Cristian Diaconescu, pentru Gândul: „De ce m-am retras”

Redactor:
Marian Sultănoiu
Cristian Diaconescu, pentru Gândul: „De ce m-am retras”
Anunțul făcut în direct la TV de jurnalista Floriana Jucan, sâmbătă, în timpul Congresului PSD, cu privire la existența unui „raport de monitorizare" a lui Cristian Diaconescu timp de zece zile, în perioada 1 - 10 februarie, a creat agitație printre pesediști, mulți punând pe seama acestui raport retragerea lui Diaconescu din cursă și sprjinul acordat lui Mircea Geoană.

Anunțul făcut în direct la TV de jurnalista Floriana Jucan,sâmbătă, în timpul Congresului PSD, cu privire la existența unui”raport de monitorizare” a lui Cristian Diaconescu timp de zecezile, în perioada 1 – 10 februarie, a creat agitație printrepesediști, mulți punând pe seama acestui raport retragerea luiDiaconescu din cursă și sprjinul acordat lui Mircea Geoană.Raportul respectiv, întins pe 36 de pagini, ar fi fost însoțit deimagini compromițătoare.

Majoritatea comentatorilor au pus apoi abandonulsocial-democratului pe seama șantajului făcut de cel care acomandat urmărirea, operă, fie a unei instituții de gen, potrivitunora, fie a unui grup de binevoitori din PSD, potrivit altora.Cert e că SRI a fost, până ieri, singura instituție „de gen” care areacționat, negând că vreun agent de-al său l-ar fi urmărit pesenatorul social-democrat. Cristian Diaconescu a declarat luni,pentru Gândul, că acestdemers e o probă de „poliție politică”, n-a negat informările dinraport, dar a subliniat că nu are „elemente în plus” pe care să lefacă publice. Fostul ministru de Externe susține că aparițiaștirii, chiar în noaptea Congresului, nu are niciun fel de legăturăcu retragerea sa din cursă, el făcând acest gest la rugămintea luiGeoană și a susținătorilor săi. Mai mult, Diaconescu susține că s-aretras deoarece a constatat că rămânerea lui în cursă ar fiînsemnat prelungirea inutilă a Congresului sau chiar blocarea lui,din cauză că s-ar fi făcut un tur doi iar votanții plecaseră dejaacasă.

– Ați aflat cine vă urmărește, domnuleDiaconescu?

– Nu știu ce să spun. Este, într-adevăr, ceva foarte curios șipresupune un consum fizic și financiar foarte mare. Nu am încăelemente în plus și nu știu amănunte, dar o astfel de întâmplaremiroase, de la o poștă, a poliție politică, indiferent cine afăcut-o. Un om politic, candidat la șefia unui partid politic,urmărit astfel … nu poate fi decât un gest cu o atare conotație.Și apoi, momentul în care a apărut informație, în plinCongres…

– În ce măsură v-a determinat această poziție, de”obiectiv aflat sub observație”, să renunțați, în timpul votului,la candidatură?

– Nu are niciun fel de legătură una cu alta. Au existat douămotive care au dus până acolo. Bine, acuma să nu credeți că,înainte de Congres, a fost cineva scutit de negocieri șiaranjamente! Dar, în seara aceea, Mircea Geoană, împreună cu alțișase colegi de-ai noștri – între ei Cătalin Cherecheș și Sorin Botade la Maramureș, Ion Toma de la Olt – m-au rugat, în situația încare Mazăre și Mitrea renunțaseră în favoarea lui Ponta, să-lsusțin pe liderul în exercițiu. M-am gândit atunci că dacă n-o fac,congresul va fi, mai mult ca sigur, anulat.

– Din ce motive?

– Niciunul dintre noi n-am fi obținut numărul minim de voturipentru a putea câștiga din primul tur – aș fi obținut și eu 200 -300 de voturi -, iar la ora 4 dimineața nu s-ar mai fi aflat însală prea mulți delegați, care să reia procesul de vot. Nimeni n-arfi câștigat și am fi mers așa, în continuare. În aceste condiții amacceptat propunerea. Puteam spune că mă retrag fără să susțin penimeni. Sau puteam spune că-l susțin pe Ponta. Am considerat, însă,că am lucrat, o perioadă lungă de timp alături de Mircea Geoană și,de aceea, am făcut acel anunț.

INFO PLUS

O monitorizare a nimănui

• „Aceastămonitorizare este adevărată. Cristian Diaconescu este monitorizatnon-stop, de când merge cu soția la cumpărături, până când merge launii dintre liderii PSD acasă, când merge la sediul SRI din PiațaVictoriei, sau când merge într-o vizită de patru ore, pe 5februarie, la reședința unui mogul. Ce m-a uimit la Diaconescu estecă, în toată această perioadă, se deghizează: își pune fes pe cap,parchează pe străzi lăturalnice, își pune ochelari, deci are cevade ascuns” (Floriana Jucan, jurnalist)

•„Conducerea SRI respinge orice fel de acuzații, instituționale saupersonale, legate de implicarea în activități neconforme custatutul instituției noastre și reiterează faptul că își desfășoarăactivitatea în strictă conformitate cu prevederile legale și curespectarea principiilor neutralității și independenței politice”,a spus, pentru Mediafax, Marius Bercaru, purtătorul de cuvânt alSRI, ca reacție la speculațiile de presă potrivit căroramonitorizarea ar fi fost făcută de acest serviciu.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide