Cristian Preda: Poate ar fi bine ca miniștrii UDMR să fie trimiși acasă?

Redactor:
Campean Ioana
Cristian Preda: Poate ar fi bine ca miniștrii UDMR să fie trimiși acasă?
Cristian Preda scrie, pe blogul său, că opoziția față de revizuirea Constituției vine din partea UDMR, la fel ca în cazul altor proiecte, democrat-liberalul întrebând dacă maghiarii mai sunt în coaliție sau avem un guvern minoritar și dacă nu ar fi bine ca miniștrii UDMR "să fie trimiși acasă".

Cristian Preda scrie, pe blogul său, că opoziția față de revizuirea Constituției vine din partea UDMR, la fel ca în cazul altor proiecte, democrat-liberalul întrebând dacă maghiarii mai sunt în coaliție sau avem un guvern minoritar și dacă nu ar fi bine ca miniștrii UDMR „să fie trimiși acasă”.

„Așa cum anticipam acum câteva zile, discuția despre tratatul interguvernamental va conduce – în cel mai bun caz – la o revizuire a Constituției care nu va lua în seamă niciun alt aspect. Aceasta pare a fi principala concluzie a consultărilor de azi de la Cotroceni”, scrie Preda pe blogul său.

În opinia sa, arhitectura regimului e însă la fel de proastă ca și filosofia bugetară care a dominat ani de-a rândul guvernarea, iar a bloca o revizuire comprehensivă e absurd.

„Opoziția vine de la UDMR. Iar motivul pentru care maghiarii se opun e temerea lor că o modificare a Constituției va diminua numărul de aleși de care dispun”, adaugă Preda.

El mai scrie că aceeași teamă explică și blocarea proiectului de redesenare administrativă; aceeași teamă explică și refuzul de a asuma o formulă majoritară pentru legislative; aceeași teamă explică veto-ul UDMR la legea votului pentru românii din străinătate, pentru că UDMR nu dorește ca participarea să sporească într-atât încât Uniunea să nu mai treacă pragul de 5%, iar drepturile politice ale românilor din afara granițelor sunt astfel grav atinse.

Cristian Preda consideră că, din aceste puncte de vedere, UDMR a început să facă o opoziție la fel de dură ca și USL la proiectele avansate de PDL.

„Mai sunt oare maghiarii în coaliție? Sau avem, de fapt, un guvern minoritar, sprijinit când și când de UDMR? Poate că ar fi bine atunci ca miniștrii maghiari să fie trimiși acasă? Sau ne apropiem de momentul unei schimbări mai ample?”, încheie Cristian Preda.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni, că formațiunea sa susține amendarea Constituției doar pe tema acordului de uniune fiscală, el precizând că acest lucru se poate face când partidele ajung la un consens și nu vor introduce alte elemente de amendare a Legii fundamentale.

Șeful statului a declarat că, după întâlnirile de miercuri, poate afirma că nu va exista niciun partid care să respingă ratificarea în timp util a acordului de uniune fiscală și că, în cazul în care se va proba a fi necesară revizuirea Constituțuiei, aceasta se va face în timp util.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide