• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Cristian Preda: PDL va scădea și mai mult în sondaje dacă prelungește „ambiguitatea”. Nu au curajul să-i spună lui Emil Boc că nu-l mai susțin

Cristian Preda: PDL va scădea și mai mult în sondaje dacă prelungește „ambiguitatea”. Nu au curajul să-i spună lui Emil Boc că nu-l mai susțin
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, miercuri, la RFI, referindu-se la faptul că unii parlamentari i-ar fi sugerat lui Emil Boc să demisioneze și să fie numit un prim-ministru independent, că aceștia au ajuns la vorba lui și că imediat ce delegația FMI pleacă trebuie trecut la fapte.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, miercuri, la RFI, referindu-se la faptul că unii parlamentari i-ar fi sugerat lui Emil Boc să demisioneze și să fie numit un prim-ministru independent, că aceștia au ajuns la vorba lui și că imediat ce delegația FMI pleacă trebuie trecut la fapte.

Referindu-se la schimburile de replici din interiorul PDL, Preda a comentat: „Eu sunt puțin mirat. În 2010-2011, când spuneam că e nevoie de o alternativă, am fost tratat drept trădător, drept lipsit de loialitate! Acum, constat că au ajuns la vorba mea, deși între timp s-a petrecut un congres al partidului, în care nu s-a cerut o nouă manieră de a guverna. Blaga atunci a cerut partidul, n-a cerut Guvernul. Și acum observ că nimeni n-are curajul să spună public ce reproșuri are să-i facă lui Emil Boc și se discută doar în spatele ușilor închise, se transmit pe surse informații și înțeleg că nu au curajul să-i spună lui Emil Boc că nu-l mai susțin. E vorba mai degrabă de o critică”.

În opinia sa, trebuie găsit „urgent” un independent, care în primul rând să garanteze un anumit echilibru în gestionarea guvernării, un independent care să fie capabil să gestioneze de asemenea un dialog pe marginea datelor electorale, „pentru că circulă în acest moment mai multe versiuni”.

„Sigur că în acest proces va trebui să fie implicat președintele, ca mediator. Nu cred că trebuie să ne ascundem după degete. În acest moment, problema esențială nu este partidul, ci guvernarea. De altfel, a fost din 2009, imediat după realegerea lui Traian Băsescu. Și imaginea partidului și imaginea lui Traian Băsescu suferă din pricina guvernării”, a adăugat eurodeputatul.

El consideră că nu trebuie foarte mult întârziat acest proces.

„Am înțeles constrângerea pe care o reprezintă vizita delegației FMI, Comisiei și Băncii Mondiale la București, e clar, dar după ce Jeffrey Franks ne părăsește, cu toate amintirile plăcute pe care le va avea din țară, de la horă la negocieri, după asta trebuie să trecem la lucru! Orice amânare acum nu face decât să prelungească o stare de incertitudine, de neîncredere, care este sădită și în peisajul politic și în peisajul public”, a explicat Preda.

Cristian Preda avertizează că PDL va cădea și mai mult în sondaje, dacă prelungește „această ambiguitate” și dacă, în loc să se ocupe de calitatea guvernării, face „reglări de conturi în partid”.

Întrebat ce garanții are că, dacă va fi instalat un premier independent, PDL va crește în sondaje, europarlamentarul a răspuns: „Ce e sigur acum este că în actuala formulă vom cădea și mai mult. Am spus-o din 2010 încoace, imediat după reînvestirea lui Emil Boc. Asta se întâmplă, din păcate. S-au iluzionat unii că putem să replicăm modelul Pinalty la scara întregii țări! E o capcană și e un calcul care slăbește calitatea democrației. Trebuie să ne asumăm dificultățile în mod public, să găsim o alternativă și să ne așezăm la masă cu opoziția, pentru a stabili calendarul electoral”.

El a arătat că, în mod cert, nu se mai pot face alegeri comasate.

„Dacă alegerile vor fi ținute în atmosfera pe care o trăim de câteva săptămâni, cu această ruptură din ce în ce mai mare între putere și opoziție, cu boicotul propus de opoziție, alegerile nu vor fi privite ca alegeri solide, consistente. Pentru ca alegerile să fie cu adevărat semnificative pentru peisajul nostru politic, trebuie să depășim această neîncredere generalizată. Dacă alegerile ar avea loc în atmosfera de astăzi, ele ar fi contestate în mod radical de practic toate taberele”, a explicat Preda.

În opinia sa, este nevoie de „un pact republican inteligent”, și anume de o alianță care să limiteze influența pe care o pot avea partidele antisistem.

„Trebuie să evităm repetarea scenariului România 2000, în care o forță extremistă a avut o cincime din voturi. Există riscul ca o forță antisistem să capitalizeze mișcările de stradă, să avem un soi de partid extremist radical, care să recupereze toate nemulțumirile la adresa clasei politice”, susține Preda.

Rep.: Da, daÎn legătură cu faptul că PRM sau PNG nu sunt prea vizibile în această perioadă, Preda a spus: „Mă tem că există întotdeauna înlocuitori și ei sunt deja pe scenă. Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu este adevăratul pericol pentru buna guvernare și pentru democrația românească”.

Mai mulți parlamentari ai PDL au susținut, marți, la întâlnirea cu premierul Emil Boc, că partidul nu este condus, Vasile Blaga spunând că s-a săturat de clișee și că PDL trebuie condus după reguli clare și transparente, au declarat pentru MEDIAFAX, surse din PDL.

Potrivit surselor citate, nemulțumirea parlamentarilor PDL a fost declanșată de faptul că premierul Emil Boc le-a spus, la începutul ședinței, că știe ce are de făcut, dar nu poate să le spună și că mai are nevoie de „niște piese în puzzle”.

Sursele menționate au arătat că Vasile Blaga a afirmat că el nu știe ce știe Boc că are de făcut și că s-a săturat de clișee, iar partidul trebuie condus după reguli clare și transparente.

Critici la adresa conducerii partidului au mai avut, potrivit surselor din PDL, și Cezar Preda și Raluca Turcan.

Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, pentru MEDIAFAX, că la întâlnirea parlamentarilor PDL i-a cerut premierului Emil Boc să nu mai spună că dacă pleacă Guvernul Boc țara nu este guvernată, susținând că el nu a solicitat plecarea Guvernului Boc.

„Am sugerat să nu se folosească acestă marotă că, dacă pleacă Guvernul Boc, țara nu este guvernată. Este o marotă pentru că coaliția poate să pună mai multe guverne pentru a demonstra că toți care vin fac aceeași politică necesară românilor”, a precizat Preda.

El a menționat că la reuniune el nu a spus să plece Guvernul Boc.

 

Inchide