Consilierul lui Băsescu, avizat ambasador în Finlanda și Estonia. Cu ce i-a șocat Cătălin Avramescu pe parlamentari

Consilierul lui Băsescu, avizat ambasador în Finlanda și Estonia. Cu ce i-a șocat Cătălin Avramescu pe parlamentari
Consilierul prezidențial Cătălin Avramescu a trecut la limită de testul parlamentului pentru desemnarea în funcția de ambasador al României în Finlanda și Estonia.

Consilierul prezidențial Cătălin Avramescu a trecut la limită detestul parlamentului pentru desemnarea în funcția de ambasador alRomâniei în Finlanda și Estonia. Cu 16 voturi „pentru” și 15″împotrivă”, Avramescu a primit aviz favorabil din parteacomisiilor de politică externă ale parlamentului. Nu înainte însăca deputații și senatorii opoziției să-i reamintească consilieruluide la Cotroceni propriile puncte de vedere pe care acesta le-asusținut de-a lungul timpului.

Despre partidul unic și folosirea bombei atomice înIrak

Tonul a fost dat de către liberalul, Raimond Luca, senatorulcitând un editorial prin care Avramescu făcea apologia unui partidunic:

„Sistemul nostru actual e gândit pentru a da puterioligarhiei de partid nu cetățenilor. România a ajuns să fie condusăde un grup de șefi de partid care fac guverne pe larestaurant”.

„Partidele nu sunt neapărat un lucru bun pentrudemocrație. Ele pot avea un rol benefic, dar adesea pot avea unulnefast. Vin și afirm că democrația modernă nu presupune neapăratprezența unei opoziții parlamentare. Democrațiile unde avem laputere un singur partid sunt adesea mai performante (…) E timpulunui singur partid puternic”.

„Istoria Europei, aceea reală, ne arată că nuprezidențialismul, ci dimpotrivă, parlamentarismul este preludiuldictaturii. Numeroase regimuri parlamentare au fost instabile,ineficiente, autoritare și corupte”.

Înșiruirea citatelor a fost încheiată de către senatorul Lucaprintr-o întrebare directă: „De ce vreți domnule un post deambasador în Finlanda și Estonia, când o carieră politică vizibilăpare a vă fi mai potrivită? Ce căutați în Finlanda și Estonia?”

Ofensiva a fost preluată de către deputatul PSD Adrian Solomon,care a cerut explicații în legătură cu acuzele aduse legislativului: „În octombrie 2009, într-o emisiune televizată, ațicomparat parlamentul cu o fabrică de ciocane. Aș vrea să știu deunde atâta dispreț față de o instituție a statului român și față dereprezentanții poporului român”.

Senatorul PSD Georgică Severin a avut o problemă mai sensibilă,legată de o altă teorie lăudată de Cătălin Avramescu, anume aceeacă nu toți cetățenii ar trebui să aibă dreptul de a beneficia deservicii medicale. „S-ar putea să fiți întrebați de presa dinFinlanda dacă mai aveți aceleași opinii despre sistemul desănătate. Știm foarte bine ce protecție acordă Finlanda cetățenilorsăi și nu cred că e de acord să-i lase să se zvârcolească, chiardacă sunt obezi, băuți, drogați, așa cum propuneați dumneavoastră.La fel, acolo ne reprezentați pe noi, care poate că nu suntem deacord cu aceste zvărcoliri”, l-a luat Severin la rost peconsilierul prezidențial.

Cu adevărat stupefiați s-au arătat însă parlamentarii opozițieila citirea unui articol semnat de Avramescu, prin care consilierulprezidențial susținea necesitatea folosirii armelor nuleare:

„Tocmai puterea imensă a armelor nucleare este aceeacare le face de nefolosit în teatrele de război actuale. Însărecurgerea la armele convenționale este de utilitate limitatăîmpotriva unor grupuri decise să macine inamicul prin lupte degherilă, terorism și propagandă. De aceea, amenințarea proliferăriitrebuie contracarată prin recurgerea la altă generație de armenucleare care să înlăture tabuul nuclear și care să facă posibilăintervenția la distanță fără riscul angajării unor trupe înarmateconvențional. Această generație de arme nucleare există deja: estevorba de armele tactice cu neutroni care nu au dezavantajulcăderilor radioactive și suflul exrtrem de destructiv. Ele potelimina inamicul de pe o rază redusă lăsând în picioare clădirile.Cu aceste arme, o campanie confuză și prelungită în genul celei dinIrak nu ar fi necesară. Mai rămâne ca democrațiile să-și depășeascăreținerile impuse de propria imaginație morală”

Avramescu: „Dacă am lua transcriptul de la foarte multeemisiuni, am avea diferite semne de întrebare”

Încolțit de parlamentarii opoziției, Avramescu a ocolit unrăspuns lămuritor, evitând să explice în vreun fel dacă își asumăîn continuare teoriile susșținute în ultimii ani. „Sunt absolutdispus, într-un alt cadru, să discut despre aceste chestiunipolitice, dar n-am să dezvolt pe o linie politică. Dacă am luatranscriptul de la foarte multe emisiuni, am avea diferite semne deîntrebare, dar, știți foarte bine, un mandat de ambasador nu esteun mandat reprezentantiv, este un mandat imperativ, un ambasadoracționează pe baza unor instrucțiuni”, s-a apărat el.

Concluzia parlamentarilor a fost exprimată tot prin senatorulSeverin. „Nu ne-ați convins decât că există o problemă de dedublarede persoane. Ați prezentat consilierul ireproșabil și persoanaprivată care spune că și-a exprimat opiniile. Dar noi nu putemtrimite la post doar o persoană politică. Trebuie să trimitem șipersoana privată”, a spus senatorul PSD.

Manuela Vulpe, noul ambasador în Argentina, implicată,în 2007, în scandalul corespondenței cu Baconschi

Tot în cadrul audierilor desfășurate miercuri la parlament auprimit aviz favorabil și Bogdan Claudiu Filip, desemnat ambasadorîn Iordania, Daniel Banu, pentru postul de ambasador al României laBelgrad și Manuela Vulpe, pentru preluarea conducerii ambasadei dinArgentina.

În 2007, ca ambasador al României în Mexic, Manuela Vulpe a fostimplicată într-un scandal după ce în presă au apărut o parte dincorespondența electronică pe care aceasta a purtat-o cu actualulministru de externe Teodor Baconschi și cu fostul consilier alpremierului Tăriceanu, Dorin Marian.

Corespondența cu Baconschi conține și referiri la o posibilărelație intimă, iar în cea cu Dorin Marian Manuela Vulpe seinteresează despre o lege care oferă chiriașilor din imobileleRA-APPS dreptul de preempțiune la vânzarea acestora.

Corespondența privată a Manuelei Vulpe a fost publicată pesite-ul www.spiritofromania.com de către Laurențiu Fulga, care erezident în Australia, unde aceasta a fost ambasador înainte de afi numită în Mexic. Fulga, care este prieten cu fostul consul alRomâniei la Sidney, Ovidiu Grecea, a fost acuzat că a violatcorespondența privată a Manuelei Vulpe. Acuzațiile se bazează pefaptul că între Manuela Vulpe și Ovidiu Grecea există un conflictdatând din perioada în care ambii erau la post în Australia. Fulgaa negat acuzațiile, susținând că a primit corespondența ManueleiVulpe pe e-mail de la o adresă necunoscută, iar Grecea a declaratcă nu are nicio legătură cu acest scandal.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide