedrepturile individuale și colective, mândria personală șinațională, să fie din nou un lucru bun să fii maghiar înTransilvania și în Ungaria. Și este bine să fii român în țara luiȘtefan, este și va fi un lucru bun să fii maghiar în țara luiMathias, este și va fi un lucru bun să fii maghiar, român înEuropa.”

Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac și cum arată părinții lui Mihai Gâdea. Detaliul nebănuit despre familia directorului Antena3
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Horoscop Neti Sandu 26 septembrie! Vin bani cu nemiluita
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide