Comisia pentru alegeri cere Procurorului general documentele din Dosarul „Sufrageria lui Oprea”

Redactor:
Cătălina Mănoiu
Comisia pentru alegeri cere Procurorului general documentele din Dosarul „Sufrageria lui Oprea”
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a trimis, miercuri, o scrisoare procurorului general Augustin Lazăr în care susține că refuzul de a furniza documentele din Dosarul „Sufrageria lui Oprea" încalcă legislația penală și Constituția, a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul PSD Oana Florea.

„Îi transmitem (printr-o scrisoarea procurorului general Augustin Lazăr-n.r.) că refuzul de a furniza documentele solicitate către o comisie parlamentară de anchetă (documentele din Dosarul 213/P/2017, înregistrat în luna aprilie la Parchetul General cu privire la ‘sufrageria lui Oprea’ – n.r.) încalcă atât Constituția, cât și Legea 544, jurământul de credință pe care procurorii îl depun și Codul de procedură penală”, a declarat președintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea, pentru MEDIAFAX.

„Punctul 3, în care spuneți că Ministerul Public nu este obligat să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă dosarul, încalcă principiul coalborării loiale între instituțiile /autoritățile statului, statutat de Curtea Constituțională. Obligație nu însemnă colaborare loială, comportamentul loial fiind principiul care (..) impune instituțiilor autorităților statului să conlucreze în numele unui interes comun, acela al stabilirii adevărului în privința unei împrejurări cu semnificație socială, politică sau juridică relevantă. Așadar, revine autorităților publice sarcina sa, aplicând acest principiu, să colaboreze în spiritul și litera constituției, pentru apărarea valorilor supreme ale statului român. Ideea că puneți documente la dispoziția comisie parlamentare de anchetă doar dacă sunteți obligat poate constitui exercitarea funcției cu rea credință”, potrivnică aflării adevărului, se arată în scrisoare.

Oana Florea a afirmat că este de părere că procurorul general își va îndeplini funcția cu „bună credință”, afirmând că dacă documentele nu au caracter public, ele nu vor fi făcute publice de comisia de anchetă, potrivit Regulamentului comisiei.

Deputatul PSD a precizat că procurorul general poate fi sancționat pentru refuzul de a pune la dispoziție documentele solicitate, iar Comisia va proceda în consecință.

Inchide